Živnostníků, kteří přerušili podnikání, stále rychle přibývá. Situace gradovala v září a říjnu

Celkový počet přerušených živností za prvních jedenáct měsíců letošního roku se přiblížil 90 000. Podnikání pozastavilo o 39 % víc osob než ve stejném období loňského roku a o 59 % víc než v roce 2018. „Tempo, jakým OSVČ dočasně ukončují podnikatelské aktivity v letních měsících a obzvlášť na podzim, zrychlilo, extrémní bylo září,“ říká Petra Štěpánová z poradenské společnosti Bisnode, která dnes aktuální statistiky zveřejnila.

„Pandemii nového koronaviru se nedaří zkrotit, ekonomika strádá, vyhlídky do budoucna jsou nejisté. Zasažena jsou celá odvětví, stav podnikatelské základny se zhoršuje – významně roste počet společností, které se dostaly do potíží. Tento stav se odráží také mezi OSVČ, kteří ve velkém pozastavují své podnikatelské aktivity. Situace vygradovala na podzim,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Od začátku roku se čísla postupně zhoršují. Za první pololetí se počet pozastavených živností meziročně zvýšil o 21 %, za první tři kvartály o 35 % a ke konci listopadu o 39 %. „Naprosto nejhorší situace byla v září, po skončení letních prázdnin. V meziročním srovnání podnikání pozastavilo o 149 % živnostníků víc než v roce 2019, druhý nejhorší výsledek přinesl hned následující měsíc. V říjnu se rozhodlo přerušit podnikání 83 % OSVČ. Z absolutního pohledu byl nejhorší leden se 17 008 (+20 % y/y) přerušenými živnostmi, nicméně první měsíc roku bývá dlouhodobě nejsilnější. Následuje září a březen, přičemž v obou měsících podnikání dočasně pověsilo na hřebík víc než 10 000 podnikatelů,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Detailnější analýza poradenské společnosti Bisnode ukázala, že nejvíc přerušených živností za prvních devět měsíců letošního roku proběhlo ve volné živnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Podnikání přerušilo 6 820 OSVČ, což je o 9 % více než v roce 2019, a dokonce o 972 % víc než v roce 2018. Druhou nejčastěji přerušovanou živností se stalo stravování, které bylo koronavirovou epidemií v průběhu jara a podzimu obzvlášť silně zasaženo. Aktivity pozastavilo 5 537 živnostníků, což je o čtvrtinu víc než v roce 2019 a o 41 % víc než v roce 2018. Trojici nejvíce přerušených živností doplňuje maloobchod v nespecializovaných prodejnách se 4 956 pozastavenými činnostmi.

Z relativního pohledu je v čele nejpostiženějších oborů výroba zámků a kování, kde letos podnikání přerušilo o 957 % víc podnikatelů než ve stejném období loňského roku. Následuje zprostředkování velkoobchodu s 784% přírůstkem a průvodcovské činnosti se 733 %. V první dvacítce jsou také například zprostředkovatelské činnosti realitních agentur (147 %), činnosti cestovních agentur (127 %) nebo ostatní vzdělávání (126 %).

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) podnikatelé

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy