Janota: Schodek rozpočtu na rok 2010 bude přes 250 miliard

Praha - Pokud se nepodaří prosadit změny v zákonech, které vládě navrhne ministerstvo financí, schodek rozpočtu na rok 2010 dosáhne asi 7 procent HDP, to odpovídá zhruba 256 miliardám korun.

Potvrdil to ministr financí Eduard Janota s tím, že jde o "velmi špatné číslo na úrovni ekonomiky Maďarska". "Je třeba přijmout zásadní legislativní opatření, která umožní snížit na jedné straně výdaje rozpočtu, a to velmi výrazně a na druhé straně i zvýšit příjmy rozpočtu, protože bez změn obou stran rozpočtové bilance se ta situace zásadně nedá řešit," řekl Janota."Jedna varianta rozpočtu bude vycházet z reálných předpokladů a možností, a ta se zcela určitě bude pohybovat nad hranicí 200 miliard. Toto bude podle mého názoru patrně oficiální návrh rozpočtu, protože my nemůžeme postupovat jinak, musíme chtít platnou legislativu," vysvětlil Janota.

Chce ale předložit i druhou variantu rozpočtu, v níž počítá s legislativními změnami.

"Pokud by změny na příjmové a zejména výdajové straně schválila Poslanecká sněmovna a Senát, deficit rozpočtu by se dal srazit na rozumnou míru, někde okolo 5 procent deficitu veřejných rozpočtů HDP. Pakliže bychom pasivně přijímali stávající stav, tak se pohybujeme někde až v úrovni 7 procent. A to je velmi špatné číslo, a s tím se něco musí dělat," upřesnil Janota.

Ministr navrhuje úspory prakticky ve všech kapitolách mandatorních výdajů, které tvoří 80 procent státního rozpočtu: "To teď nechci avizovat dopředu. Ale týká se to celé škály mandatorních výdajů. Prošli jsme velmi podrobně všechny mandatorní výdaje a popsali jsme možnosti, kde by se dalo a za jakých podmínek ušetřit výdaje rozpočtu."

Ministerstvo uvažuje mimo o odkladu daňového zvýhodnění podniků z 20 na 19 procent a o zvýšení stropu pro pojistné na sociální zabezpečení: "Jedna z úvah je zvýšení stropu ze čtyřnásobku na šestinásobek, to znamená, že rozpočet bude inkasovat řádově v jednotkách miliard více prostředků... Jsou tam i jiné možnosti zvýšení daňových příjmů, ať už se to týká daně z nemovitosti, nebo jsou tam propočteny úvahy, co by se stalo, kdyby se zvedla spotřební daň," upřesnil ministr.

Související

Eduard Janota

Lidé se rozloučí s Eduardem Janotou

Praha - Rodina, přátelé i spolupracovníci se v pátek v pražské svatovítské katedrále rozloučí s Eduardem Janotou. Ekonom a bývalý ministr financí zemřel minulý týden ve věku 59 let.

Více souvisejících

Eduard Janota státní rozpočet

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy