Udělejte si výbornou paštiku za pár korun. Recept podle šéfkuchaře

Praha - Máte rádi paštiku? Takovouto jste ale ještě neměli. Výbornou domácí paštiku si můžete za pár korun vyrobit doma a nedá to ani moc práce. Šéfkuchař Petr Mika prozradil, jak na to.

K výrobě domácí paštiky budete potřebovat asi půl kilogramu odřezků z bůčku, půl kilogramu namletých vepřových jater, cibuli, trochu soli, mletou papriku, muškátový květ, špetku pepře, smetanu a kdo si to chce vylepšit tak lžíci koňaku.

"Domácí paštiku můžeme udělat i z toho nejlevnějšího masa jako je bůček. Spoustu lidí nemá moc rádo tučné a tlusté, proto ho můžeme odřezat a použít ho právě do domácí paštiky. K obědu si tak můžeme dát libové, k večeři domácí paštiku," usmívá se šéfkuchař Golemova restaurantu v Praze Petr Mika.

Výhodou je, že domácí paštika nás vyjde levněji než ta kupovaná. V obchodech si obyčejnou paštiku koupíme zhruba za 200 korun za kilogram. Tato nás vyjde o polovinu levněji.

Pracovní postup:

1. Očistíme maso, dáme si stranou tučné a tlusté.

2. Na pánvi osmahneme tučné maso.

3. Slijeme sádlo, poté na něm uděláme cibulku (nejlepší je červená, ale může být i bílá).

4. Až nám tlusté z bůčku vychladne, nakrájíme ho na menší kousky, které poté dáme do mixéru.

5. K půl kilogramu masa přidáme půl kilogramu mletých jater.

6. K masu a játrům přidáme speciální směs (1 polévková lžíce papriky, 25 g soli, nejlépe řeznické, 1,5 polévkové lžíce muškátové květu a špetku pepře), dále přidáme usmaženou cibulku.

7. Následně vše lehce rozmixujeme.

8. Poté přidáme ještě smetanu (3 polévkové lžíce) a koňak (1 polévková lžíce; můžeme i vynechat).

9. Vše pořádně rozmixujeme až nám vznikne pěna.

10. Směs dáme do malých mističek, sklepeme. Každou zvlášť zabalíme do alobalu.

11. Do pekáče nalijeme trochu vody a dáme péct při 110 °C na 30 minut do trouby.

12. Když mističky vyndáme z trouby, obrátíme je, něčím zatížíme a dáme vychladnout (zhruba 3 hodiny). Poté vyklopíme a máme hotovo.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy