Úrokové sazby hypoték stouply v srpnu na letošní maximum

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu stoupla o 0,08 bodu na 2,42 procenta a je nejvyšší od začátku letošního roku. Vyplývá to z indexu společnosti Broker Consulting. Její odborníci očekávají, že na sklonku letošního roku by průměrné sazby mohly atakovat tříprocentní hranici.

"Současná data jednoznačně ukazují, že růst Indexu bude v září a říjnu ještě akcelerovat. Sazby postupně zvedají jak menší, tak velcí hráči na trhu. Pokud se nic dramaticky nezmění, jsem přesvědčen, že hranice tří procent u fixace na pět let padne koncem tohoto roku," komentoval vývoj analytik Broker Consulting Martin Novák.

Přesto však podle něj zájem o hypoteční úvěry zatím neopadá, tím pádem tlak na růst cen zůstává stejný. Dál také rostou ceny nemovitostí, a tím i průměrná výše hypotéky, která letos dosahuje 2,925.582 korun. Za posledních deset let tak vzrostla o téměř 85 procent.

Pokračujícímu trendu rostoucích sazeb u hypoték nahrává i oznámení České národní banky, která plánuje zvyšovat základní úrokové sazby na každém svém letošním zasedání a také na počátku příštího roku.

Současná situace je podle Nováka vyústěním vývoje v posledních letech, její příčinu je třeba vidět v kombinaci několika faktorů. Prvním z nich je dlouhodobě velmi pomalá bytová výstavba, která nereflektuje zvyšující se poptávku po vlastním bydlení. Druhým faktorem jsou stále ještě relativně příznivé úrokové sazby, které se v posledních letech držely díky monetární politice ČNB a Evropské centrální banky rekordně nízko.

"Běžný zájemce, který uvažuje o nákupu nemovitosti, se ocitá v kleštích. Zvýšení úrokových sazeb v ekonomice sice může odradit investory od nákupu nemovitosti, čímž se uvolní tlak na růst cen, ovšem na druhou stranu půjdou nahoru sazby u hypotečních úvěrů, a tudíž i měsíční splátky úvěrů," popsal Novák.

Bez vlastních peněz se dnes zájemce o vlastní bydlení neobejde. K získání hypotéky je třeba mít k dispozici 20 procent, ale spíše 30 procent z vlastních zdrojů. Jak udává ČNB, nemovitosti jsou v Česku nadhodnocené o 15 až 25 procent. V mnoha případech tak nastává situace, kdy odhadci bank poskytující hypoteční úvěry snižují odhadní cenu nemovitosti. V takovém případě tedy odhadní cena pro banku bude nižší než kupní cena, tudíž rozdíl musí zájemce dodat z vlastních zdrojů, podotkl.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky Ekonomika Bydlení

Aktuálně se děje

před 35 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy