Z horníka sekretářku neuděláte, povzdechl si ministr. Co teď?

Praha/Ostrava - Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD. Rozhodně prý nebude kupovat OKD, ani důl Paskov, a to ani, kdyby stál jen jednu korunu. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to prohlásil premiér Jiří Rusnok. Vláda se prý bude soustředit hlavně na starost o lidi bez práce a širší obnovu Moravskoslezského regionu.

Oficiální jednání s OKD zatím nezačala, uvedl také ministerský předseda. Poprvé se zástupci státu s vlastníky firmy sejdou 24. září. Schůzky, po níž Rusnok očekává další, se má zúčastnit i prezident Miloš Zeman. Ten včera v Bruselu mimo jiné uvedl, že podnikatel Zdeněk Bakala by měl říci, zda si v období, kdy mu důl Paskov a další podniky vynášely, tvořil rezervy na horší časy. V opačném případě prý lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech.

Mluvčí OKD Marek Síbrt uvedl, že společnosti OKD ani NWR rozhodně nečekají, že by je měl zachraňovat stát. "Jsme soukromé firmy a je naším úkolem provést restrukturalizaci, která se nám mimochodem zatím velmi daří a dále v ní pokračujeme. Podaří-li se nám vyřešit otázky úspor v oblasti personálních nákladů a budoucnost Dolu Paskov, bude z OKD opět stabilizovaná firma, která bude v regionu nadále zaměstnávat tisíce lidí," uvedl.

Pokud by podle něj stát chtěl například kvůli udržení sociální stability regionu, aby firma provozování ztrátového dolu prodloužila a on kryl část nákladů, je firma připravena jednat. "Mimochodem, i pro zahájení těchto jednání bylo nutné formální rozhodnutí o útlumu," uvedl Síbrt. Dodal, že firma bude mít velmi brzy hotové právní analýzy, které ukážou možnosti dané českou i evropskou legislativou, a poté bude připravena je předložit vládě.

Nové pracovní místo: Skoro zázrak

"Vytvořit pracovní místo je strašně drahá záležitost. Ve stovkách tisíc korun. Potom je tu ale ještě větší problém. Co ti lidé mají dělat? Jsou schopni se havíři transformovat na administrativní pracovníky? Vybudovat nové pracovní místo je skoro zázrak a proto je strašně špatné ta místa rušit. Vezměte si například nošovickou Hyundai. To byla obrovská investice a kolik tam dělá lidí? Asi tři tisíce... Tedy méně, než je navázáno na Důl Paskov," řekl v rozhovoru pro iHned.cz ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

"Od léta, kdy je situace firmy medializována, ve spolupráci s ministerstvem práce řešíme, jak propouštěným lidem pomoci. Jednou z forem této pomoci může být ze začátku poradenství odborníků úřadu práce včetně potřebné psychologické pomoci," říká Vladana Piskořová z Úřadu práce v Ostravě.

V úvahu připadá také umístění uchazeče na pracovní místo s finančním příspěvkem úřadu práce. Velmi pravděpodobná je i rekvalifikace lidí. Ta trvá zpravidla jeden měsíc. Jaká nová profese by byla pro horníky ideální, ale nejde jednoznačně říct. "Určitě se bude jednat o technické a řemeslné práce, ke kterým mají tito lidé nejblíže," dodává Piskořová.

Znovu otevřít důl je možné v případě, pokud se zakonzervuje. S tím ale souvisí vyšší náklady, než pokud by byl důl uzavřen úplně. "Podle mého odhadu by úplné uzavření stálo něco mezi jednou až dvěma miliardami korun. Dočasné uzavření by nebylo o mnoho levnější," říká analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Samotné uzavření dolu není jednoduché. "V případě hlubinného dolu nelze jednoduše "zamknout vstupní bránu" a činnost ukončit. Hlavní překážkou je jednak zachování bezpečnosti a potom případné zachování možnosti těžby," říká pro Hospodářské noviny Petr Hlinomaz z BH Securities. Jednak se musí zajistit bezpečnost, aby nedošlo k výbuchu nebo samovznícení uhlí. Také je podle něj je potřeba dostat ven techniku, která by se dala prodat nebo použít jinde.

Související

OKD, Důl Paskov

Důl Paskov se nebude zavírat dříve než v květnu 2017

Ostrava - Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebude možné zavřít dříve než k 1. květnu 2017. Dřív se to nedá stihnout kvůli splnění legislativních požadavků. Novinářům to dnes řekli účastníci regionální tripartity. O uzavření ztrátového Dolu Paskov už se mluví tři roky, společnost OKD počátkem letošního roku zveřejnila, že by ho chtěla zavřít na konci roku 2016. Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

Více souvisejících

Důl Paskov ministerstvo průmyslu Úřad práce

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy