CK Neckermann zrušila jeden zájezd, o osudu stovek dalších se jedná

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, zatím musela zrušit jeden svůj naplánovaný zájezd. Do konce října jich má firma prodaných kolem 650, o jejich osudu rozhodnou jednání s nasmlouvanými hotely. Firma má v zahraniční nyní zhruba 1050 českých klientů. ČTK to dnes řekl mluvčí CK Neckermann Jan Šrámek. Na tuzemské letecké dopravě se krize britské kanceláře zatím neprojevila.

Britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, v pondělí vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Neckermann jako dceřiná firma britské společnosti byl následně nucen zastavit veškerý prodej jak vlastních zájezdů a pobytů, tak zájezdů a pobytů z koncernu skupiny a dalších tour operátorů.

Tuzemská kancelář v pondělí nevyloučila, že bude rušit některé už prodané zájezdy. V takovém případě klienti obdrží zpět celou sumu, kterou zaplatili, uvedl mluvčí.

Do konce října má firma prodáno zhruba 650 zájezdů. Zrušen byl zatím jeden z nich a jeden klient se musel vrátit domů dříve. V případě dalších podle Šrámka rozhodnou individuální jednání s jednotlivými hotely a dalšími nasmlouvanými provozovateli, které se uskuteční v následujících dnech. Zájezdy by tak firma neměla rušit plošně.

Některé hotely, které má CK zajištěné pro své zájezdy, podle Šrámka požadují kvůli vzniklé situaci garance o platbách za služby a další věci. "Většina hoteliérů nás podporuje a chápou situaci, někteří však kvůli současné atmosféře žádají různé garance. Ty se nám zatím daří ve většině případů poskytovat," řekl Šrámek.

To potvrdil i místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. "Většina českých klientů bez jakýchkoliv problémů pokračuje ve své dovolené. Po některých z nich hotely žádaly garance či platby, Neckermann však poskytl garance," uvedl dnes Papež pro ČTK. Několik turistů podle něj muselo svůj pobyt na místě zaplatit, cestovní kancelář jim částku následně podle Papeže proplatí.

"CK Neckermann eviduje jednotky případů, kdy byli čeští klienti požádáni ze strany hotelu o platbu za jejich pobyt. Několik z nich se během dnešního dne objevilo na Mallorce, kde CK Neckermann požádala o pomoc místní konzulární zastoupení České republiky," uvedl mluvčí cestovní kanceláře. V takových případech se podle něj klienti mají obrátit na českou SOS linku, která je k dispozici 24 hodin denně. "Její telefonní číslo naleznou klienti v odbavení, které jim bylo zasláno před cestou," doplnil. Kancelář je podle něj připravena tyto situace řešit a případně za klienty poskytnout hoteliérům další garance.

Firma také ujistila, že pro své klienty, kteří jsou nyní v zahraničí, zajistí bezpečný návrat do Česka. Mluvčí CK v této souvislosti upozornil, že nejde o nárazové návraty, turisté by se podle něj měli vracet podle plánovaných termínů jejich dovolené. V pondělí firma uvedla, že je v cizině asi 1100 jejich klientů, část z nich se už vrátila podle plánů domů, další část pak naopak odcestovala na plánovanou dovolenou. Nyní je tak v zahraničí kolem 1050 turistů Neckermannu. Jejich počet by se měl s končící sezonou postupně snižovat.

Situace kolem krachu Thomas Cook se zatím výrazněji neprojevila v tuzemské letecké dopravě a spojích do Velké Británie. "Nepozorujeme žádné změny v prodeji ani zájmu o letenky do Velké Británie," řekl dnes ČTK ředitel letenkového portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Stejně zatím situaci hodnotí i společnost Student Agency, která připomněla, že Británie a zejména Londýn patří dlouhodobě k nejvytíženějším destinacím a nic na tom nemění ani současná krize britské CK. Provozní komplikace nezaznamenalo ani pražské letiště.

Krach britské Thomas Cook je podle odborníků dosud největším případem úpadku cestovní kanceláře. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla. Thomas Cook je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. V pondělí s ní na dovolené v zahraničí bylo kolem 600.000 lidí.

Související

Thomas Cook

Německá pobočka cestovky Thomas Cook končí. Co bude s českou CK Neckermann?

Německá pobočka zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook příští týden ukončí svou činnost. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na členku týmu insolvenčních správců Julii Kappelovou-Gnirsovou. Českou cestovní kancelář Neckermann, která je pobočkou Thomas Cook, to neovlivní, reagoval dnes na dotaz ČTK šéf marketingu CK Jan Šrámek. CK Neckermann podle něj individuálně řeší odjezdy klientů na zájezdy do konce roku. Další kroky budou podle něj záviset i na jednáních s několika potenciálními investory.
Ilustrační foto

V cizině je 800 klientů CK Neckermann, zrušila další zájezdy až do 6. října

Česká pobočka cestovní kanceláře Neckermann, která je součástí zkrachovalé britské skupiny Thomas Cook, zrušila další zájezdy až do 6. října. To by mělo postihnout asi 500 klientů. Návrh na insolvenci zatím společnost nepodala. ČTK dnes o tom informovala CK Neckermann. V zahraničí je nyní okolo 800 klientů společnosti. V termínu od 7. do 31. října má zájezdy koupené ještě dalších asi 1000 zákazníků.

Více souvisejících

CK Neckermann Thomas Cook (firma) dovolená Česká republika Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 43 minutami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy