Galaxy Note 7 srazil Samsung na kolena, firma snížila odhad zisku. Internetem koluje děsivé video

Soul - Samsung Electronics se dostal do vážných problémů poté, co definitivně ukončil výrobu i prodej svého vlajkového chytrého telefonu Galaxy Note 7. Cena akcií jihokorejské společnosti dnes sestoupila na měsíční minimum. Firmu by mohl zachránit nový model smartphonu.

Krátce po zahájení dnešního obchodování akcie Samsungu oslabily o téměř tři procenta na 1,494 milionu wonů (zhruba 32.500 Kč). Později část ztrát smazaly a vykazovaly pokles o necelá dvě procenta. Od začátku týdne si odepisují zhruba 11 procent, takže jsou na cestě k nejvýraznějšímu týdennímu propadu od konce roku 2008.

Smartphone Galaxy Note 7 kritici sice dobře přijali, po několika dnech od zahájení prodeje se ale začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů.

Začátkem září začal Samsung kvůli problémům s bateriemi stahovat z trhu 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7. Zákazníkům nabídl výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. Opět se ale objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů.

"Je dobré, že Samsung učinil ohledně Note 7 rázné rozhodnutí. Je ale třeba, aby poskytl vysvětlení, díky kterému by spotřebitelé pochopili, že u dalších modelů tento problém nenastane," uvedl jeden z analytiků investiční společnosti IBK Asset Management, která je akcionářem Samsungu.

Psali jsme:
Vypnout smartphone? Šílené. Kauza Samsung ukazuje nebezpečnou závislost  

Samsung snížil odhad provozního zisku pro třetí čtvrtletí o třetinu, tedy o 2,6 bilionu wonů (zhruba 57 miliard Kč). Firma ve zprávě pro regulátory uvedla, že nyní čtvrtletní provozní zisk odhaduje na 5,2 bilionu wonů (zhruba 114 miliard Kč) namísto dříve předpokládaných 7,8 bilionu wonů.

Provozní zisk je podle nové prognózy o 30 procent nižší než ve stejném loňském období. Společnost snížila rovněž odhad čtvrtletních tržeb, a to na 47 bilionů wonů ze 49 bilionů wonů. "Je možné, že tu budou další dopady na zisk ve čtvrtém čtvrtletí. Pravděpodobně ale nebudou tak velké jako ve třetím kvartálu," uvedl podle agentury Reuters jeden z analytiků společnosti HDC Asset Management.

Související

Samsung

Samsung možná upustí od prémiové řady Galaxy Note

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics příští rok zřejmě přestane vyrábět svůj prémiový telefon Galaxy Note. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na tři obeznámené zdroje. Tento krok podle Reuters odráží prudký propad poptávky po nejdražších řadách chytrých telefonů vlivem pandemie covidu-19.
Samsung Galaxy S8

Samsung bude recyklovat 152 tun kovů z telefonů Galaxy Note 7

Soul - Jihokorejská firma Samsung Electronics Co Ltd hodlá recyklovat 152 tun vzácných kovů z chytrých telefonů Galaxy Note 7, které byly loni staženy z trhu kvůli problémům s bateriemi. Navzdory propadáku, kterým Galaxy Note 7 byl, se společnosti daří.

Více souvisejících

Samsung Galaxy Note 7 Samsung

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy