Počet lidí bez práce v únoru klesl, firmy marně hledají kvalifikované zaměstnance

Praha - K 28. 2. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 380 208 uchazečů o zaměstnání. To je o 9 208 méně než v lednu a o 81 046 méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší únorovou hodnotu od roku 2008, kdy ÚP ČR evidoval 355 033 nezaměstnaných. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 356 821 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 5,1 % (leden 2017 – 5,3 %, únor 2016 – 6,3 %).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou (oba 1,8 %), Praha-západ a Mladá Boleslav (oba 2,7 %), Benešov a Plzeň-město (oba 2,8 %) a Jičín (3,1 %).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (10,2 %), Most (9,9 %), Jeseník (9,5 %), Bruntál (9,1 %), Znojmo (9 %), Ostrava-město (8,7 %), Ústí nad Labem (8,6 %) a Děčín (8,1 %). Podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 5,2 % a v případě žen na 5,1 %, informuje Úřad práce v tiskové zprávě.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v únoru 73 regionů. Největší pak okresy Domažlice (o 7,3 %), Havlíčkův Brod (o 5,6 %), Pelhřimov a Chrudim (shodně o 5,1 %), Klatovy (o 4,8 %), Plzeň-město (o 4,5 %), Strakonice a Mladá Boleslav (shodně o 4,4 %). Naopak nezaměstnanost vzrostla ve 2 regionech - Jeseník (o 0,3 %) a Ústí nad Labem (o 0,2 %). V okresech Děčín a Znojmo zůstala nezaměstnanost na stejné úrovni.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,7 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (15,1), Jeseník (13,6), Ústí nad Labem (9,7), Znojmo (9), Sokolov (8,1), Hodonín (7,5), Bruntál (7) a Chomutov (6,2). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízelizaměstnavatelé ke konci předchozího měsíce 38 966 absolventům a mladistvým a 11 578 osobám se zdravotním postižením (OZP).

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v únoru 42,5 roku. Mezi evidovanými bylo 130 183 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 34,2 %.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, dělníky v oblasti výstavby budov, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe, montážní dělníky elektro a energetických zařízení nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

„Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru téměř 48 tis. lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví, v lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu. Zaznamenáváme též vyšší zájem zaměstnavatelů o pracovníky na veřejně prospěšné práce v souvislosti s jarními úklidy veřejných prostranství. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezóna. Nezaměstnanost tak bude v nadcházejícím období s největší pravděpodobností i nadále klesat,“ popisuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

Babiš naznačil, kdy má dojít k ustavení frakce Patrioti pro Evropu

Expremiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že nová evropská frakce Patrioti pro Evropu, jejíž vznik oznámil s dalšími politiky v neděli, se podaří ustanovit během příštího týdne. Babiš to v úterý napsal na sociální síti X. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy