Pozor na podfuk: Lidem chodí upozornění na balík s doplatkem 500 korun

Zlín - Nový trik zkouší zatím neznámý podvodník, který rozesílá lidem po Česku upozornění na uložený zapečetěný balík. Aby se k němu dostali, musí v obálce zpět zaslat 500 korun na anonymní adresu krytou P. O. Boxem na poště ve Valašských Kloboukách.

Redakci TV Nova se hlásí stále noví a noví lidé, kteří podobné oznámení našli ve svých schránkách. Všichni z nich potvrzují, že si žádný podobný balík neobjednali a varují, že patrně půjde o podvod. Tomu nasvědčuje i fakt, že se na údajné adresáty balíku obrací neexistující "Mezinárodní centrum přepravy - M. C. P.".

Jak jsme v redakci sami ověřili, na internetu nelze žádnou takovou firmu najít a nezná ji ani obchodní rejstřík. Kromě toho je podezřelé, že údajný přepravce na sebe neuvádí jinou adresu nebo telefonický či emailový kontakt než P.O. BOX 6 ve Valašských Kloboukách. A vrcholem všeho je fakt, že po adresátech požaduje zaslání 500 korun nikoli na účet či složenkou, ale v běžné odpovědní obálce - tedy dokonce ani ne doporučeně.

Až na tyto chyby se jinak celý leták na A4 vyvedený ve žluté barvě tváří celkem profesionálně. Obsahuje i čárový kód, čísla údajného vyexpedování zásilky, datum 21. 3. 2014, místo pro podpis či razítko nebo zmínku o jakémsi terminálu P. Jedinou gramatickou chybou je zmínka "Refernce doručení balíka" v pravém spodním rohu letáku.

Při bližším porovnání několika oznámení ale lze zjistit, že jediné, co se na letáku mění je údajné číslo registrace zásilky, číslo klienta a jeho adresa. Ostatní číselné kódy v zásilce zůstávají stejné. "Váš balík byl zapsán na seznam zásilek s prioritou doručení a budeme se jím zabývat, až od vás obdržíme kupon potvrzující přijetí přiložený k tomuto oznámení," píše se v letáku, který zároveň vyzývá uhradit 500 Kč "jako poplatek za dopravu a doručení".

Lidé, kteří tento dopis dostali, pochopitelně hledají první pomoc a radu na internetu. Jediný odkaz, který vyhledávač poskytne, odkazuje na stránky www.poradte.cz. Tento web slouží jako jakási společná poradna a výsledek je zřejmý - podobně oslovených lidí jsou nejméně desítky. A nikdo z nich si nic neobjednal.

U adresy P. O. BOX ve Valašských Kloboukách je připsaná firma Pošta Servis s.r.o.. Podle živnostenského rejstříku patří třiapadesátiletému Patrickovi Meunierovi, kterého by ovšem případně podvedení lidé hledali v Česku marně. Žije totiž v Luxemburku.

Je rovněž jednatelem firem Dream Body a Astrologické předpovědi s.r.o.. I o nich lidé na poradte.cz diskutují a ukazuje se - alespoň u posledně jmenované - že jde o jakousi společnost zasílající za úhradu několika tisíc upozornění na "šťastné dny". Na reklamace nikdo nereaguje a podněty k trestnímu stíhání zaslané podvedenými zákazníky na policii do Zlína, se nedočkaly vyslyšení.

Související

Více souvisejících

podvod krimi

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy