Zákazy sdílené ekonomiky nemají smysl, tvrdí Havlíček. Odmítl poplatky za roboty

Praha - Sdílená ekonomika je model podnikání, který je postavený na pronájmu, výměnách i sdílení majetku. To by ovšem nebylo Česko, kdyby se hned neobjevila snaha o regulaci ze strany státu. Ministerstvo práce už příšlo i s tím, že by se odváděly poplatky za robotické jednotky.

"Zákazy služeb sdílené ekonomiky nemají smysl," řekl dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Sdílená ekonomika má podle něj velký potenciál. Stát by se tak neměl snažit dusit inovátorské projekty, místo toho by měl snižovat regulaci ve stávajících odvětvích.

Mezi nejběžnější formy sdílené ekonomiky patří opakovaný pronájem nemovitostí v období, kdy je majitel nevyužívá, nebo sdílená doprava. Služby sdílené ekonomiky v Evropě generovaly v roce 2013 kolem 15 miliard dolarů a v roce 2025 by to mělo být 335 miliard dolarů.

O tom, co ještě je sdílenou ekonomikou a co je standardním podnikáním, se vedou spory například u služeb společnosti AirBnB nebo u Uberu. Brněnský krajský soud zakázal v dubnu společnosti Uber předběžným opatřením provozovat v Brně taxislužbu za podmínek, za jakých ji nyní nabízí. Podle soudu porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Nesmí poskytovat službu v případech, kdy řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr. Mluvčí firmy Miroslava Jozová tehdy uvedla, že se firma odvolá.

Také robotizace by neměla mít podle ministra Havlíčka striktní omezení, ani v podobě odvodů za robotickou jednotku. "To je prostě mimo veškerou realitu a myslím si, že si to nikdo z nás nedokáže představit," řekl ministr.

Zavádění poplatků za robotickou jednotku uvedlo MPSV jako jednu z možností, jak se vyrovnat se snižováním počtu pracovních míst spolu s větším nástupem robotizace v budoucích letech.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Nákup Smartwings není podle Hamáčka na stole

Nákup Smartwings není podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na stole. Společnost by měla využít dostupné programy podpory, například kurzarbeitový program Antivirus, řekl dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT). Také premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že firma zatím může čerpat z programů určených vládou pro pomoc firmám.
Exministr Jiří Havlíček

Exministr Jiří Havlíček by mohl šéfovat Úřadu práce, navrhla Maláčová. Babiš je proti

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém generální řediteli Úřadu práce rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude její stranický kolega a exministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Podle ministryně je jedním z uchazečů a její představy splňuje. Uvedla to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Premiér Andrej Babiš pro ČT v telefonickém vyjádření uvedl, že by jmenování bývalého ministra bylo špatným vtipem.

Více souvisejících

Jiří Havlíček (ČSSD) Ekonomika ministerstvo průmyslu Ministerstvo práce a soc. věcí Uber AirBnB

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy