Heger: Primář bere 76 000, praktik 44 000

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger si kvůli sporu s odbory o to, kdy a jak má proběhnout slibované přidávání doktorům, nechal zpracovat od ministerstva práce statistiku lékařských platů a jejich vývoje. Nejsou bídné, ale ani závratné a letos rychle rostou, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

Primář má 76 tisíc, zhruba stejně jako poslanec a jeho plat za posledních patnáct let rostl rychleji než tuzemská ekonomika. Průměrně si lékař vydělá měsíčně 61 tisíc, zatímco průměrný český plat letos činil necelých 24 tisíc. Vyplývá to z čerstvých statistik, které vedle Hegera získala i MF DNES.Mezi lékaři berou nejvíc chirurgové. Jejich průměrný hrubý měsíční příjem je 66 tisíc korun. Ovšem včetně odměn, příplatků a náhrad. Zato průměrný plat praktických lékařů je 44 tisíc, vrchní sestra si vydělá o čtyři tisíce méně.Z velkých špitálů platí nejlépe pražská Nemocnice Na Homolce, průměrný příjem lékaře je tady 78,5 tisíce korun, což je oproti loňsku přilepšení o 9,5 tisíce korun. A o dvacet tisíc víc, než je průměrný příjem kolegů v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, která platí ze všech fakultních nemocnic nejméně, popisuje MF DNES.Letos rostly platy zdravotnickému personálu téměř nejrychleji za posledních patnáct let. Nepřekonaly jen skokový růst za ministra Bohumila Fišera, který lékařům přilepšil patnácti procenty. "Od roku 1995 vzrostl hrubý domácí produkt o 150 procent, průměrná mzda o 188 procent a průměrný plat lékaře se zvýšil o 216 procent. Platy lékařů tak rostly rychleji než zbytek ekonomiky," odmítá v MF DNES výtky odborů náměstek ministra Petr Nosek.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bennett po raketových útocích vyzval k likvidaci íránských jaderných zařízení

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett ve středu vyzval k rozhodné akci zaměřené na likvidaci íránských jaderných zařízení. Reagoval tak na nedávné raketové útoky Íránu na Izrael. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy