Kongres a Bílý dům pracují na podpůrném plánu pro ekonomiku USA

Obě komory amerického Kongresu a tým poradců Bílého domu usilovně pracují na podpůrném balíku pro americkou ekonomiku ohroženou koronavirem. Hodnota pomoci, původně odhadovaná na bilion dolarů, se má podle dnešní informace televize Fox News víc než zdvojnásobit. Senát by mohl opatření schválit v pondělí, později se vysloví Sněmovna reprezentantů.

Součástí pomoci má být částečná kompenzace mezd pracovníků ohrožených profesí, subvence nemocnicím a finanční podpora dopravě a průmyslu. "Je zapotřebí rychlá, významná a robustní reakce," řekl dnes novinářům ředitel právního odboru Bílého domu Eric Ueland. "Všichni na tom tvrdě pracujeme," doplnil ho ministr financí Steven Mnuchin. Do jednání, jehož výsledkem má být podpůrný balík nevídaný v dějinách USA, se zapojili experti republikánů i demokratů.

Demokratická opozice ale zatím považuje kroky navrhované vládou za nedostatečné, žádá větší podporu pro lidi ohrožené nezaměstnaností a "Marshallův plán" pro americké zdravotnictví. Podle představ republikánů mají drobní podnikatelé dostat celkem 300 miliard, aby nemuseli propouštět, dalších víc než 200 miliard mají obdržet letecké společnosti a některé průmyslové obory. Spory panují hlavně v názorech na způsob mzdových doplatků: může jít o jednorázový převod, o měsíční kompenzace nebo o formu podpory v nezaměstnanosti.

Hlasování v Kongresu mezitím zkomplikovala dopravní situace rozvrácená v řadě amerických států dopadem karantény. Členové Kongresu se minulý týden v telekonferenci dohodli, že letadla používat nebudou. Prostředky vzdáleného hlasování ale k dispozici nemají, pokud nezmění jednací řád.

List The Wall Street Journal dnes odhadl, že ve druhém letošním čtvrtletí se v důsledku koronavirové epidemie hrubý domácí produkt USA sníží o čtyři až deset procent. Deník se odvolává na redakční průzkum mezi třemi desítkami předních amerických ekonomů.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ekonomika Kongres USA Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy