První máj – svátek práce, lásky i jara

Praha - 1. května se po celém světě slaví Svátek práce. Připomíná se jím vypuknutí stávky amerických dělníků 1. května 1886.

Prvomájový svátek v současné podobě vznikl na konci 19. století. Odboráři, socialisté a anarchisté uspořádali 1. května 1886 v Kanadě a Spojených státech celodenní stávku, kterou si chtěli vynutit osmihodinovou pracovní dobu.

Demonstrací se tehdy napříč USA zúčastnilo 300 až 500 tisíc dělníků. Vlna protestů zasáhla o dva dny později Chicago, kde se odehrály násilné střety mezi demonstranty a policií. Následující den během demonstrace na chicagském tržišti Haymarket explodovala bomba nastražená anarchisty, která zabila několik lidí.

Vůbec poprvé v historii se Svátek práce celostátně slavil 1. května 1888 právě ve Spojených státech. V rámci demonstrací a stávek si tehdy Američané připomínali i dva roky staré události. Nyní se ale tento svátek v USA slaví první zářijové pondělí, stejně jako v Kanadě a na Bermudách. V Austrálii je to pak první pondělí v říjnu.

V roce 1889 schválila 1. máj jako svátek všech pracujících Druhá internacionála (mezinárodní organizace socialistů) na návrh francouzských soukmenovců. Oslavovat jej začalo i nacistické Německo, byť tento svátek původně Adolf Hitler odmítal.

Sovětský svaz transformoval prvomájové oslavy do masové podoby s pompézními průvody a vojenskými přehlídkami. I po rozpadu SSSR si tento svátek zachovává v Rusku a ostatních postsovětských zemích zvláštní atmosféru.

Tento den však měl například v západní Evropě v hluboké minulosti zcela jiný rozměr – oslavoval začátek jarní setby. Byl věnován bohu slunce a plodnosti Belenovi, jemuž Keltové přinášeli symbolické oběti.

První máj je spojen i s další pohanskou tradicí. Žena, která od muže v tento den dostane polibek pod rozkvetlou třešní, bude celý rok přitažlivá a krásná. Polibek pod plodným stromem měl původně zajistit dvojici plodnost, později i krásu pro ženu.

Související

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Více souvisejících

1. máj

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy