Skutečný hrdina: Daroval ledvinu, aniž by musel. Co ho k činu vedlo?

Praha - Hrdinové opravdu existují! Neuvěřitelnou odvahu a velké srdce ukázal Vojtěch Talášek. Ten se rozhodl, že daruje svoji ledvinu. Takovému hrdinovy se říká altruistický dárce. Co dobrovolníka k takovému neskutečnému činu vedlo?

Je vidět, že lidé s velkým srdcem stále žijí. Někdo dává peníze nebo obnošené oblečení Červenému kříži. To je standartní humanitární pomoc. Vojtěch Talášek se ale rozhodl, že zachrání lidský život jinak. Před dvěma týdny daroval ledvinu v rámci programu Transplantace ledviny ze živého dárce v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny.

"Rozhodl jsem se tak, když jsem dočetl jednu knihu. Moje rozhodnutí bylo jasné, daruji ledvinu. Bylo to naprosto nezištné. V knize se píše o tom, že když daruji ledvinu, tak to změní můj život jenom o pár procent. Nebudu mít nedostatek ničeho a můžu plnohodnotně žít. Avšak darovaná ledvina pomůže člověku, který ledvinu potřebuje o desítky procent a bude moct žít. Pomůže to člověku přežít a naprosto mu to změní život," řekl solidární dárce Vojtěch Talášek.

Když se hrdina takto rozhodl, sdělil to nejdříve svojí přítelkyni. Ta z jeho rozhodnutí byla naprosto konsternovaná a nevěřila vlastním uším. Proč by to její přítel chtěl udělat?

"Když mi Vojta řekl, že chce darovat ledvinu, tak jsem na něj koukala, že se asi zbláznil. Hned od začátku jsem byla proti, ne proto, že jsem nechtěla aby ledvinu daroval, ale kvůli tomu, že jsem o něj měla strašlivý strach. Byla jsem vyděšená, že se něco může zvrhnout, že o Vojtu přijdu. Takhle jsem se cítila až do operace a vlastně ještě i po ní. Teď mi spadl kámen ze srdce a jsem na něj strašně hrdá, stejně jako jeho rodina, která to prožívala stejně jako já," řekla Vojtěchovo přítelkyně Veronika Hejduková.

"Celé to probíhalo velice rychle, vlastně od rozhodnutí jsem chodil pravidelně na různá vyšetření. Těch bylo docela dost, zjišťovali můj zdravotní stav. Operace proběhla bez komplikací a já jsem se už pár dní po zákroku cítil normálně. Teď to jsou dva týdny od vyjmutí ledviny a já se cítím naprosto fit a ve formě," dodává s úsměvem na tváři dárce Vojtěch Talášek.

Související

nemocnice

Válek dočasně pověřil řízením IKEM Helenu Rögnerovou

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dočasně pověřil řízením pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) vrchní ředitelku sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění ministerstva zdravotnictví Helenu Rögnerovou.

Více souvisejících

Nemocnice IKEM transplantace

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Podařilo se identifikovat těla 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. Podle odhadů jich ale zahynulo mnohem víc

Na Ukrajině dosud zemřelo až 70 tisíc ruských vojáků. Vyplývá to z nové analýzy BBC. Jde ale pouze o identifikované osoby, celkově jich mohlo padnout až 200 tisíc.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy