Policie obvinila bývalého ředitele Homolky a jeho náměstka kvůli nákupu gama nože

Praha - Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný čelí podle serveru Lidovky.cz obvinění kvůli zakázce na nákup gama nože. Kriminalisté už oba muže stíhají v kauze údajně zmanipulovaného tendru na digitalizaci chorobopisů.

Podle nového obvinění si Dbalý s Toběrným řekli u zakázky na nákup Leksellova gama nože o úplatek ve výši několika procent z ceny 140 milionů korun. Policisté je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z přijímání úplatku. Informaci o stíhání serveru potvrdil Dbalého obhájce Daniel Telecký.

Tendr na přístroj sloužící k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu se uskutečnil v roce 2009. Někteří odborníci tehdy tvrdili, že nemocnice za něj zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí.

Gamma nůž je moderní lékařské zařízení, které se používá k ozařování chorobných ložisek v mozku, se do tehdejšího Československa dostalo díky sbírce, uspořádané Nadací Charty 77, v provozu je od října 1992. Původní gama nůž, byť postupně modernizovaný dosloužil před čtyřmi lety, kdy Nemocnice Na Homolce pořídila za zhruba 140 milionů ze státního rozpočtu Leksellův gama nůž zcela nový.

Obchod už tehdy kritizoval lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který poukazoval na to, že se nekonalo výběrové řízení a zakázku dostal jeden zájemce. Kvůli hospodaření nemocnice podal Hovorka v roce 2010 trestní oznámení, Dbalý i tehdejší vedení ministerstva zdravotnictví ale pochybení odmítli.

"Jediná možnost byla koupit přístroj přes prostředníka, který toto povolení má, ministerstvo se v tom Homolky zastalo," řekl ještě v březnu 2011 Dbalý.

Související

Více souvisejících

Policie ČR

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 8 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

Senátní volby překonaly historický rekord. V prvním kole bylo zvoleno pět senátorů

Senátní volby vyhrálo většinově hnutí ANO. Hned v prvním kole bylo zvoleno celkem pět kandidátů, což je nejvíce v historii. Voleb účast činila po sečtení naprosté většiny hlasů 30,44 %.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy