Úrokové sazby hypoték stouply v srpnu na letošní maximum

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu stoupla o 0,08 bodu na 2,42 procenta a je nejvyšší od začátku letošního roku. Vyplývá to z indexu společnosti Broker Consulting. Její odborníci očekávají, že na sklonku letošního roku by průměrné sazby mohly atakovat tříprocentní hranici.

"Současná data jednoznačně ukazují, že růst Indexu bude v září a říjnu ještě akcelerovat. Sazby postupně zvedají jak menší, tak velcí hráči na trhu. Pokud se nic dramaticky nezmění, jsem přesvědčen, že hranice tří procent u fixace na pět let padne koncem tohoto roku," komentoval vývoj analytik Broker Consulting Martin Novák.

Přesto však podle něj zájem o hypoteční úvěry zatím neopadá, tím pádem tlak na růst cen zůstává stejný. Dál také rostou ceny nemovitostí, a tím i průměrná výše hypotéky, která letos dosahuje 2,925.582 korun. Za posledních deset let tak vzrostla o téměř 85 procent.

Pokračujícímu trendu rostoucích sazeb u hypoték nahrává i oznámení České národní banky, která plánuje zvyšovat základní úrokové sazby na každém svém letošním zasedání a také na počátku příštího roku.

Současná situace je podle Nováka vyústěním vývoje v posledních letech, její příčinu je třeba vidět v kombinaci několika faktorů. Prvním z nich je dlouhodobě velmi pomalá bytová výstavba, která nereflektuje zvyšující se poptávku po vlastním bydlení. Druhým faktorem jsou stále ještě relativně příznivé úrokové sazby, které se v posledních letech držely díky monetární politice ČNB a Evropské centrální banky rekordně nízko.

"Běžný zájemce, který uvažuje o nákupu nemovitosti, se ocitá v kleštích. Zvýšení úrokových sazeb v ekonomice sice může odradit investory od nákupu nemovitosti, čímž se uvolní tlak na růst cen, ovšem na druhou stranu půjdou nahoru sazby u hypotečních úvěrů, a tudíž i měsíční splátky úvěrů," popsal Novák.

Bez vlastních peněz se dnes zájemce o vlastní bydlení neobejde. K získání hypotéky je třeba mít k dispozici 20 procent, ale spíše 30 procent z vlastních zdrojů. Jak udává ČNB, nemovitosti jsou v Česku nadhodnocené o 15 až 25 procent. V mnoha případech tak nastává situace, kdy odhadci bank poskytující hypoteční úvěry snižují odhadní cenu nemovitosti. V takovém případě tedy odhadní cena pro banku bude nižší než kupní cena, tudíž rozdíl musí zájemce dodat z vlastních zdrojů, podotkl.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky Ekonomika Bydlení

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy