Češi a nejíst maso? Boom vegetariánství a vitariánství se nekoná

Praha - V Česku je několik desítek vegetariánských restaurací, jejichž počet se stále zvyšuje. Kvalitní podniky se ale podle Nikol Skočíkové z rezervačního systému Restu.cz počítají na jednotky. Vegetariáni, kterých je v Česku okolo čtyř procent, tak podle ní mají při výběru restaurace poměrně omezené možnosti. Řešením může být návštěva indických nebo thajských restaurací, které nabízí velké množství bezmasých jídel.

"V roce 2012 jsme v Čechách registrovali kolem 70 vegetariánských restaurací. Jejich počet se samozřejmě stále zvyšuje, musím ale podotknout, že jsou to podniky různých kvalit. Kvalitních vegetariánských restaurací je u nás stále velice málo a bohužel by se možná daly i spočítat na prstech jedné ruky," řekla Skočíková s tím, že vegetariánské podniky navštěvuje i spousta lidí, kteří vegetariány nejsou.

Tyto hosty lákají především zážitky nových chutí a často také exotické suroviny, se kterými vegetariánská kuchyně běžně pracuje. 

Vegetariány uspokojí také nabídka veganských (bez živočišných produktů) nebo vitariánských (jen tepelně neupravené potraviny) podniků. Ani v nich ale lidé se specifickým stravováním nejsou jedinými hosty. "Chodí k nám třeba páry, které to mají doma tzv. "napůl", nebo hosté, kteří mají zájem o nový kulinářský zážitek. 

Vitariánská strava pracuje s pěti skupinami potravin, do kterých patří ořechy, semena, ovoce, zelenina, oleje a řasy. 

Lidé v restauraci mohou ochutnat například avokádový krém s kokosovým mlékem, cuketové špagety nebo banánovou palačinku. Restaurace Secret of raw je v Praze jediným podnikem svého druhu. Druhá česká vitariánská restaurace Kiwi Raw Food funguje v Brně. Pestrá je i nabídka vegetariánských menu. České podniky nabízí třeba rizoto s šalvějí a cuketou, polévku z jeruzalémských artyčoků nebo pečený ananas s mátou.

První zmínka o vegetariánství, které v úterý slaví mezinárodní den, pochází ze starověké Indie, kde se dnes k vegetariánství hlásí asi 40 procent obyvatel. V Evropě je podíl vegetariánů výrazně nižší. Mezi evropskými zeměmi co do podílu vegetariánů vede Itálie, kde se tímhle způsobem stravuje asi deset procent lidí.

Potřebujeme jíst maso, sýry a vejce?

Člověk musí přijímat stravou základní živiny, tedy bílkoviny, lipidy (tuky) a sacharidy (cukry). Bílkoviny se dělí na živočišné (např. maso, mléko a mléčné výrobky, vejce) a rostlinné (obiloviny, luštěniny, zelenina). Rozdíl mezi nimi je v jejich složení. Bílkoviny se skládají z jednotlivých částí, "dílků", které se nazývají aminokyseliny. Živočišné bílkoviny obsahují větší spektrum tzv. esenciálních aminokyselin, tedy těch, které jsou pro člověka nezbytně důležité, píše server ordinace.cz.

Rozumné vegetariánské diety (tedy nikoliv veganství), které dovolují vejce, mléko, některé i ryby a drůbež, mají z nutričního hlediska určité přednosti. Doporučují konzumovat hodně ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny, tedy látkami, které jsou zdraví prospěšné. Obsahují méně tuků, cholesterolu a přispívají k udržení tělesné hmotnosti.

Naopak nedostatkem vegetariánství je nedostatek vitaminu B12, železa, zinku a dalších látek, které se vyskytují převážně v živočišných zdrojích.

Obecně lze řící, že čím je dieta více striktní, čím více pokrmů "zakazuje", tím vyšší je riziko nedostatku některých nepostradatelných látek ve výživě a zdravotní rizika z něho vyplývající.

Související

Ilustrační fotografie.

Zájem o rostlinné potraviny stoupá, supermarkety se trendu přizpůsobují

V Česku roste zájem o rostlinné potraviny. Počet veganů a vegetariánů zůstává téměř stejný, mnohem více lidí stravujících se konvenčně však maso a mléčné produkty omezuje. Rostlinné alternativy jsou již běžně k dostání i v potravinových řetězcích. Ty navíc zavádějí vlastní řady veganských výrobků a předhánějí se v širším sortimentu. Dávno tedy neplatí, že rostlinná strava znamená pouze konzumaci salátů, k dostání jsou rostlinná mléka, řízky, burgery, nebo dokonce náhražky ryb. Pestrá rostlinná strava přitom může přinášet benefity pro lidi, zvířata i planetu.

Více souvisejících

Vegetariánské potraviny Restaurace zdraví

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 46 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy