O co se ve volbách hraje? Poslancům jde o 130 tisíc měsíčně. Přehled

Praha - O penězích, které dostávají čeští poslanci, se mnoha lidem může jen zdát. Základní plat poslance je necelých 56 tisíc korun, k tomu ovšem dostávají ještě tučné příplatky. Navíc velká většina poslanců je ještě v nějakém tom výboru a to jsou další tisíce navíc.

55 900 korun. To je základní plat poslance. Jenže tuto částku musíme brát hodně s rezervou. V minulém volebním období totiž ve Sněmovně působilo z 200 poslanců hned 121 ve funkcích předsedů a místopředsedů výborů a předsedů podvýborů. A když k tomu přičteme ještě místopředsedy podvýborů, předsedy a místopředsedy poslaneckých klubů, vychází nám, že téměř nikdo z poslanců 56 tisícový plat nedostával, velká většina totiž kasírovala daleko více.

Například místopředseda poslaneckého klubu a předsedové podvýborů dostávají 67 250 korun. Na pořádný balík peněz si přijde i vedení Sněmovny. Předsedové a místopředsedové dolní komory dostávají plat mezi 106 až 150 tisíci korunami.

To ovšem není zdaleka vše! Poslanci totiž mají nárok ještě na různé náhrady. Paušální náhrada výdajů je 8 277 korun. Další náhradou je náhrada na cestovné, která se počítá od vzdálenosti jeho trvalého bydliště a ta se pohybuje v rozmezí mezi 20 až 31 tisíci korunami.

Ale to opravdu ještě nejsou všechny peníze, na které mají poslanci nárok a o kterým se běžným lidem nebo zaměstnancům může zdát. Poslanci totiž mají nárok i na náhradu za pronájem kanceláře i jeho nábytku, které se odvíjí od velikosti města. To se pohybuje od 9 do 27 tisíc, k tomu ještě dalších 5 200 Kč za nábytek. Dále dostávají náhradu za telefon a připojení k internetu či kancelářské potřeby.

Možná, že i to je jeden z důvodů, proč o post ve Sněmovně má zájem tolik politiků. Když poté například jako asistenta zaměstná někoho z rodiny, do rodinného rozpočtu se peníze jen hrnou. Každý poslanec má nárok na 35 875 Kč na asistenty a je jedno, zda to bude jeden člověk či více lidí.

Pokud tedy politik XY bude mít štěstí a stane se poslancem, dostane se do nějakého toho výboru, ve kterém se stane předsedou a zaměstná svoji manželku jako asistentku. Půjde do rodinného rozpočtu okolo 130 tisíc korun hrubého měsíčně. A to ještě v této částce není započítaná paušální náhrada za cestování z místa trvalého bydliště.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 57 minutami

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy