Firmy tají své majitele a žijí ze státního

Praha - Poslanci poslali ve čtvrtek do dalšího čtení zákaz akcií na majitele. Z celkového počtu 8852 veřejných tendrů jich přes 1200 získaly společnosti s akciemi na majitele, "tajemných" firem, které dostávají státní zakázky, je 260, píší v pátečním vydání Hospodářské noviny.

Jednou z firem, za níž stojí anonymní majitelé a držitele akcií na jméno odmítá zveřejnit, je například kladenská stavební firma ČNES dopravní stavby. Předseda jejího představenstva Vladimír Dráb se nikdy netajil sympatiemi k ODS. Jeho lidé například demonstrovali v roce 2007 na podporu tehdejšího hejtmana Petra Bendla. Dobré vztahy se byznysmenovi hodí, jen loni dostala firma státní zakázky za téměř půl miliardy korun. Mimo jiné z rozpočtu ministerstva dopravy, které vede Gustáv Slamečka, kterého do vlády dosadila ODS, uvádí deník.

Za firmou stojí anonymní firma Interoil s akciemi na majitele. „Že bychom zveřejnili jméno majitele, nepřichází v úvahu, bylo by to nebezpečné. Já už se v tomhle byznysu pohybuji řadu let a vydírání jsem zažil na vlastní kůži. Šlo mi doslova o život. Nehodlám tomuto riziku vystavit akcionáře a jejich rodiny tím, že zveřejním jejich identitu,“ tvrdí podle Hospodářských novin Dráb.

ČNES ale není výjimka. Z databáze veřejných zakázek za rok 2009, kterou zpracovala společnost Czech Credit Bureau a kterou mají Hospodářské noviny k dispozici, vyplývá, že z celkového počtu 8852 veřejných tendrů jich přes 1200 získaly právě společnosti s akciemi na majitele. A právě z toho důvodu poslali ve čtvrtek poslanci do dalšího čtení zákaz akcií na majitele. Pokud návrh ČSSD a zelených sněmovna do voleb odsouhlasí, společnosti budou muset zveřejňovat, kdo drží jejich akcie. U řady z těchto firem totiž není jasné, v čí kapse končí veřejné peníze – zda ne u lidí napojených na politiky nebo na podsvětí.

Zrovna ČNES třeba založil a poté v něm devět let působil jako šéf představenstva Jan Jezbera. Toho měly tajné služby i policie v hledáčku kvůli kontaktům na podsvětí. V 90. letech byl jednou z klíčových postav finančního impéria Interconex. To ovládalo například vytunelované litoměřické investiční fondy. A s ČNES dopravní stavby je přes Drába propojena i další tajemná akciovka, která loni získala zakázky od státu v hodnotě 314 milionů korun – Pozemní komunikace Bohemia (PKB). Největší tendry byly od Ředitelství silnic a dálnic či od Středočeského kraje.

Ještě v roce 2008 byl předsedou představenstva této společnosti Dráb, propojení je zřejmé i ze zápisu z valné hromady z loňska, kdy část akcií držel právě ČNES. Současný šéf Tomáš Macenauer ale o vlastnících firmy hovořit odmítá. Macenauer přitom před svým angažmá v PKB pracoval pro středočeský krajský úřad jako ředitel jedné z jeho společností. A právě v té době, tedy během roku 2008, získala firma PKB podle Hospodářských novin od kraje zakázky ve výši půl miliardy korun.

S vedením Středočeského kraje je spojen také Filip Bušina, ze kterého hejtman David Rath (ČSSD) udělal svého náměstka. Když loni v létě zatkla Bušinu policie kvůli podezření z daňových úniků, vyšlo najevo, že do spleti jím ovládaných společností pravděpodobně patří i firma Stavby a.s. Ta loni dostala zakázky za osm set milionů, píší Hospodářské noviny.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 34 minutami

před 34 minutami

před 35 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy