Skladatel Soukup: Kupuje letadlo za tři miliony!

Praha – Každý má nějaký koníček, někdo rád jezdí na kole a někdo se amatérsky věnuje letectví, jako třeba hudebník Ondřej Soukup (60). Ten se pro deník Blesk svěřil, že si hodlá koupit nové letadlo, jehož cena se pohybuje kolem tří milionů korun.

Soukup létání opravdu zbožňuje, pilotní průkaz má už dvacet let. „Když mám záchvat, tak lítám každou chvilku. Pak mě to třeba na chvíli přejde a věnuji se jiným věcem, je to v takových periodách. Seberu se a letím třeba do Francie,“ říká. Někteří z nás mají z letadel fobii a neradi létají. I Soukup má za sebou okamžiky, na které moc rád nevzpomíná – „Vlítnul jsem do studené fronty a vypadl mi motor. Nebo jsem proletěl kroupami a bouřkou. Většina problémů se mi stala s počasím.“Soukup již s letadlem procestoval celou Evropu. Nedávno prodal svůj model Piper. „Sice už mi neříká pane, ale lítám v něm dál. Nové si teprve koupím,“ svěřil se Blesku. Nové letadlo by mělo být prý opět čtyřmístné, ale rychlejší. A to si vyžádá pořádnou investici.Jak Soukup k penězům přišel aneb čeho v životě dosáhl?Ondřej Soukup se narodil 2. května 1951 v Praze. Vystudoval Pražskou konzervatoř. Studium ukončil v roce 1975. Poté hrál v mnoha jazzových a popových kapelách (Pražský Bigband, s Jiřím Stivínem, Pražský výběr, Orchestr Ladislava Štaidla, Orchestr Karla Gotta), zároveň psal a aranžoval hudbu. Po roce 1980 se začal naplno věnovat skládání a napsal mnoho písní pro řadu zpěváků. Současně také začal produkovat desky. Složil filmovou hudbu k celé řadě českých a slovenských animovaných filmů a televizním pořadům (ZDF, ORF aj.) Je autorem hudby pro film z produkce BBC o válečných pilotech s názvem "Zapomenutí muži". V roce 1983 napsal svojí první filmovou hudbu k celovečerním filmu "Druhý tah pěšcem" (film o boji mezi komunistickými a imperialistickými špióny). Od té doby napsal filmovou hudbu k více než 20 celovečerním snímkům, mimo jiné k filmu "Kolja" (film režiséra Jana Svěráka, který byl oceněn Oskarem za nejlepší zahraniční film v roce 1997.) V letech 1994 až 1998 spolupracoval se španělskou produkční společností Tijuana a RTVE, pro něž složil hudbu k seriálu "Hrdina Cuttlas". V roce 1998 získal Českého lva za nejlepší hudbu k filmu Juraje Jakubiska "Nejasná zpráva o konci světa", na které spolupracoval s Janem Jiráskem. Je také autorem hudby pro film Jana Svěráka Tmavomodrý svět. Za hudbu byl Ondřej Soukup oceněn druhým Českým lvem v roce 2001. Napsal také hudbu pro další film Jana Svěráka Vratné lahve (2007) a pro třetí pokračování seriálu Nemocnice na kraji města (2008). Létáte rádi? Anebo do letadla sedáte, když není zbytí? Myslíte si, že tři miliony za letadlo je málo, nebo hodně? Na vaše názory čekáme v diskusi pod článkem!

Související

Richard Müller

Kocáb, Müller a Soukup chystají společné turné. Zazní i ověřené "vypalovačky"

Výrazné osobnosti československé hudební scény Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup chystají společné turné. Program série vystoupení s názvem Šansony a jiné písně se teprve tvoří, ale už nyní je jasné, že významnou část repertoáru budou tvořit písně z alba V penzionu svět. Trojice známých hudebníků zahájí první společné turné 21. října v plzeňském DEPO2015. ČTK o tom za pořádající agenturu Live Nation informoval Petr Novák.

Více souvisejících

Ondřej Soukup

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 22 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy