Počet klimatizovaných vozů se v brněnské MHD za poslední tři roky zdvojnásobil

Vozů, ve kterých je jízda komfortní i ve vysokých teplotách, v brněnské městské hromadné dopravě neustále přibývá. Od roku 2019 se počet klimatizovaných vozů téměř zdvojnásobil. Zatímco před třemi lety jich Dopravní podnik města Brna provozoval 147, letos je jich 280. Nejvyšší procento vychlazených vozů je stabilně mezi autobusy – klimatizaci mají více než dvě třetiny z nich.

„Klimatizace ve vozech je v rozpáleném městě obrovskou přidanou hodnotou. Všechny nové vozy, které pořizujeme, jsou jí vybaveny, dokonce jsme v minulosti do více než padesáti autobusů klimatizační jednotky dodatečně montovali. Aktuálně má klimatizaci 37 procent vozidel MHD a toto číslo každoročně stoupá,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

První pokusy o instalaci klimatizace do vozů MHD Brno zažilo v roce 2013, kdy pracovníci DPMB nainstalovali klimatizační jednotky do jednoho autobusu. Do první velké dodávky klimatizovaných vozů to pak trvalo další čtyři roky. První klimatizovanou flotilou bylo 23 kusů kloubových autobusů Urbanway v roce 2017. Od té doby počet vozů s tímto vybavením každoročně roste.

„V našem vozovém parku je klimatizací vybaveno 69 procent autobusů, 29 procent trolejbusů a 7 procent tramvají. Řidiči jednotku zapínají na pokyn dispečinku ve chvíli, kdy venkovní teplota stoupne nad 22 stupňů Celsia. Zbavujeme tak odpovědnosti za hlídání venkovní teploty řidiče, kteří se musí věnovat provozu,“ vysvětlil Havránek.

DPMB provozuje 761 vozů. Klimatizací je vybaveno 219 autobusů, 40 trolejbusů a 21 tramvají.

Související

Dopravní unikát města Brna: Noční rozjezdy

Brněnský unikát: Noční rozjezdy inspirovaly Evropu, denně přepraví i desetitisíce cestujících

Dopravní unikát města Brna, takzvané rozjezdy, funguje už více než 21 let. Autobusy denně po dvě dekády v nočních hodinách rozvážejí cestující z centra města až do jeho okrajových částí. V pracovní dny zajistí spojení zhruba 10 tisícům cestujících, o víkendových nocích jich svezou až 25 tisíc. Autobusům občas jízdu zdrží policisté, ti ale většinou řeší pouze drobné incidenty nejčastěji s podnapilými osobami.

Více souvisejících

MHD Brno DPMB Autobusy

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy