Praha - Máte rádi paštiku? Takovouto jste ale ještě neměli. Výbornou domácí paštiku si můžete za pár korun vyrobit doma a nedá to ani moc práce. Šéfkuchař Petr Mika prozradil, jak na to.
K výrobě domácí paštiky budete potřebovat asi půl kilogramu odřezků z bůčku, půl kilogramu namletých vepřových jater, cibuli, trochu soli, mletou papriku, muškátový květ, špetku pepře, smetanu a kdo si to chce vylepšit tak lžíci koňaku.
"Domácí paštiku můžeme udělat i z toho nejlevnějšího masa jako je bůček. Spoustu lidí nemá moc rádo tučné a tlusté, proto ho můžeme odřezat a použít ho právě do domácí paštiky. K obědu si tak můžeme dát libové, k večeři domácí paštiku," usmívá se šéfkuchař Golemova restaurantu v Praze Petr Mika.
Výhodou je, že domácí paštika nás vyjde levněji než ta kupovaná. V obchodech si obyčejnou paštiku koupíme zhruba za 200 korun za kilogram. Tato nás vyjde o polovinu levněji.
Pracovní postup:
1. Očistíme maso, dáme si stranou tučné a tlusté.
2. Na pánvi osmahneme tučné maso.
3. Slijeme sádlo, poté na něm uděláme cibulku (nejlepší je červená, ale může být i bílá).
4. Až nám tlusté z bůčku vychladne, nakrájíme ho na menší kousky, které poté dáme do mixéru.
5. K půl kilogramu masa přidáme půl kilogramu mletých jater.
6. K masu a játrům přidáme speciální směs (1 polévková lžíce papriky, 25 g soli, nejlépe řeznické, 1,5 polévkové lžíce muškátové květu a špetku pepře), dále přidáme usmaženou cibulku.
7. Následně vše lehce rozmixujeme.
8. Poté přidáme ještě smetanu (3 polévkové lžíce) a koňak (1 polévková lžíce; můžeme i vynechat).
9. Vše pořádně rozmixujeme až nám vznikne pěna.
10. Směs dáme do malých mističek, sklepeme. Každou zvlášť zabalíme do alobalu.
11. Do pekáče nalijeme trochu vody a dáme péct při 110 °C na 30 minut do trouby.
12. Když mističky vyndáme z trouby, obrátíme je, něčím zatížíme a dáme vychladnout (zhruba 3 hodiny). Poté vyklopíme a máme hotovo.
Související
Perníčky. Vánoční cukroví s dlouhou historií, do kterého patřila neobvyklá ingredience
Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky
recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Padělatel vstupenek na MS v hokeji dopaden. Případů bude více, tvrdí policie
včera
Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let
včera
Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel
včera
Počasí na 14 dní: Meteorologové už určili nejteplejší den příštího pracovního týdne
včera
U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem
včera
Česká policie reagovala po atentátu na Fica. Rakušan promluvil o opatřeních
včera
Týdenní výhled filmů: Návrat Karla IV., demytizace Dubčeka a umělecký Indiana Jones
včera
Odbory ruší protivládní protest. Po atentátu na Fica nechtějí eskalovat situaci
včera
Zásah v sídle BIS. Na podatelně se objevila podezřelá zásilka
včera
Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou
včera
Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu
včera
Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup
včera
Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit
včera
Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí
včera
Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti
včera
Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování
včera
Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány
včera
Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život
včera
Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo
včera
Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml
Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.
Zdroj: Libor Novák