Začíná Světové ekonomické fórum v Davosu. Vymyslí lék na krizi?

Davos - Světová politická a obchodní elita se sjela do švýcarského Davosu, kde ve středu začíná zasedání Světového ekonomického fóra, které se bude odehrávat ve znamení dluhové krize a možného hospodářského poklesu. Informovaly o tom ve středu agentury AFP a Reuters.

Zhruba 40 šéfů vlád bude v průběhu následujících pěti dnů ve švýcarských Alpách diskutovat s velikány obchodu a průmyslu a probírat vše, co se týká například dluhové krize eurozóny, sporů ohledně íránského jaderného programu a také třeba trendů ve vědě a umění. Letošní ročník otevře německá kancléřka Angela Merkelová, zatímco její kolegové ze skupiny nejvyspělejších zemí světa G20, jako je například britský premiér David Cameron a jeho kanadský protějšek Stephen Harper budou podle agentury AFP hovořit až později v tomto týdnu. Do Davosu by mělo přicestovat zhruba 2600 politických činitelů, firemních šéfů a dalších delegátů. Mezi hlavními řečníky budou dále například šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, americký ministr financí Timothy Geithner, generální tajemník OSN Pan Ki-mun či generální tajemník Ligy arabských států Nabíl Arabí.

Mezi novými účastníky fóra budou zástupci "arabského jara" z Tuniska, Libye a Egypta. Za Českou republiku se fóra zúčastní hlavní makroekonomický stratég ČSOB a člen NERVu (Národní ekonomické rady vlády - pozn. red.) Tomáš Sedláček. Zakladatel fóra Klaus Schwab lidi z davoských iglú pozval k diskusím o tom, "jak napravit kapitalismus". "Nebezpečím pro svět je to, že politické vedení je ochromeno," řekl Schwab v úterý večer, když přivítal delegáty. "Možná, že to, co tu máme, je jakýsi syndrom vyhoření," dodal Schwab, který založil fórum před 42 lety.

Související

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy