Pampeliška čistí krev a hojí zánět: 5 receptů, které vás nastartují

Praha - Pampelišky jsou symbolem jara! Nedělají jen okrasu, ale jsou i zdraví prospěšné. Pomáhají při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech.

Pampeliška je rovněž bohatá na minerály a vitamíny, především A, B, C a D. Působí příznivě na trávení a hubnutí. Neměli by ji ale konzumovat lidé, kteří trpí žlučníkovými kameny nebo žaludečními problémy.

Pampeliška je považována za čistič krve a pozitivně působí při ekzémech. Jak si užít léčivou sílu této žluté rostliny a nezůstat jen u fádního čaje? Nabízíme vám pět skvělých receptů:

Pampeliškové víno1 litr pampeliškových květů, 4,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 2 pomeranče, 2 citróny, 40 g droždí

Květy spaříte ve 2,5 l vroucí vody a necháte den odstát. Přecedíte a vylouhovanou vodu z pampelišek nalijete do pětilitrové nádoby. V průběhu si svaříte 2 litry vody s cukrem, necháte vychladnout, a pak smícháte s vodou z pampelišek. Citróny a pomeranče oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na kolečka. Spolu s droždím je dejte do nádoby a zazátkujte kvasnou zátkou. Nádobu nechte odpočívat 6 týdnu, až citrusy klesnou ke dnu, můžete víno stáčet.

Pampeliškový med250 květů pampelišek, 1 l vody, 1 kg cukru, 2 citróny

Květy vložíte do vody, přidáte omyté citróny bez pecek, nakrájené na kolečka. Směs vařte přibližně jednu hodinu. Poté ji přeceďte přes síto, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí dalších 45 až 60 minut.

Pampelišková polévka

200 g pampeliškových listů, 2 lžíce másla, 1 ks cibule, 1 l vody nebo vývaru, 2 ks žloutků, 1 kelímek smetany, sůl a pepř

Cibuli nakrájíte a podusíte na másle. Přidáte pampeliškové listy, které předtím rozvaříte, případně rozmixujete. Směs zalijete vodou nebo vývarem, podle chuti okořeníte a přivedete k varu. Pak přilijete smetanu, ve které jste si předtím rozmíchali žloutky, a povaříte, dokud polévka nezhoustne.

Pampeliškový salát se sýrem400 g pampeliškových listů, 200 g sýra (balkánského, ovčího či tofu) 1 pórek, 12 oliv, 1 stroužek česneku, 3 lžíce bylinkového octa, 1 lžíce kremžské hořčice, 4 lžíce olivového oleje

Omyté listy nakrájíte na nudličky. To samé uděláte s pórkem, a pak si připravíte zálivku. Lisovaný česnek smícháte se octem, olejem, cibulí s hořčicí. Nakrájené listy a pórek přelijete zálivkou a posypete drobně nakrájeným sýrem.

Pampeliškový špenát

500 g pampeliškových listů, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce strouhanky, sůl

Pampeliškové listy nakrájíte, osolíte a opepříte, pak mírně podlijete vodou a dusíte na másle přibližně 20 minut. Do směsi vmícháte strouhanku a třený česnek.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Jaro

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy