Škoda Auto kvůli koronaviru vytvořila speciální tým, dohlíží na dodávky dílů z Číny

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vytvořila kvůli koronaviru speciální skupinu složenou ze specialistů na logistiku, která má na starost dodávky dílů vyráběných v Číně pro zajištění produkce v tuzemských závodech a u dodavatelů. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář.

Podle člena představenstva Škody Auto Dietera Seemanna má automobilka přímé dodávky dílů zajištěné dobře a neměly by být ohrožené. "Máme tady ale dodavatele, kteří odebírají díly přímo z Číny, a tam to vypadá trochu hůře," řekl podle týdeníku Seemann. Skupina podle něj pracuje na tom, aby se zamezilo problémům.

Firma ročně nakoupí tisíce dílů, největšími tématy je nyní zajištění dílů pro nový model Octavia a nové elektrické SUV Enyaq. Loni se podařilo snížit počet nekompletních vozů kvůli krátkodobým výpadkům dodávek některých dílů. Z 6900 vozů v roce 2018 to bylo loni jen 2095 vozů.

"Je to velký úspěch a chceme v tomto poklesu nadále pokračovat, musíme se zasadit, aby letos nedošlo ke zhoršení v důsledku událostí kolem nákazy koronavirem," řekl Seemann.

Odbory minulý týden uvedly, že se obávají, že koronavirus v Číně ohrozí podnikání firmy. Čína je největším světovým trhem Škody, loni automobilka na čínském trhu dodala meziročně o 17 procent aut méně, další pokles v souvislosti s epidemií není podle odborů žádoucí.

Škoda Auto na dotaz ČTK týkající se trhu firmy jen uvedla, že výroba vozů není v České republice ohrožena. "S čínskými dodavateli jsme v kontaktu a průběžně sledujeme a vyhodnocujeme situaci," řekl ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera.

Škoda Auto již dříve uvedla, že kvůli koronaviru odložila všechny služební cesty svých zaměstnanců do Číny. Evakuaci zaměstnanců, kteří v Číně působí dlouhodobě, firma zatím neplánuje.

Koronavirus se začal šířit z čínského Wu-chanu. Zaznamenáno je přes 70.000 případů onemocnění, většina v Číně. Nemoci už podlehlo asi 2100 lidí.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 zaměstnanců, z toho v ČR téměř 34.000 lidí.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda Čína automobilový průmysl Odbory auto Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 23 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 4 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

Vážná nehoda u Jihlavy: Srazila se dvě auta, jeden z řidičů skončil v nemocnici

Vážná nehoda se v pondělí odpoledne stala mezi jihlavskou městskou částí Antonínův Důl a obcí Štoky na Havlíčkobrodsku. Jedna osoba utrpěla těžká zranění při srážce osobního a nákladního auta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy