Malým producentům potravin se daří. V USA pronikají do supermarketů

New York - Malí výrobci potravin ve Spojených státech v poslední době přechází do velkého obchodu s potravinami, neboť klesá množství překážek pro vstup do potravinářského průmyslu.

Pro malé společnosti je díky smluvním výrobcům snazší produkovat potraviny levněji. Dostupnost digitální reklamy jim pak umožňuje se zaměřit na určité klienty bez velkých výdajů za marketing, upozorňují odborníci z odvětví.

Stále více velkých prodejců potravin chce mít specializované, menší značky, které spotřebitelé považují za zdravější. Doufají, že se jim tak podaří přilákat více zákazníků.

"Nikdy v historii nebylo tak snadné pro potravinářskou firmu nebo nového výrobce bioproduktů dostat své výrobky do regálů," řekl výkonný viceprezident prodeje a marketingu společnosti Nature's Path Foods Arjan Stephens, jehož cituje agentura Reuters. Soukromý producent snídaňových biocereálií byl založen v roce 1985 a trvalo mu téměř dvě desetiletí, než pronikl do předních maloobchodů.

Například u zmrzlin prodej některých významných amerických značek slábne. Na to si ale nemůže stěžovat menší výrobce mražených dezertů Arctic Zero. Jeho produkty bez tuku, laktózy a lepku pocházejí ze stroje umístěného v garáži ve městě Temecula v Kalifornii. Arctic Zero se dostal mezi prestižní maloobchodní značky v roce 2013, kdy získal místo v mrazácích firmy Kroger, pouhé tři roky po svém založení. V současnosti produkty firmy prodává také Wal-Mart Stores, Whole Foods a Amazon.com.

Podle konzultačních firem IRI a Boston Consulting Group se malým a středně velkým producentům spotřebního zboží podařilo od roku 2009 ukrást z tržeb velkých firem v USA asi 18 miliard dolarů (440,3 miliardy Kč) a snížit jejich podíl na trhu o dva procentní body. V samotném roce 2014 pak snížily velkým výrobcům podíl o 0,7 procentního bodu.

Související

Ilustrační foto

Přímý prodej v Česku zažívá boom. Které zboží jde nejvíc na dračku?

Obrat společností, které se zabývají přímým prodejem, jako je Amway, Mary Kay, Oriflame nebo Vorwerk, vzrostl loni v Česku o 9,5 procenta na 7,67 miliardy korun. ČTK to dnes sdělili zástupci Asociace osobního prodeje ČR. Nejvíce se prodává kosmetika a produkty pro osobní péči, které dohromady představují zhruba třetinu trhu, následují se skoro 31 procenty výrobky pro domácnost a zboží dlouhodobé spotřeby, třetí nejprodávanější skupinou je wellness a doplňky stravy.
Ilustrační foto

Konec omezení prodeje o svátcích? Může na něj přistoupit Senát

Senát možná doporučí zrušit zákon, podle něhož musí mít velké obchody o vybraných státních svátcích zavřeno. Doporučil mu to jeho hospodářský výbor. Rozhodl se tak změnit novelu, podle níž by o svátcích mohly mít otevřeno velkoobchody. Podobná snaha TOP 09 o zrušení zákona byla při březnovém schvalování novely Sněmovnou neúspěšná. Senát se předlohou bude zabývat za týden.

Více souvisejících

prodejci potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy