Test boloňských omáček: Která je jako od Itala a která je jen přeslazený protlak?

Praha - Nemáte čas vařit a chcete si připravit chutné boloňské špagety? Jednou z možností je použít polotovar, na trhu je předpřipravených omáček na výběr mnoho. Jaká je ale dobrá a svou kvalitou se blíží k původní italské specialitě. Velký test omáček pro vás připravil šéfkuchař restaurace Argument František Maděra.

Nejstarší zmínky o oblíbené boloňské omáčce pocházejí z konce 19. století, poprvé ji označil za boloňskou v roce 1891 Pellegrino Artussi. Ten ji připravoval z telecího masíčka, uzené slaniny, mrkve, cibule a česneku. Jak dopadly omáčky v našem testu se podívejte zde!

VÍTĚZ TESTU - 1. MÍSTO: Vitana: Bolognese omáčkaCena: 36,90 Kč Hmotnost: 370 g Cena za 100 g: 9,97 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno ve Švýcarsku. Prodávající: VITANA, a. s., Mělnická 133, Byšice Složení: Drcená loupaná rajčata (64,6%), rajčatový protlak (14,2%), hovězí mleté maso (4,8%), vepřové mleté maso (4,8%), cibule řez, cukr, mrkev řez, jedlá sůl (max. 3%), panenský olivový olej (0,9%), rostlinný olej, zahušťovadlo modifikovaný kukuřičný škrob, směs koření, citrónová šťáva, vinný extrakt, hovězí extrakt, sušená petrželová nať (0,06%), bazalka list (0,02%), regulátor kyselosti kyselina citrónová, extrakt koření a celerového kořenu. Hodnocení: Je tam vidět kusy rajčat, má to silnou okořeněnou chuť. Je to jasný vítěz.

2. místo: Panzani: Extra BologneseCena: 69,90 Kč Hmotnost: 425 g Cena za 100 g: 16,45 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno ve Španělsku. Složení: Rajčatové pyré s kousky rajčat (52%), maso 19,5% (10,5% hovězí, vepřové), pitná voda, zelenina (cibule, mrkev), celer, jedlá sůl, cukr, aromatické byliny, modifikovaný kukuřičný škrob, slunečnicový olej, bílé víno, česnek, přírodní aroma. Hodnocení: Chuťové je to dostatečné. Možná je tam moc silná masová chuť. Ale je to dobré. Je sice nejdražší, ale je dobrá.

3. místo: K-classic: Pasta Sauce BologneseCena: 32,90 Kč Hmotnost: 420 g Cena za 100 g: 7,83 Kč Výrobce: neuvedeno. Země původu: Rakousko. Prodávající: Kaufland Česká republika v.o.s., Pod Višňovkou 25, Praha. Složení: rajčata (61 %), hovězí maso (21 %), pitná voda, cibule (7 %), mrkev karotka, jedlá sůl s jódem, cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, slunečnicový olej, česnek, kyselina: kyselina citrónová, sójová mouka, pšeničná mouka, bylinky, koření, pórek, celer. Hodnocení: Obsahuje to 21% masa, to je docela dost. Dá se identifikovat více druhů zeleniny a je i celkem křupavá. Není zas tak hrozná.

4. místo: Tesco: Bolognese sauceCena: 49,90 Kč Hmotnost: 500 g Cena za 100 g: 9,98 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Polsku. Prodávající: Tesco Stores ČR a. s., Vršovická 1527/68b, Praha. Složení: rajčatové pyré (43 %), rajčata (19 %), mleté hovězí maso (10 %), mleté vepřové maso (9 %), pitná voda, cibule, cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, mrkev, celer, jedla sůl, rostlinný olej, extrakt z bílého vína, bazalka, sušený česnek, oregáno, rozmarýn. Hodnocení: Je tam mrkev na velké kusy. Cítím tam hodně celeru, ale nic moc. Z nabízených možností to tak nějak jde.

5. místo: Spar: BologneseCena: 48,90 Kč Hmotnost: 490 g Cena za 100 g: 9,98 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Belgii pro Buying International Group SPAR B.V., Rokin 99-101, Amsterdam. Prodávající: SPAR Česká obchodní společnost s.r.o., Nákupní 389/1, Praha. Složení: rajčata 53 % hm., vepřové maso 12 % hm., cibule, rajčatový protlak 7 % hm., hovězí maso 7 % hm., cukr, řepkový olej, strouhanka (pšeničná mouka, jedlá sůl), modifikovaný kukuřičný škrob, regulátor kyselosti (E270), jedlá sůl, aroma, antioxidant (E300), extrakt z koření, bylinky, koření, stabilizátor (E450, E451). Hodnocení: Jsou tam vidět dokonce i kousky mrkve. Chuťově je to přeslazený rajčatový protlak.

6. místo: Parioli: Bolognese Tomato and Vegetable Pasta SauceCena: 52,90 Kč Hmotnost: 340 g Cena za 100 g: 15,56 Kč Výrobce: Parioli Cucina, La Doria S.p.A, Via Nazionale, Angri, Italy Složení: rajčata (65%), rajčatový protlak, cibule (8%), celer (3%), mrkev (3%), cukr, červené víno (2,5%), olivový olej, bazalka, sůl, česnekové pyré, oregano, petržel, regulátor kyselosti (kyselina mléčná), zpevňující látka (chlorid vápenatý), vavřínový prášek, prášek, aroma. Hodnocení: To snad ani nebudu hodnotit. Je to strašně navoněné, je to rajčatový protlak s mrkví, neslané, nedochucené.

7. místo: Dolmio: Sauce for Bolognese originalCena: 49,90 Kč Hmotnost: 500 g Cena za 100 g: 9,98 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v EU. Prodávající: Mars Czech s. r. o., Pražská 320, Poříčí nad Sázavou Složení: rajčata (76 %), rajčatový protlak (14 %), cibule, citrónová šťáva, cukr, olivový olej, sůl, bazalka, česnek, bylinky, petržel, koření. Hodnocení: Tak tohle je vegetariánské, bez masa. Ta barva je naprosto atypická. Není to boloňská omáčka.8. místo: Otma: Boloňská hotová omáčkaCena: 36,90 Kč Hmotnost: 350 g Cena za 100 g: 10,54 Kč Výrobce: OTMA Sloko, s.r.o., Sokolovská 406, Uherské Hradiště Složení: Voda, rajčatový protlak, cibule, rostlinný olej, cukr, paprika, česnek, sůl, zahušťovadlo: modifikovaný škrob, koření. Hodnocení: Velké mínus, že na etiketě není pospáno složení v procentech. Má výrazně jinou barvu, než ostatní vzorky. Je to přechucený rajčatový protlak. Je tam hromada cibule a cukru. Je to strašně navoněné.

9. místo: iSughiotti: Alla BologneseCena: 34,90 Kč Hmotnost: 420 g Cena za 100 g: 8,31 Kč Výrobce: Althea Spa nello stabilimento di Viale delle Esposizioni, Parma, Itálie Složení: rajčatové pyré (47%), hovězí a vepřové maso (20%), zahuštěný rajčatový protlak, voda, mrkev (3%), cibule (3%), cukr, celer, jedlá sůl, modifikovaný škrob, rostlinný olej (1%), červené víno, regulátor kyselosti: kyselina mléčná, přírodní aroma, byliny, koření. Hodnocení: Je to méně sladký protlak, to bych si na špagety nedal.

10. místo: Trattoria Verdi: Blognese Sauce

Cena: 39,90 Kč Hmotnost: 420 g Cena za 100 g: 9,50 Kč Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Polsku. Prodávající: Tesco Stores ČR a.s., Vršovická 1527/68b, Praha. Složení: rajčata (40%), pitná voda, mleté hovězí maso (8%), mleté vepřové maso (8%), rajčatový koncentrát (6%), cibule (6%), mrkev (4%), celer (4%), cukr, rostlinný olej, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, česnekový koncentrát, černý pepř, oregáno. Hodnocení: Na lžíci rozpoznáte zeleninu, ale je to tragické, je to neslané. Určitě nekupovat. Ta chuť není dobrá, smrdí to po mletém masu. Je to neslané. Ta pachuť výrobku je fakt špatná.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy