Bombastické slevy? Kdepak. Česko letos nezažívá pravý Black Friday

Do slevové akce Black Friday se letos zapojilo 61 procent obchodních řetězců v Česku, tedy o pětinu více než loni. Téměř třetina prodejců poskytuje slevu na celý nákup. Nejvíce firem nabídlo výprodeje dnes, většina nabídek ale skončí až v neděli. Tržby obchodníků se zvýšily nejčastěji v řádu desítek procent. Vyplývá to z výzkumu konzultační společnosti Acomware a obchodníků.

"Ze zhruba 160 největších obchodních řetězců, které v rámci našich výzkumů sledujeme, se jich do Black Friday zapojilo meziročně o 20 procent více," uvedl výkonný ředitel Acomware David Vurma.

Český trh ani letos nezažívá podle tvůrce e-shopů Shoptet pravý Black Friday, který v západních zemích znamená slevy nad 50 procent. V Česku se průměrné slevy v případě velkých e-shopů pohybují na úrovni 35 procent. U menších on-line prodejců to je v průměru jen 16 procent.

"Nejčastější uváděné slevy jsou mezi 30 až 40 procenty. Má to ale háček, ty slevy jsou často na výprodejové zboží, například na starší modely televizí a mobilů. To znamená, že jde o přirozenou slevu. Před Vánoci se staré zboží zlevňuje a e-shopy se ho snaží prodat. Poté se ceny na velmi krátkou dobu opět zvýší. A to jen z důvodu, aby se zboží po umístění do novoročních výprodejů prodalo s vysokou procentní slevou," uvedl výkonný ředitel Shoptetu Miroslav Uďan.

Do neděle trvá akce například i u největšího internetového obchodníka s elektronikou Alza.cz. "V rámci probíhající akce Black Friday se zatím nejvíce prodávají televizory, mobilní telefony, domácí elektro, produkty pro domácí mazlíčky, konzole a příslušenství pro IT/TV. Prodeje televizorů rostly raketově bez ohledu na Black Friday, meziročně o stovky procent, souvisí to s přechodem na DVBT2, prodeje set top boxů v této souvislosti stouply dokonce jedenáctinásobně," řekla ČTK mluvčí Patricie Šedivá.

Podle Barbory Tyllové z platební společnosti PayU tento rok prodejci místo samotného "černého" pátku pořádají "černý" týden, nebo dokonce celý "černý" měsíc listopad. V první polovině "černého" týdne byly tržby o 25 procent vyšší než ve stejném období loni. "Loni byl nárůst hodnoty transakcí během černého pátku o 100 procent vyšší ve srovnání s běžným listopadovým dnem. Podle dopoledního průběhu očekáváme, že se dá letos očekávat stejný nárůst jako loni," dodala.

Internetový obchod Mall.cz spustil výprodeje již na konci října. "V letošním roce jsme Black Friday spustili jako první v Česku a zákazníkům jsme zatím představili téměř 20.000 produktů za zvýhodněnou cenu. Už v polovině měsíce, za první tři týdny akce, jsme zaznamenali růst tržeb o více než 30 procent oproti loňskému roku," uvedla. Doplnila, že výprodejům dominuje elektronika, zejména televize, ale i telefony nebo tablety.

Obchodník s kosmetikou Notino během dneška zaznamenal podle marketingového ředitele Radka Ondrašíka růst objednávek proti běžnému pátku o 800 procent.

Češi během dneška podle odhadů expertů utratí v internetových obchodech 800 milionů Kč, což je o 250 procent více proti běžnému pátku. Oproti loňskému Black Friday se tak tržby obchodníků zvýší zhruba o čtvrtinu.

Související

Více souvisejících

černý pátek (Black Friday) Obchody slevy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy