Babišovo ANO by vyhrálo volby, ČSSD je poražena. ODS by se do Sněmovny nedostala

Praha - V šetření realizovaném v listopadu CVVM tradičně zjišťovalo podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb.

Hnutí ANO by měsíc po volbách získalo 24,5 procenta hlasů, ČSSD by volilo 24 procent lidí. Rozdíl mezi oběma stranami je tedy v mezích statistické odchylky. Její výši CVVM v průzkumu neuvedlo, u velkých stran je ale obvykle tříprocentní a u malých jednoprocentní. Třetí KSČM by získala 18 procent hlasů. Všechny tři strany by si tak proti říjnovým volbám polepšily, ANO téměř o šest procent.

Další strany již mají od první trojice veliký odstup. TOP 09 by nyní volilo devět procent lidí, lidovci by získali sedm procent hlasů a pro Úsvit přímé demokracie by se rozhodlo sedm procent voličů. Lidovci a Úsvit tak zůstali zhruba na svém volebním zisku, TOP 09 si ale téměř o tři procenta pohoršila. Kromě ODS, která proti říjnovým volbám ztratila téměř čtyři procenta, by neuspěla také Strana zelených se třemi procenty, Piráti se ziskem 2,5 procenta a Svobodní s jedním procentem hlasů.

CVVM také zjišťovalo takzvané stranické preference. Ty představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a nelze je zaměňovat s volební prognózou. "Je nutno brát zřetel na to, že do souboru je zahrnuta i přibližně třetina populace, která k žádné straně neinklinuje, případně není ochotna zúčastnit se voleb," uvedlo CVVM.

Ve stranických preferencích jsou na prvním místě ANO 2011 a sociální demokraté, obě strany preferuje 17 procent lidí. Třetí jsou komunisté se 12 procenty. TOP 09 získala 6,5 procenta, lidovci a Úsvit shodně 4,5 procenta. ODS preferují tři procenta Čechů.

Na otázku „„Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Šel byste volit?" odpovědělo kladně 63 % dotázaných s volebním právem („rozhodně ano" 35 % a „spíše ano" 28 %), 32 % záporně („spíše ne" 9 %, „rozhodně ne" 23 %). Zbytek dotázaných (5 %) zvolil odpověď „neví".

Podle získaných dat je tedy deklarovaná volební účast nyní o něco vyšší než reálná účast v nedávných parlamentních volbách v říjnu 2013 (59,5 %).

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO průzkumy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy