Evropská komise schválila státní pomoc pro aerolinky KLM, dostanou 3,4, miliardy eur

Evropská komise (EK) dnes schválila státní pomoc v objemu 3,4 miliardy eur (zhruba 91 miliard Kč) pro nizozemskou leteckou společnost KLM. Ta je součástí francouzsko-nizozemské letecké skupiny Air France-KLM, která se stejně jako další letečtí přepravci potýká s negativními dopady koronavirové krize.

"KLM hraje klíčovou roli v nizozemské ekonomice z hlediska zaměstnanosti a zajišťování leteckého spojení. Krize zasáhla odvětví letecké přepravy velmi tvrdě. Státní záruky a úvěr v hodnotě 3,4 miliardy eur poskytnou KLM likviditu, kterou firma naléhavě potřebuje, aby dopady koronaviru překonala," uvedla místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

KLM je druhým největším soukromým zaměstnavatelem v Nizozemsku, ve firmě pracuje přes 36.600 lidí. Nizozemská vláda se minulý měsíc rozhodla podpořit nizozemskou divizi Air France-KLM půjčkou ve výši jedné miliardy eur a zárukami za bankovní úvěry v objemu 2,4 miliardy eur.

Tomuto rozhodnutí předcházela obtížná jednání s francouzskou vládou o tom, jak se bude každá ze zemí na záchraně skupiny podílet. Francie už v dubnu oznámila úvěrový balík v objemu sedmi miliard eur pro francouzskou část Air France, Evropská komise tuto pomoc schválila na začátku května.

O záchraně letecké společnosti se nyní debatuje také v České republice, kde je v potížích dopravce Smartwings. Ten v minulých týdnech požádal stát o garanci za úvěr kolem 800 milionů korun. Koncem června firma oznámila, že kvůli potížím propustí v následujících měsících až 600 zaměstnanců. Ve skupině Smartwings, která zahrnuje i společnost České aerolinie, pracuje v současné době kolem 2500 lidí.

Související

KLM

Piloti aerolinek KLM odmítli zmrazení platů

Odborová organizace pilotů společnosti KLM, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, odmítla dát souhlas se zmrazením mezd do roku 2025. Podle agentury Reuters by odmítnutí mohlo ohrozit snahy o zajištění budoucnosti firmy v době koronavirové krize.
KLM, ilustrační foto

KLM zruší dalších 1500 pracovních míst, celkem 20 procent

Nizozemská letecká společnost KLM zruší kvůli restrukturalizaci dalších 1500 pracovních míst, celkem jich zanikne asi 20 procent. Firma, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, dnes také varovala, že kvůli dopadům šíření nového koronaviru nemůže vyloučit další rušení pracovních míst v budoucnu.

Více souvisejících

klm evropská komise Air France-KLM Ekonomika Nizozemí

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy