Pozor, klíšťata začala útočit: Můžete skončit na JIP v deliriu

Praha - Nákaza od klíšťat může podle člena Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislava Maďara hrozit už v těchto dnech. Klíšťata jsou aktivní při teplotě nad sedm stupňů Celsia, a tak pohyb v místech jejich tradičního výskytu může být rizikový. Zatímco loni byl na mnoha místech sníh ještě o Velikonocích, letos už láká teplé počasí k vycházkám do přírody a také zahrádkáři zahájili jarní práce.

Loni bylo v ČR hlášeno 625 případů klíšťového zánětu mozku a dvě úmrtí. Oproti předchozímu roku stoupl počet onemocnění téměř o deset procent. Počty onemocnění ale bývají podle Maďara vyšší, než uvádějí statistiky. V nich se totiž objeví jen nejtěžší případy, které bývají léčeny v nemocnici, často i na jednotkách intenzivní péče.

Proti klíšťovému zánětu mozku je očkováno 23 procent Češek a Čechů, nejčastěji děti. Senioři, kteří patří k nejohroženějším, se dávají očkovat minimálně. U nich přitom bývá průběh nemoci vážnější a častěji zanechává doživotní následky, včetně úmrtí. 

Poznamenal, že v Rakousku, které začalo jako první úspěšně snižovat počet případů nákazy, se proočkovanost obyvatel blíží 90 procentům. "Zdá se, že v Česku, kde stejně jako v Rakousku byla kampaň na podporu očkování, zatím neumíme tak dobře vnímat a zhodnotit riziko, jež tato nákaza přináší. I když téměř tři čtvrtiny obyvatel u nás tuto nemoc znají, očkovat se nechá jenom zhruba každý čtvrtý," řekl ČTK Maďar.

Největší riziko nákazy bývalo v jižních Čechách a v Jeseníkách, v průběhu let se ale ohniska nákazy rozšířila do všech regionů.

Jak klíšťová encefalitida probíhá?Vyvíjí se obvykle po uplynutí 7 – 14 dnů od přisátí infikovaného klíštěte a probíhá ve dvou fázích: I. Příznaky se mohou podobat netypickému virovému onemocnění dýchacích cest s horečkami. V tomto stadiu dochází k pomnožení viru. U některých jedinců může onemocnění přejít do druhé fáze. II. Závažná forma onemocnění je spojena s napadením centrálního nervového systému virem. Intenzita příznaků závisí na celkové odolnosti organizmu i na fyzické námaze nemocného. Proto je nutný klid na lůžku, informuje kliste-prevence.cz.

Další onemocnění:

Borelioza

První příznaky onemocnění jsou pozorovatelné cca po 1–2 týdnech od přisátí klíštěte. První stadium onemocnění je provázeno nespecifickými chřipkovitými příznaky (únava, malátnost bolesti hlavy, kloubů...). U části pacientů se v místě přisátí klíštěte vytvoří typická boreliová skvrna (erythema migrans). Ve 20–30 % případů přechází onemocnění do dalších, hůře léčitelných, stádií. Tato stadia se nejčastěji projevují jako chronické záněty kůže, záněty kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému (neuroborrelióza), mohou být napadeny další orgány jako srdce, oči. V České republice je každoročně hlášeno okolo 3500 případů lymeské boreliozy.

Bartonellóza (Bacilární pelióza a bacilární angiomatóza)

Vzácněji diagnostikované bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty a blechami především z koček a psů na člověka. U nás onemocnění vyvolává Bartonella henselae způsobující především u oslabených pacientů proliferaci endotelových buněk. Nemoc postihuje většinou chovatele koček, osoby imunodeficitní, pacienty s jiným vážným onemocněním, nebo skupiny osob žijící ve špatných hygienických podmínkách (bezdomovci, alkoholici a některá etnika).

Babesióza

Onemocnění přenášené též klíšťaty způsobuje prvok rodu Babesia většinou patřící k druhu B.divergens nebo B.bovis žijící v červených krvinkách pacienta. Onemocnění vzácně diagnostikované, trpí jim především osoby bez sleziny, případně imunodeficitní. Bývá často další infekcí doprovázející lymeskou boreliozu. (až v 25 %) Postihuje většinou pacienty starší 50 let.U neléčených pacientů bez sleziny je až 50% úmrtnost.

Rickettsióza

Onemocění způsobené malými pleomorfními coccobacilli, které jsou většinou jsou přenášeny arthropody (vši, štěnice, blechy, klíšťata). Diseminují krví a v místě pokousání vektorem vzniká vyrážka, provázená hemoragií a tvořením strupů. Lokální obstrukce cév je za 1–4 týdny, následuje kašel, chřipkové příznaky, horečky, vyrážka, zánět plic, delirium šok.

Související

Více souvisejících

klíšťata nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj se v USA setkal s Harrisovou. Chce se s ním potkat i Trump

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ve čtvrtek ve Washingtonu ujistila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o „neochvějné podpoře lidu Ukrajiny.“ Mezitím Donald Trump oznámil, že se v pátek v New Yorku setká s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy