Podnikatelé se dočkají menšího papírování

Praha - Sněmovna na své čtvrteční schůzi odeslala k projednání hospodářskému výboru vládní návrh zákona na snížení administrativní zátěže podnikatelů. Podle této novely je například nesmysl, aby hygienické předpisy kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), když to zároveň dělají hygienické stanice.

"Cílem materiálu je maximálně zjednodušit a zpřehlednit stávající legislativu a zlepšit podmínky pro podnikání," uvedlo ve své zprávě ministerstvo průmyslu a obchodu, které novelu připravilo. Změny, které návrh zákona přináší, se týkají například ochrany spotřebitele, podmínek pro vstup do podnikání a různých oblastí z technické legislativy.

Například v oblasti ochrany spotřebitele se pojem "spotřebitel" upravuje tak, aby byl v souladu se směrnicí Evropské unie o nekalých obchodních praktikách.

Dalším cílem novely je likvidace duplicitní kontroly podnikatelů. "Pokud ČOI zjistí u podnikatele závady v prodejně, podnikatel bude samozřejmě jako dosud povinen tyto nedostatky odstranit, ale už nebude muset tuto nápravu hlásit zpět ČOI," uvádí ministerstvo průmyslu. Navrhuje se, aby živnostníci nemuseli hlásit přerušení své činnosti na živnostenském úřadu.

Ministerstvo si dále vzalo za cíl omezit povinnost značení prodávaných výrobků. "Stávající požadavek označovat všechny prodávané výrobky (tj. v podstatě od špendlíků po automobily), zakotvený v zákoně o ochraně spotřebitele, přináší problémy při jeho výkladu i v praktickém použití. Povinnost označit výrobek názvem nebo vahou, rozměrem apod. je u mnoha výrobků nepotřebná, mnohdy až absurdní, a zvyšuje náklady," uvádí ministerstvo. Podle jeho názoru by optimálním stavem bylo, aby se sám prodávající postaral o to, aby jím prodávané výrobky byly jasně a srozumitelně označeny značkou výrobce či dovozce.

Pokud bude zákon schválen, zmizí i nesoulad mezi živnostenským a energetickým zákonem, protože obchod s elektřinou a obchod s plynem budou nadále podléhat pouze licenci podle energetického zákona a nebudou vyžadovat i živnostenské oprávnění.

Související

Marian Jurečka

Jurečka chce zvýšit důchodové pojištění pro podnikatele

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). 
Důchodci, ilustrační fotografie. Komentář

Česká politika opakuje staré chyby. Škoda nejen pro důchodce, ale i ostatní

Říká se, že jen blázen dělá stejnou chybu dvakrát. Jenže nám v Česku stará moudra asi nic neříkají, a i kdyby platila, nám to prostě nevadí. Říkáte si, že ne? Ale ano. Ukázka toho, že nejen politikům, ale ani jejich voličům nevadí neustálé opakování starých chyb a jejich nenáprava, je tu doslova na denním pořádku. 

Více souvisejících

živnostníci

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy