Ondřej Soukup sklidil v Německu aplaus za muzikál Kalte Freiheit

V německém Wunsiedelu na festivalu Luisenburg včera hrdě zaplněné hlediště přírodního divadla vylíčeného mezi skalami plnil hromový aplaus muzikálu s názvem "Studená svoboda" (Kalte Freiheit), jehož spoluautorem je talentovaný Ondřej Soukup.

Význačný český skladatel a producent, jenž má na svém kontě úspěšné muzikály jako Johanka z Arku nebo Mauglí, byl osloven německými producenty, aby vytvořil hudbu pro libretu režisérky Birgit Simmlerové, jež se zabývá fascinujícím tématem akce Kámen. Představení nese podtitul "Špionáž mezi hranicemi" a poutavě mapuje temnou historii, kdy komunistická Státní bezpečnost (StB) v Československu nápadně lákala do pasti jedince toužící po emigraci na Západ. Námět byl inspirován knihou "Kámen" od vynikající spisovatelky Václavy Jandečkové.

"Překvapilo mě, že se Němci o to, co se dělo hned za jejich hranicemi, vůbec zajímají a kromě toho je to velmi atypické téma pro muzikál. Leč když jsem byl na festivalu muzikálů v Cardiffu v roce 2002, tak jsem o den prošvihl muzikál Elektrifikace Sovětského svazu, řekl jsem si, že se dá zmuzikálovat vlastně cokoliv," napsal na facebooku Soukup.

Soukup charakterizoval svou hudbu psanou na německé texty jako "cynickou, sarkastickou, napínavou, pseudo-operetní, smutnou i milostnou". V úvodní části své skladby zakomponoval hymnu Internacionálu, ale její text zhudebnil novou melodií, kterou v závěru představení zpíval hlavní protagonistou Stanislav Liška. Hudební doprovod zajišťoval orchestr složený z českých hudebníků. Mezi účinkujícími se objevila i herečka německo-českého původu, Anna Rabensteinová. Pro návštěvníky z Čech byly k dispozici programy v češtině, aby si mohli plně užít toto představení.

"Můj nápad s použitím textu Internacionály vyvolal velkou nevoli u některých spolutvůrců, že hlavní hrdina Stanislav Liška, těžký antikomunista, si nemůže vložit do úst tato slova a vůbec... Nakonec jsem je snad přesvědčil, že slova Internacionály ve spojení s úplně jiným charakterem hudby dostanou zcela jiný význam, skoro protichůdný, obviňující," podotkl Soukup.

Představení "Kalte Freiheit" přináší skutečné události z doby před více než 70 lety, kdy překračování ostře střežených hranic znamenalo ohrožení života. Státní bezpečnost (StB) zřídila falešnou celnici v domečku u Všerub, kde se agenti vydávali za americké důstojníky. Uprchlíci, kteří uvěřili, že se dostali na Západ, nevědomky prozradili spolupracovníky a byli zatčeni.

Ve Všerubech působil Stanislav Liška, velitel místní stanice Sboru národní bezpečnosti (SNB), který sám pomáhal lidem utéct na Západ. Situaci komplikoval příchod Evžena Abrahamoviče, vysokého důstojníka StB, který byl jedním z iniciátorů akce Kámen. Liška strávil čas ve vězení a nakonec s celou rodinou utekl do Kanady, kde později zemřel. Abrahamovič se po opuštění StB stal recepčním v hotelu Alcron a později ředitelem obchodního domu Kotva. Navzdory ničení životů mnoha lidí nebyl potrestán.

"Kalte Freiheit se stává výzvou ke svobodě a sebeurčení, stejně jako proti zneužívání moci a mentalitě ostnatého dráhu - jinými slovy je důsledně aktuální," napsal deník Der Neue Tag po premiéře muzikálu, která se uskutečnila 14. července.

Luisenburgský festival probíhá v nádherném přírodním divadle v oblasti Felsenlabyrint v pohoří Smrčiny poblíž česko-německých hranic. Tento festival každoročně přiláká až 130.000 diváků, kteří zde mohou zažít dramatická představení, komedie a také si užít hudební koncerty. Jedním z vrcholů festivalu je muzikál Kalte Freiheit, který ještě zahrají 6. a 11. srpna.

festival Luisenburg Ondřej Soukup

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy