ČSOB Pojišťovna je na prodej

Praha - Pojišťovací společnost ČSOB Pojišťovna je na prodej, uvádí páteční vydání deníku E15 s odvoláním na nejmenované zdroje.

Mapa českého pojišťovacího trhu se v blízké době zřejmě změní. Vlastník ČSOB Pojišťovny, belgická bankovní skupina KBC, oslovil podle informací deníku E15 své největší konkurenty s dotazem, zda by měli zájem o koupi jeho pojišťovacích aktivit. Mezi ty patří kromě čtvrté největší české pojišťovny a slovenské ČSOB Pojisťovni ještě K&H Insurance v Maďarsku, Warta Instance v Polsku a DZI Instance v Bulharsku. „Snaží se zjistit, jakou cenu by tato aktiva mohla mít, a poté se rozhodnou, zda je pro ně zajímavé je prodat,“ řekl zdroj z jedné z konkurenčních pojišťoven, která KBC oslovila. Informaci o nabídce pojišťoven ke koupi potvrdil také zdroj z další velké pojišťovny, KBC ji oficiálně popírá.

„Prodej ČSOB Pojišťovny neplánujeme,“ uvedla ředitelka komunikace KBC Viviane Huybrechtová. Podle informací deníku E15 jsou mezi oslovenými zájemci například pojišťovny Allianz, Generali PPF Holding a Vinna Insurance Group, do které v Česku patří Kooperativa, ČPP a Pojišťovna České spořitelny. Zástupci těchto institucí se ke svému eventuálnímu zájmu nechtěli vyjadřovat. „Takové otázky zásadně nekomentujeme. Obecně platí, že máme v regionu střední a východní Evropy zájem o všechny zajímavé investiční příležitosti,“ řekl mluvčí Generali PPF Holdingu Richard Kapsa. Některé z pojišťoven v případném zájmu limituje antimonopolní právo. „Na českém trhu máme příliš velký podíl, než abychom mohli koupit některého z konkurentů,“ řekl deníku E15 mluvčí VIG Alexander Jedlicka. Podle zástupce Allianzu Eduarda Stipice je otázka na zájem Allianzu o aktiva KBC hypotetická. „A k hypotetickým otázkám se nevyjadřujeme,“ uvedl Stipic.

Zakázku na restrukturalizaci skupiny KBC získala investiční banka JP Morgan. Ta má vedení KBC přinést plány na to, která aktiva odprodat, aby skupina mohla zaplatit vládní půjčky, jež si KBC musela vzít v době finanční krize. Již dříve KBC oznámila, že prodá belgické privátní banky Centea a Fidea a polskou finanční firmu Zagyel. Po těchto transakcích, které by měly proběhnout v prvním pololetí roku, by měly následovat další: KBC plánuje prodej bank v Srbsku a Rusku a řadu účastí v investičním a korporátním bankovnictví v zahraničí. Šéf banky Jan Vanhevel počátkem února prohlásil, že plány banky na rozprodej majetku vzbuzují velký zájem. „Doufáme, že brzy dokončíme pár menších transakcí a vstoupíme do vyjednávání o vlajkových projektech,“ uvedl.

Jak již dříve informoval deník E15, připravuje KBC i prodej ČSOB. Banka zatím připouští pouze emisi menšinového podílu akcií ČSOB na belgické a pražské burze. Prodejem ČSOB a ČSOB Pojišťovny by KBC vyřešila velkou část finančních problémů – od belgické vlády přijala jako pomoc sedm miliard eur, které musí do roku 2013 vrátit. Jiné významnější aktivum, než je skupina ČSOB v ČR a na Slovensku, KBC mimo Belgii nemá. Banka však ve všech svých prohlášeních zatím dává najevo, že právě ČSOB je pro ni důležitá a že si ji chce ponechat.

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy