Šéf Mattoni není "dobytek", podotkl soud. Nárok na omluvu ale nemá

Praha - Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví v ČR se nemusí omlouvat šéfovi Karlovarských minerálních vod (KMV) Alessandru Pasqualemu za výroky, kterými ho kritizovala v souvislosti s devastací lázní Kyselka. Pasqualeho žalobu na ochranu osobnosti dnes v podstatné části zamítl pražský městský soud. Asociace se pouze musí zdržet šíření tvrzení o tom, že Pasquale je "dobytek". Rozhodnutí není pravomocné, žalobce se proti němu odvolá.

"Bylo prokázáno, že společnost Karlovarské minerální vody se o majetek, který vlastní a který je chráněn, nestarala tak, jak by měla," uvedl soudce Tomáš Novosad. Personifikace firmy v osobě Pasqualeho je podle něj přípustnou zkratkou, protože je známo, že Pasqualeho rodina Karlovarské minerální vody vlastní.

Pasquale se žalobou domáhá toho, aby asociace odstranila ze svých webových stránek článek ze srpna 2011, který ho označil za "devastátora kulturního dědictví v Kyselce", a aby zabránila šíření dopisu z prosince 2011, jenž ho přirovnal mimo jiné k "dobytku". Zároveň požaduje symbolické odškodné 1 Kč a uveřejnění omluvy na webu asociace a na zpravodajském serveru.

Soudce prohlásil, že Karlovarské minerální vody svůj majetek v Kyselce dlouhodobě neudržovaly a přihlížely tomu, jak byly budovy devastovány vlivem času, prostředí a povětrnostních podmínek. Na argument Pasqualeho právničky Petry Mirovské, že společnost získala zmíněných šest domů v roce 1993, kdy už byly ve špatném stavu, nepřistoupil.

Zamítnutí žádosti o omluvu soudce zdůvodnil mimo jiné tak, že za to, co je pravda, se většinou neomlouvá. Asociace narazila pouze s přirovnáním Pasqualeho k dobytku. "Myslím, že to už je přes čáru," poznamenal soudce.

Pasquale, asociace i její místopředseda Martin Kadrman, proti němuž žaloba rovněž směřovala, si na místě ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti dnešnímu rozsudku odvolají. Mediální zástupce KMV Michal Donath ČTK později informoval o tom, že Pasquale s rozhodnutím soudu nesouhlasí a odvolá se. O žalobě tak bude rozhodovat ještě pražský vrchní soud. 

Karlovarské minerální vody a asociace spolu kvůli Kyselce vedou řadu soudních sporů. Areál někdejších lázní Kyselka chátral už od doby privatizace na počátku 90. let, a přestože se postupně objevilo několik plánů na jeho obnovu, nebyly nikdy realizovány. Asociace je přesvědčena, že za současný stav budov nesou minimálně morální odpovědnost Karlovarské minerální vody. Firma to odmítá.

Ledy se přeci jen hnuly

Karlovarské minerální vody na svém webu zdůrazňují, že samotný areál bývalých lázní v Kyselce jim nikdy nepatřil. Vlastní pavilon Löschner, dům Stallburg, někdejší hotel Praha a objekty bývalých kanceláří. 

Postoj majitelů stáčírny vůči staré Kyselce se ale začal, možná i vlivem veřejného mínění, měnit. V září 2012 firma Mattoni otevřela opravenou vlečku, opravovat se začal i historický dům Stallburg, pavilon Leschnerova pramene a hotel Praha. Na podzim 2012 byl také oznámen vznik obecně prospěšné společnosti za záchranu Kyselky, do které vložila 20 milionů korun i společnost Karlovarské minerální vody. Do čela společnosti se postavil Vladimír Lažanský. Podle něho je možné Kyselku zachránit daleko levněji, než říkali ještě nedávno mnozí odborníci.

Asociace na ochranu a rozvoj Kulturního dědictví ČR se v srpnu uznale vyjádřila k záchraně Löschnerova pavilonu. "Pavilon se podařilo po dvaceti letech vysvobodit ze spárů náletových dřevin a kopřiv. Minerální vody v současné době objekt vyklízejí a čistí. Nerozpadlé konstrukce střech nikdo nevyhodil, ale jsou uložené vedle stáčírny. Chválíme Mattonku za citlivý přístup," řekl viceprezident asociace Martin J. Kadrman.

"To jsou věci, kterým málem nejde ani věřit. Je to fajn. Po dvaceti letech katastrofických zpráv o rozpadající se Kyselce najednou slyším pochvalu," kroutila hlavou vedoucí stavebního úřadu v Kyselce Božena Míšková nad uznáním, které o víkendu adresovala Mattonce asociace. I ona má radost, protože KMV mohly podle ní jen Löschnerův pavilon provizorně zastřešit a jít od něj pryč, napsal iDnes.cz.

Související

Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem

Zeman: Pasquale mi slíbil, že opraví zdevastované lázně Kyselka

Krásná (Chebsko) - Generální ředitel Karlovarských minerálních vod a.s. (KMV) Alessandro Pasquale údajně slíbil, že opraví zchátralé lázně Kyselka. Novinářům to dnes řekl prezident Miloš Zeman na závěr své návštěvy Karlovarského kraje. KMV v Kyselce čerpá minerální vodu Mattoni a lázně založil zakladatel značky Mattoni Heinrich Mattoni. Mediální zástupce firmy na dotaz ČTK uvedl, že KMV opravuje historické budovy v Kyselce systematicky.

Více souvisejících

Lázně Kyselka soudy

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy