Zájem o letenky kvůli koronaviru klesá, do Itálie až o 70 procent

Zájem Čechů o létání kvůli koronaviru klesá. Prodeje letenek do Itálie se v posledním týdnu meziročně snížily až o 70 procent. Zájem klesá i u dalších destinací v Evropě a Asii. Vyplývá to z informací prodejců pro ČTK. Koronavirus dosud zasáhl 53 zemí po celém světě, úřady hlásí přes 83.000 nakažených, většinou s mírným průběhem. V Evropě je nejvíce postižená Itálie.

Šíření koronaviru má podle ředitelky letenkového portálu Student Agency Věry Janičinové dopad na celkový prodej letenek. "V měsíci únoru jsme zaznamenali pokles zájmu o letenky na celém českém trhu o 15 procent," uvedla. Nejvýrazněji zájem klesá vedle Itálie také u zemí jihovýchodní Asie, kde se prodeje meziročně propadly až o třetinu. V posledních týdnech pak klesají prodeje i do dalších zemí, v případě jiných evropských míst je zájem nižší o jednotky procent.

Podle Janičinové je větší zájem i o stornování letenek a změnu rezervací. Zatím častěji zákazníci volí změnu rezervace letu na jiný termín. Někteří dopravci, například Lufthansa, začali v minulých dnech na některých vybraných linkách nabízet možnost bezplatné změny termínů letů.

Na situaci reagují letecké společnosti, podle šéfa letenkového portálu Letuška.cz některé z nich v uplynulých týdnech začaly navyšovat počty letů do destinací Severní Ameriky, jako jsou New York, Los Angeles či Toronto. "Využívají přitom odstavených letadel ze zrušených linek do Číny. Navýšená kapacita míst se odráží i na cenách letenek, které klesají," řekl Trejbal.

Připomněl tak situaci, kdy řada letů byla kvůli koronaviru zrušena. Už na přelomu ledna a února začali mnozí dopravci i státy omezovat linky do Číny, kde je ohnisko nákazy. V Česku platí dočasný zákaz od 9. února. V posledních dnech se celosvětově ruší také letecké spoje například do Jižní Koreje, kam svou linku přerušily i České aerolinie, či do Íránu.

Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2800 lidí, většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří hlavně v Itálii, případy ale zaznamenaly i další evropské země včetně Německa, Francie a Británie.

Související

Mezinárodní letenky - kde sehnat ty nejlevnější?

Mezinárodní letenky - kde sehnat ty nejlevnější?

Zahraniční pracovní cesta nebo cesta na dovolenou - jednu věc mají společnou. Pokud je hradíte z vlastní kapsy, chcete sehnat ty nejlevnější letenky. Pár rad, jak se k takovým dostat, najdete na následujících řádcích.
Letiště Václava Havla Praha

Prodej letenek loni klesl o 85 procent, pandemie změnila i chování cestujících

Koronavirová krize loni drtivě zasáhla leteckou dopravu. Zájem o letenky meziročně klesl o více než 85 procent. Během krize byla velká část letů zrušena, část cestujících však na refundace stále čeká. Mění se i jejich chování, oproti minulosti s nákupem letenek čekají až do poslední chvíle v závislosti na vývoj situace. Vyplývá to z informací prodejců letenek pro ČTK.

Více souvisejících

letenky Ekonomika češi student agency Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 43 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy