Firma vydělala na českých SPZ stovky milionů

Praha - Byznys za stamiliony. To je výroba reflexních fólií na státní poznávací značky pro motorová vozidla. Zvlášť když od roku 1994 nemáte na českém trhu žádného konkurenta. V sobotním vydání o tom píší Lidové noviny (LN).

Toto výsostné postavení si užívá americká firma 3M, která na nenápadných průhledných fóliích vydělal už stovky milionů. Jen od roku 2000 má příjmy ve výši 143 milionů. K výnosné zakázce se firmy 3M dostala podivně. Stačilo jedno šikovně napsané výběrové řízení. Tendr na nového výrobce SPZ organizovalo v roce 1993 ministerstvo vnitra a už dopředu bylo jasné, kdo vyhraje.

Jako jednu z podmínek pro nové značky totiž ministerstvo určilo speciální vodoznak, viditelný pod úhlem 30 stupňů. A přesně na takový jistící prvek měla firma 3M patent. "Žádná jiná firma proto nemohla obdobné fólie vyrábět," říká Jaroslav Brůna z firmy Viaflex Smržovka, který si tehdejší výběrové řízení pamatuje. Společnost 3M uspěla. Její reflexní fólie přitom byly v té době jedny z nejdražších na trhu.

Letos chce ministerstvo dopravy, které agendu přejalo v roce 2000, systém výroby SPZ překopat. Avizuje, že ukončí monopol firmy HICON, která vyrábí plechové části značek, o firmě 3M ale mluví jen v náznacích. "Vše se rozhodne až po volbách. Buď se vezme současný ochranný prvek firmy 3M, nebo se rozhodneme pro jiné bezpečnostní prvky," říká Josef Pokorný, ředitel příslušného odboru.

Související

SPZ

Konec značek podle krajů? Stát zvažuje vytvoření celorepublikových RZ aut

Ministerstvo dopravy se zabývá možností vytvoření tzv. celorepublikové státní poznávací značky, která by neměla teritoriální rozdělení podle krajů vydání. Stát by tak získal přes 104 milionů možných kombinací. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Nedostatek kombinací pro registrační značky vozidel tak v Česku nehrozí.

Více souvisejících

SPZ

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy