Platy úředníků: Takto si žijí na ministerstvu životního prostředí

Praha - V dalším díle o platech a odměnách vysokých ministerských úředníků se podíváme na ministerstvo životního prostředí. To bylo na rozdíl o ministerstva pro místní rozvoj o něco sdílnější a zveřejnilo platy top úředníků už od roku 2007. Podívejte se, kolik berou tamní náměstci.

Také ministerstvo životního prostředí neposkytlo všechny požadované informace, nicméně se "vytasili" a poskytli platy nejvyšších úředníků už od roku 2007. Údaje z předcházejících let jsme požadovali, abychom mohli porovnat, jak z našich peněz utráceli za top úředníky levicové (2002 - 2006) a pravicové vlády. Nicméně resort životního prostředí je nemá aktuálně k dispozici.

Už na první pohled je vidět, že nejvyšší úředníci ministerstva životního prostředí se mají lépe než jejich kolegové z místního rozvoje. Ti totiž dostávají jen okolo 55 až 59 tisíc čistého měsíčně, jenže na životním prostředí je průměrná hrubá mzda téměř dvojnásobná - přes 110 tisíc korun. Pokud odečteme daně a srážky, zbude úředníkům životního prostředí stále okolo 80 tisíc korun, což je o zhruba 20 tisíc více než mají kolegové z resortu místního rozvoje.

Z údajů poskytnutých ministerstvem životního prostředí také vyplývá, že ke skokovému přidání došlo zejména od roce 2010. V tomto roce se také na ministerstvu vystřídali téměř všichni top úředníci, k čemuž došlo pravděpodobně po volbách a jmenování vlády premiéra Petra Nečase.

Pro zajímavost také zveřejňujeme, na kolik si přišli jednotliví ministři od roku 2007 do poloviny roku 2013. Nicméně plat ministrů je upraven zákonem a v současné době prostí ministři dostávají 106 500 Kč hrubého měsíčně, navíc dostávají paušální náhrady.

Z přehledu vyplývá, že plat ministra Martina Bursíka nešel z peněz rezortu životního prostředí, jako místopředsedu vlády ho ale platil Úřad vlády. Taky jako vicepremiér si přišel na více peněz než běžní ministři, současný místopředseda vlády dostává 128,8 tisíce korun. Z resortní pokladny také nebyl placen Jakub Šebesta, ten byl ale zároveň ministrem zemědělství ve Fischerově vládě.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.

Více souvisejících

Ministerstvo životního prostředí CZK mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 59 minutami

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy