Jančura: Stewardku budeme mít v každém vagonu

Brno - Chystané žluté vlaky společnosti RegioJet, které by měly na české koleje vyrazit v první polovině 2011, budou mít místo průvodčích stewardku. Jak v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi sdělil jednatel společnosti Student Agency Radim Jančura, stewardka bude v každém vagonu.

"Nejdražší na vlaku je prázdná sedačka, ta stojí nejvíce peněz. Stewardka, která se bude starat o cestující, by tu každou prázdnou sedačku měla zaplnit," sdělil Jančura s tím, že firma nechce šetřit na špatných místech, ale naopak investovat do cestujících s tím, že se o ně bude starat. Stewardka by tak měla být cestujícím k dispozici v každém vagonu.

"Jančura bude levnější a bude mít víc zaměstnanců. To je perpetum mobile," nevěřícně kroutil hlavou jeho oponent, generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Polovinu nákladů Českých drah totiž tvoří mzdové prostředky.

Jančura také sdělil, že strojvedoucí jeho firmy dostanou na mzdě o 10 procent více než u Českých drah. "Potřebujeme je získat na svoji stranu a přeplatit je. Zaměstnanci, kteří celý život pracovali na "socialistických drahách" a mají přijít k "tomu kapitalistovi," tak musejí mít důvod přejít," vysvětlil Jančura.

RegioJet chce do první poloviny roku 2011 začít konkurovat Českým drahám na trati mezi Ostravou a Prahou. Společnost má zájem například i o trať Znojmo - Havlíčkův Brod, to však připadá v úvahu až o rok později.

V současné době má k dispozici devět rychlíkových lokomotiv za půl miliardy korun, které firma pořídila na jaře tohoto roku. Jde o poslední elektrické lokomotivy, které byly vyrobeny v 90. letech minulého století ve Škodě Plzeň. Probíhá i tendr na dodavatele 50 vagonů.

Skupina kolem Student Agency podnikatele Radima Jančury je největším prodejcem letenek v Česku a také zprostředkovatelem jazykových kurzů v zahraničí. Do skupiny Student Agency patří stejnojmenná dopravní společnost, která na trhu působí od roku 1993. Její součástí jsou dále firmy Orbix, DPL real a RegioJet.

V roce 2009 skupina kolem Student Agency utržila přes čtyři miliardy korun, dosáhla tím obdobného výsledku jako v roce 2008. Zisk skupiny v roce 2009 činil 100 milionů korun.

Související

Letiště Václava Havla Praha

Koronakrize mění poptávku po letenkách, řada lidí stále čeká na refundace

Zájem o letenky v létě po jarní krizi setrvale roste, nyní je oproti loňsku již zhruba na pětině. Prodeje však nadále ovlivňuje nejistá epidemiologická situace. Češi více volí cesty do Evropy, což snižuje průměrnou cenu letenek. Zároveň nyní s nákupem déle čekají na vývoj situace a častěji využívají jednosměrné letenky. Vyplývá to z informací prodejců letenek pro ČTK.

Více souvisejících

student agency Vlaky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

Zelenskyj a Biden podepsali desetiletou bezpečnostní dohodu o posílení obranyschopnosti Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsali desetiletou bilaterální bezpečnostní dohodu zaměřenou na posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy