Vražda kmotra Housky: Policie vypustila psy. Pátrají po zbrani?

Chomutov - Policie v Chomutově prohledává okolí vily, kde byl zavražděn podnikatel a vlivný sociální demokrat Roman Houska. Do dnešního pátrání kriminalisté zapojili i speciálně vycvičené psy, řekl ČTK dozorující státní zástupce Vladimír Jan.

Co přesně policisté hledali, Jan neřekl, ani nepotvrdil neoficiální informace, že zatím neobjevili vražednou zbraň. Dnes využili k hledání i detektor kovů. "Pachatel, pokud se nějakým způsobem dostal na místo činu, tak mohl zanechat stopy, které by mohly vést ke zjištění jeho identity," řekl Jan.

Žádného podezřelého kriminalisté zatím nemají. "Ne, to nemáme," řekl na dotaz Jan. Podle něj teď vyšetřovací tým vyhodnocuje důkazy, které zajistil v úterý v Houskově vile a prověřuje také to, co jí řekli svědci. Podle policejních zdrojů kriminalisté několik hodin mluvili s Houskovou partnerkou Janou Vaňhovou i s podnikatelem Vlastimilem Rindošem, který Houskovo tělo našel.

"V současné době jsou vypracovávány vyšetřovací verze, které pak budeme prověřovat," doplnil Jan. Kriminalisté zatím nevyloučili ani to, že by vražda mohla souviset s Houskovým politickým angažmá.

Vražda by měla být natočená

Dům v chomutovské čtvrti Kamenný vrch, v němž politik žil se svou životní partnerkou Vaňhovou, a který je až na konci slepé ulice, je doslova obsypán bezpečnostními kamerami. Zda již policie těmito záznamy disponuje a prověřuje je, ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec komentovat nechtěl. "To vám říct nemohu," řekl Aktuálně.cz.

Policie bedlivě střeží i les, který je za domem. Utekl pachatel právě do lesa? I to je jedna z variant. Nejasné je dále to, zda Houska zemřel ve svém domě, či před garáží. Stopy po krvi se podle právníka Michaela Kise našli i v ní. Na prostranství před garáží přitom míří dvě bezpečnostní kamery, upozorňuje tyden.cz. Podle tohoto serveru je přitom téměř vyloučené, že by se vrah záběrům vyhnul.

Místní obyvatelé se o vraždě vlivného sociálního demokrata bavit příliš nechtějí. „O střelbě nevím vůbec nic, že se něco stalo jsme zjistili až když sem začala včera večer najíždět další a další policejní auta. Pana Housku jsem vůbec neznal, ale vím, že k jejich domu často jezdila luxusní auta. Chodím tudy se psem," řekl starší muž z nedalekého panelového domu. „Nezlobte se, nechci se o tom vůbec bavit," doplnila žena středního věku. Cokoli říct odmítají i hlídkující policisté. „Máme zákaz, všechny informace jdou jen přes mluvčí," vysvětlil jeden z nich. 

Mohlo se samozřejmě jednat o loupežnou vraždu, která neměla nic společného s politikou či nějakými podnikatelskými aktivitami Romana Housky. Novinky.cz ale napsaly, že motivem Houskovy vraždy mohlo být vydírání, protože se v poslední době údajně právě on chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi z politiky a byznysu v Ústeckém kraji. Potvrzení jakékoli takové indicie by posunulo ČSSD do sfér, ve které si nepřeje být žádné politické seskupení.

Houska čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250.000 korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Do budovy chomutovského magistrátu tehdy vtrhli kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn. Houska žádost o úplatek popřel.

Související

Roman Houska /ČSSD/

Vrah vlivného Housky si trest odpyká, Nejvyšší soud dovolání zamítl

Ústí nad Labem - Nejvyšší soud zamítl dovolání Michala Krnáče odsouzeného za vraždu chomutovského podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Krnáč má strávit ve vězení 13 let. ČTK dnes o výsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu informovala mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Více souvisejících

Roman Houska (zavražděný člen ČSSD) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy