Neřízený bankrot Řecka by způsobil dalekosáhlé následky

Praha - Pokud by došlo ke krajní variantě a Řecko by potkal neřízený bankrot, mělo by to nejen pro Řecko, ale především pro jeho obyvatele dalekosáhlé následky. Podle expertů, které oslovila agentura Mediafax, by to znamenalo další propouštění, zvyšování nezaměstnanosti a snižování mezd a důchodů.

Dluh Řecka by se podle Martina Prokopa, analytika finančních trhů společnosti Next Finance, sice snížil, stále by ale nebyla vyřešena otázka schodků státního rozpočtu. Ty je totiž do velké míry dány právě vysokými náklady na dluh a splátkami dluhu. "Na finančních trzích by si Řecko nepůjčilo, i nadále by mu tak nezbylo nic jiného než šetřit a rozprodávat svůj majetek," uvedl Prokop.

To podle něj znamená, že by docházelo k dalšímu propouštění státních zaměstnanců, k dalšímu snižování mezd ve veřejném sektoru a k dalšímu snižování důchodů. "Nezaměstnanost by nadále rostla. Snižování mezd by se nevyhnul ani soukromý sektor. To by postupně zvyšovalo konkurenceschopnost řecké ekonomiky," odhadl Prokop.

Řecko by ale podle někdejšího viceguvernéra České národní banky (ČNB) Luďka Niedermayera bylo závislé na pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF), případně Evropské unie i v případě, že by došlo k neřízenému bankrotu. "Očekával bych, že v té situaci budou požadavky na reformy mnohem razantnější než nyní. Pokud je dnes diskuse o tom, kdo ve státním sektoru bude propuštěn, čekal bych, že v tomto případě bude diskuse o tom, kdo bude zaměstnán," řekl pro agenturu Mediafax Niedermayer.

Pokud ale podle Niedermayera dojde k řízené restrukturalizaci, tedy na základě návrhu z července, budou věci pokračovat tak, jako nyní. "Tlak na plnění programu bude stále značný vzhledem k pomalému růstu ekonomiky," dodal Niedermayer.

I podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka není bankrot jako bankrot. "Pokud dojde k domluvenému snížení řeckého dluhu, červencová dohoda počítá s 20 procenty, reálně bude potřeba odepsat asi 50 až 60 procent dluhu, bude Řecko schopné postavit se na vlastní nohy, dostane-li pod kontrolu své veřejné finance," uvedl pro agenturu Mediafax Marek.

V takovém případě by se už podle Marka nemusela životní úroveň v Řecku dále výrazně snížit. Z dlouhodobějšího pohledu je ale podle Marka nezbytným předpokladem růst produktivity a také makroekonomická stabilita."Pokud ovšem dojde k neřízenému bankrotu, bude země odříznuta od jakýchkoli externích zdrojů a bude muset vyrovnat své hospodaření okamžitě, což by mohlo být bolestné nejen z pohledu lidí v Řecku, ale také z pohledu věřitelů. Navíc by došlo k rozvratu tamního bankovního sektoru, což by dále prohloubilo depresi řecké ekonomiky," dodal Marek.

 

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

Orbán promluvil v Budapešti k davům. Podělil se o názor na atentát na Fica

Maďarský premiér Viktor Orbán se na sobotní provládní demonstraci v Budapešti vyjádřil ke květnovému atentátu na slovenského kolegu Roberta Fica, jemuž popřál brzké uzdravení. Akce se zúčastnily tisíce lidí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy