Obří podvod za miliardy: Gang využíval řetězec 66 firem, šéfovat měl Íránec

Praha - Daňové úniky v kauze obchodování s pohonnými hmotami za 2,3 miliardy korun vznikly od března 2012 do června 2013 při dovozu 409 milionů litrů pohonných hmot z Německa a Slovinska. Patnáct obviněných k tomuto účelu využívalo řetězec nejméně 66 obchodních společností, kam byli do vedoucích pozic instalováni takzvaní bílí koně. Novinářům to dnes řekli představitelé protikorupční policie a olomouckého vrchního státního zastupitelství. Hlavou organizované zločinecké skupiny je podle médií vlivný íránský obchodník s ropou Shahram Abdullah Zadeh.

Podle detektivů byly pohonné hmoty po dovozu do Česka účelově prodávány přes obchodní společnosti, které byly údajně zařazeny do řetězce s cílem skrýt skutečný stav financí. Firmy byly rozmístěny po celé republice.

Daně se údajně krátily tak, že obvinění nakupujícím firmám záměrně vyhotovovali a podávali nepravdivá daňová přiznání s fiktivními údaji nebo daňová přiznání vůbec nepodali. Na DPH pak bylo místo 2,3 miliardy podle detektivů zaplaceno jen 2,6 milionu korun. "Následně byla pohonná hmota prodána v řetězci společností až na čerpací stanici," doplnil ředitel odboru řízení rizik Generálního ředitelství cel Jiří Žezulka. Podle něj šlo o velmi sofistikovaný systém. Základem jeho rozkrytí bylo sledování první firmy v řetězci, která měla jako jediná oprávnění pohonné hmoty do Česka dovážet.

Podle šéfa protikorupční policie Martina Komárka se detektivům podařilo rozkrýt celou architekturu zločinecké organizace od tvůrců trestné činnosti, vykonavatelů pokynů až po bílé koně. "Počínali si maximálně konspirativně," podotkl Komárek. Policisté při zatýkání u obviněných zajistili kolem 100 milionů korun. Šlo o peníze v hotovosti zajištěné při domovních prohlídkách, na bankovních účtech, luxusní auta nebo pohonné hmoty.

"Podle výkladu policie docházelo k daňovému uniku u prvního dovozce - bílého koně," upozornil předseda Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Indráček. Právě to je podle něj fakt, na který Společenství čerpacích stanic upozorňovalo. Navrhovalo, aby poslanci požadovali kauce po firmách, které jsou prvními vlastníky zboží na území ČR. Jsou to totiž právě tyto společnosti, u kterých DPH utíká, dodal Indráček. Zákon o pohonných hmotách platí od loňského listopadu. Distributoři museli nově složit kauci 20 milionů korun.

Hrozí jim devět až 13 let vězení

Policie při zatýkání podezřelých provedla 16 domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor mimo jiné v Rakousku. Na akci se podílelo 140 kriminalistů. Podezřelí z této kauzy byli kromě krácení daní obviněni také z účasti na organizované zločinecké skupině. 

Třináct obviněných je ve vazbě, dvěma zbývajícím soud nařídil dohled probačního úředníka. "Jedna z osob, která nebyla vzata do vazby se k trestné činnosti doznala," uvedl šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Ke konkrétním jménům se žalobce kvůli pokračujícímu vyšetřování nevyjádřil. Uvedl pouze, že všichni obvinění mají české občanství a je mezi nimi jeden cizinec.

Tím by měl být Íránec Zadeh, kterému podle Lidových novin hrozilo v roce 2010 zatčení v Dubaji. Tehdy se mu však podařilo narychlo získat český pas díky sňatku s Češkou na ambasádě v Abú Zabí a okamžitě odletěl do Prahy.

Podle listu má Zadeh vleklé právní spory s rodinou dubajského emíra. V jeho prospěch proto do Spojených arabských emirátů (SAE) v minulosti psali osobní dopisy dva premiéři úřednických vlád - v roce 2010 Jan Fischer a zkraje letošního roku Jiří Rusnok. Podle Šeredy nemělo případné propojení obviněného s politiky na případu nic společného. "Nebylo to předmětem našeho zájmu," zdůraznil Šereda.

Související

krimi

Policie stíhá 22 lidí za krácení DPH, způsobili škody za 16 milionů korun

Policie obvinila 22 lidí z krácení daně z přidané hodnoty. Škodu zatím kriminalisté vyčíslili na zhruba 16 milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Za zkrácení daně se škodou velkého rozsahu hrozí některým ze stíhaných až desetileté vězení.

Více souvisejících

podvody s DPH pohonné hmoty Policie ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy