Praha - Nemáte čas vařit a chcete si připravit chutné boloňské špagety? Jednou z možností je použít polotovar, na trhu je předpřipravených omáček na výběr mnoho. Jaká je ale dobrá a svou kvalitou se blíží k původní italské specialitě. Velký test omáček pro vás připravil šéfkuchař restaurace Argument František Maděra.
Nejstarší zmínky o oblíbené boloňské omáčce pocházejí z konce 19. století, poprvé ji označil za boloňskou v roce 1891 Pellegrino Artussi. Ten ji připravoval z telecího masíčka, uzené slaniny, mrkve, cibule a česneku. Jak dopadly omáčky v našem testu se podívejte zde!
VÍTĚZ TESTU - 1. MÍSTO: Vitana: Bolognese omáčkaCena: 36,90 Kč Hmotnost: 370 g Cena za 100 g: 9,97 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno ve Švýcarsku. Prodávající: VITANA, a. s., Mělnická 133, Byšice Složení: Drcená loupaná rajčata (64,6%), rajčatový protlak (14,2%), hovězí mleté maso (4,8%), vepřové mleté maso (4,8%), cibule řez, cukr, mrkev řez, jedlá sůl (max. 3%), panenský olivový olej (0,9%), rostlinný olej, zahušťovadlo modifikovaný kukuřičný škrob, směs koření, citrónová šťáva, vinný extrakt, hovězí extrakt, sušená petrželová nať (0,06%), bazalka list (0,02%), regulátor kyselosti kyselina citrónová, extrakt koření a celerového kořenu. Hodnocení: Je tam vidět kusy rajčat, má to silnou okořeněnou chuť. Je to jasný vítěz.
2. místo: Panzani: Extra BologneseCena: 69,90 Kč Hmotnost: 425 g Cena za 100 g: 16,45 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno ve Španělsku. Složení: Rajčatové pyré s kousky rajčat (52%), maso 19,5% (10,5% hovězí, vepřové), pitná voda, zelenina (cibule, mrkev), celer, jedlá sůl, cukr, aromatické byliny, modifikovaný kukuřičný škrob, slunečnicový olej, bílé víno, česnek, přírodní aroma. Hodnocení: Chuťové je to dostatečné. Možná je tam moc silná masová chuť. Ale je to dobré. Je sice nejdražší, ale je dobrá.
3. místo: K-classic: Pasta Sauce BologneseCena: 32,90 Kč Hmotnost: 420 g Cena za 100 g: 7,83 Kč Výrobce: neuvedeno. Země původu: Rakousko. Prodávající: Kaufland Česká republika v.o.s., Pod Višňovkou 25, Praha. Složení: rajčata (61 %), hovězí maso (21 %), pitná voda, cibule (7 %), mrkev karotka, jedlá sůl s jódem, cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, slunečnicový olej, česnek, kyselina: kyselina citrónová, sójová mouka, pšeničná mouka, bylinky, koření, pórek, celer. Hodnocení: Obsahuje to 21% masa, to je docela dost. Dá se identifikovat více druhů zeleniny a je i celkem křupavá. Není zas tak hrozná.
4. místo: Tesco: Bolognese sauceCena: 49,90 Kč Hmotnost: 500 g Cena za 100 g: 9,98 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Polsku. Prodávající: Tesco Stores ČR a. s., Vršovická 1527/68b, Praha. Složení: rajčatové pyré (43 %), rajčata (19 %), mleté hovězí maso (10 %), mleté vepřové maso (9 %), pitná voda, cibule, cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, mrkev, celer, jedla sůl, rostlinný olej, extrakt z bílého vína, bazalka, sušený česnek, oregáno, rozmarýn. Hodnocení: Je tam mrkev na velké kusy. Cítím tam hodně celeru, ale nic moc. Z nabízených možností to tak nějak jde.
5. místo: Spar: BologneseCena: 48,90 Kč Hmotnost: 490 g Cena za 100 g: 9,98 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Belgii pro Buying International Group SPAR B.V., Rokin 99-101, Amsterdam. Prodávající: SPAR Česká obchodní společnost s.r.o., Nákupní 389/1, Praha. Složení: rajčata 53 % hm., vepřové maso 12 % hm., cibule, rajčatový protlak 7 % hm., hovězí maso 7 % hm., cukr, řepkový olej, strouhanka (pšeničná mouka, jedlá sůl), modifikovaný kukuřičný škrob, regulátor kyselosti (E270), jedlá sůl, aroma, antioxidant (E300), extrakt z koření, bylinky, koření, stabilizátor (E450, E451). Hodnocení: Jsou tam vidět dokonce i kousky mrkve. Chuťově je to přeslazený rajčatový protlak.
6. místo: Parioli: Bolognese Tomato and Vegetable Pasta SauceCena: 52,90 Kč Hmotnost: 340 g Cena za 100 g: 15,56 Kč Výrobce: Parioli Cucina, La Doria S.p.A, Via Nazionale, Angri, Italy Složení: rajčata (65%), rajčatový protlak, cibule (8%), celer (3%), mrkev (3%), cukr, červené víno (2,5%), olivový olej, bazalka, sůl, česnekové pyré, oregano, petržel, regulátor kyselosti (kyselina mléčná), zpevňující látka (chlorid vápenatý), vavřínový prášek, prášek, aroma. Hodnocení: To snad ani nebudu hodnotit. Je to strašně navoněné, je to rajčatový protlak s mrkví, neslané, nedochucené.
7. místo: Dolmio: Sauce for Bolognese originalCena: 49,90 Kč Hmotnost: 500 g Cena za 100 g: 9,98 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v EU. Prodávající: Mars Czech s. r. o., Pražská 320, Poříčí nad Sázavou Složení: rajčata (76 %), rajčatový protlak (14 %), cibule, citrónová šťáva, cukr, olivový olej, sůl, bazalka, česnek, bylinky, petržel, koření. Hodnocení: Tak tohle je vegetariánské, bez masa. Ta barva je naprosto atypická. Není to boloňská omáčka.8. místo: Otma: Boloňská hotová omáčkaCena: 36,90 Kč Hmotnost: 350 g Cena za 100 g: 10,54 Kč Výrobce: OTMA Sloko, s.r.o., Sokolovská 406, Uherské Hradiště Složení: Voda, rajčatový protlak, cibule, rostlinný olej, cukr, paprika, česnek, sůl, zahušťovadlo: modifikovaný škrob, koření. Hodnocení: Velké mínus, že na etiketě není pospáno složení v procentech. Má výrazně jinou barvu, než ostatní vzorky. Je to přechucený rajčatový protlak. Je tam hromada cibule a cukru. Je to strašně navoněné.
9. místo: iSughiotti: Alla BologneseCena: 34,90 Kč Hmotnost: 420 g Cena za 100 g: 8,31 Kč Výrobce: Althea Spa nello stabilimento di Viale delle Esposizioni, Parma, Itálie Složení: rajčatové pyré (47%), hovězí a vepřové maso (20%), zahuštěný rajčatový protlak, voda, mrkev (3%), cibule (3%), cukr, celer, jedlá sůl, modifikovaný škrob, rostlinný olej (1%), červené víno, regulátor kyselosti: kyselina mléčná, přírodní aroma, byliny, koření. Hodnocení: Je to méně sladký protlak, to bych si na špagety nedal.
10. místo: Trattoria Verdi: Blognese Sauce
Cena: 39,90 Kč Hmotnost: 420 g Cena za 100 g: 9,50 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Polsku. Prodávající: Tesco Stores ČR a.s., Vršovická 1527/68b, Praha. Složení: rajčata (40%), pitná voda, mleté hovězí maso (8%), mleté vepřové maso (8%), rajčatový koncentrát (6%), cibule (6%), mrkev (4%), celer (4%), cukr, rostlinný olej, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, česnekový koncentrát, černý pepř, oregáno. Hodnocení: Na lžíci rozpoznáte zeleninu, ale je to tragické, je to neslané. Určitě nekupovat. Ta chuť není dobrá, smrdí to po mletém masu. Je to neslané. Ta pachuť výrobku je fakt špatná.
Související
Reflexní pásky? Test ČOI dopadl katastrofálně, devět z deseti jich nevyhovuje
V ubrusech z PVC bývají jedovaté ftaláty, varuje Arnika. Pozor i na nádobí pro děti
test pro spotřebitele , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu
před 1 hodinou
Tornádo na jihu Čech? Bylo to něco jiného, vysvětlili meteorologové
před 2 hodinami
Putin bude v Kremlu minimálně dalších šest let. Je to oficiální
před 2 hodinami
ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka
před 3 hodinami
Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa
před 3 hodinami
Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky
před 3 hodinami
Princezna Kate pustila manžela na narozeniny dcery mezi lidi. Úsměv mu zhořkl
před 4 hodinami
Trans lidé už nebudou muset na operaci kvůli změně pohlaví, rozhodl Ústavní soud
před 4 hodinami
Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod
před 5 hodinami
Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod
před 5 hodinami
Starliner nevzlétl. NASA a Boeing odložily plánovaný let s posádkou k ISS
před 7 hodinami
Počasí bude na druhý květnový svátek chladnější, ukazuje předpověď
včera
OSN: Evakuace Rafahu je nehumánní. Utrpení v Pásmu Gazy už je neúnosné
včera
Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás
včera
Co jsou taktické jaderné zbraně a proč Rusko nařídilo cvičení?
včera
Hamás souhlasil s příměřím v Pásmu Gazy. Podle Izraele je to lest
včera
Invaze do Rafahu znepokojuje i USA. Biden chce mluvit s Netanjahuem
včera
Rusko si předvolalo velvyslance Británie. Důvod ale tají
včera
Civilisté mohou Rafah opustit. Egyptský hraniční přechod zůstává otevřený
včera
EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší
Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.
Zdroj: Libor Novák