Palestinci měli na ambasádě další skrýš pro trhavinu

Praha - Vyšetřovatelé našli na místě nedávného výbuchu na palestinské ambasádě v pražském Suchdole i knihu s prořezaným otvorem uprostřed listů, kde měla být ukryta rozbuška s trhavinou, informují dnešní Lidové noviny.

Kriminalisté nyní předmět zkoumají a ve hře je varianta, že mělo jít o důmyslné zařízení k ochraně trezoru. LN to zjistily z diplomatických zdrojů.

Jiné podobné zařízení přitom nejspíš připravilo na Nový rok o život palestinského velvyslance Džamála Džamála. Vyšetřování se blíží k závěru a čeští experti se zatím přiklánějí k teorii, že Palestince smrtelně zranila silná nálož, kterou chtěl použít k zabezpečení sejfu.

"Podle policejních vyšetřovatelů explodovalo asi 200 gramů zatím neznámé trhaviny," řekl LN zdroj obeznámený s průběžnou vyšetřovací zprávou. "Byl to velmi silný výbuch – i kdyby Džamál přežil, byl by bez rukou." Trhavina explodovala v době, kdy Palestinci stěhovali svou diplomatickou misi z pražské Troje do nového objektu v Suchdole.

Sbírka zbraní V místnosti, kde Džamál manipuloval s trezorem, byly ostatní věci stále ještě obalené ochrannou fólií. "Zatím to vypadá, že Džamál chtěl udělat inventuru sejfu a zabezpečit ho proti vniknutí," shrnul činitel obeznámený s vyšetřováním. "Stále se ale čeká na některé expertizy," upozornil.

Vyšetřovatelé mezitím pracují i na druhé linii kauzy – nálezu 12 zbraní ve dvou kufřících a jedné igelitce přímo na místě exploze.

Související

Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Do Prahy dorazí nový palestinský velvyslanec, jeho předchůdce zabil semtex

Praha - Novým velvyslancem Palestiny v Praze se stane Chálid al-Atraš, uvedly Lidovky.cz. Od prezidenta Miloše Zemana již získal formální souhlas s působením v této funkci (tzv. agrément). V lednu otřásl ambasádou výbuch, při kterém zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Vyšetřovatelé následně našli na vyslanectví i zbraně.
Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Exploze na palestinské ambasádě? Policie trestný čin nezjistila

Praha - Policie odložila vyšetřování lednového výbuchu na palestinském zastupitelském úřadu v Praze, kdy explozi semtexu nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Podle státního zastupitelství policie nezjistila trestný čin. ČTK to dnes řekla žalobkyně Jindra Janáčová.

Více souvisejících

Výbuch v Praze (1.1.2014) ambasády

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy