Tihle lidé nás opustili v roce 2014. Zavzpomínejme

Praha - Kromě dobrých zpráv přinesl letošek pochopitelně i ty špatné a vůbec nejhorší, totiž zprávy o úmrtích. Opustili nás nejen neslavní komunističtí politici, ale i slavní herci, zpěváci a zpěvačky. Připomeňte si je v tomto přehledu.

Leden

VĚRA TICHÁNKOVÁ

Uznávaná a oblíbená herečka zemřela po dlouhé nemoci letos 9. ledna. Bylo jí 93 let, zdraví měla podlomené už několik roků. Věra Tichánková byla zakládající členkou dnešního Divadla pod Palmovkou, kterému zůstala věrná po celý svůj herecký život. Její doménou byly zejména komické role, ve kterých dovedla s citem a pochopením vystihnout podstatu lidových postav. Hrála i ve slavném seriálu Byli jednou dva písaři a proslulou se stala také její role "Černé kroniky" ve filmu Ať žijí duchové.

Únor

PHILIP S. HOFFMAN

Slavný americký herec Philip Seymour Hoffman zemřel 2. února. Našli ho mrtvého v jeho newyorském bytě - příčinou smrti bylo předávkování heroinem.

Hoffman byl poměrně dlouho znám jako výrazný herec vedlejších rolí, teprve v posledních letech se prosadil i v hlavních úlohách. Zazářil především ve snímku o slavném americkém autorovi Trumanu Capotem a jeho románu Chladnokrevně, za který v roce 2006 dostal Oscara. New York se s hercem loučil celý týden. Divadla zhasla na minutu vývěsní štíty, po městě se konalo několik vzpomínkových akcí.

SHIRLEY TEMPLE-BLACK

10. února zemřela někdejší filmová hvězda a bývalá americká velvyslankyně v Československu Shirley Templeová-Blacková. Proslavila se jako Shirley Templeová ve 30. letech dětskými filmovými rolemi jako Jeho malá přítelkyně, Malý plukovník, Chudá bohatá holčička či Zářící oči. Když jí bylo 10 let, měly její filmy v Hollywoodu největší tržby a její písničky si zpívala celá Amerika, poznamenala BBC.

Od 60. let se věnovala politice a v roce 1967 neúspěšně kandidovala do Kongresu za republikány. V 70. letech byla první ženou, která vedla protokol v Bílém domě, posléze byla velvyslankyní v Ghaně. V letech 1989 až 1992, tedy během "sametové revoluce" v listopadu 1989 byla americkou velvyslankyní v tehdejším Československu. Do Prahy ji tehdy vyslala vláda George Bushe staršího.

VASIL BIĽAK

Komunistický politik a patrně i autor nechvalně proslulého zvacího dopisu, který do Československa na dvě desetiletí přivedl sovětskou okupační armádu. Proslul jako neostalinista, kolaborátor, normalizátor a ultrakonzervativní ideolog KSČ.

Zemřel letos 6. února ve věku 96 let. Biľak spokojeně dožil v honosné vile v Bratislavě pod úpatím Slavína. Komu patřila před rokem 1948, je otázkou, pak ji ale dostal vyučený krejčí Biľak. Na stará koleny byl upoutaný na lůžko a starala se o něj jeho dcera s manželem. V jedné z nejluxusnějších částí Bratislavy si komunista žil jako v pohádce a čas od času přijímal návštěvy. Prý dokonce i z ruské ambasády.

Ještě krátce před smrtí Biľak prohlásil, že má čisté svědomí a ničeho v životě nelituje: Mám čisté svědomí a ničeho nelituji, říká Vasil Biľak

Březen

VĚRA CHYTILOVÁ

Ve věku 85 let zemřela 12. března režisérka Věra Chytilová. Nesmazatelně se zapsala do dějin českého filmu. Zaujala už svými školními filmy Strop a Pytel blech. V roce 1966 excelovala slavnými Sedmikráskami. Do podvědomí lidí se zapsaly i filmy Kopytem sem, kopytem tam, Kalamita či Hra o jablko.

Chytilová byla také velmi temperamentní. Mezi filmaři i veřejností jsou známé její výbuchy, kdy házela po střihačích krabice od filmů, nebo podrážděně řvala po hercích. Dokonce občas i někoho profackovala.

Byla držitelkou řady cen, včetně francouzského Řádu za umění a literaturu, Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu či státní medaile Za zásluhy. Chytilová má na svém kontě i několik rolí coby herečka. Zahrála si například ve známé pohádce Císařův pekař a pekařův císař. V tomto dvoufilmu byla jednou z dvorních dam.

OTAKAR BROUSEK

Smutnou zprávu oznámila 14. března nemocnice v Praze: Ve věku 89 let zemřel Otakar Brousek, dlouholetý člen Divadla na Vinohradech prohrál boj s nemocí. Začínal jako ochotník za protektorátu, jako herec prošel celou řadou divadel, od roku 1959 do roku 1990 působil v Divadle na Vinohradech. Vytvořil nepočítaně filmových rolí, objevil se v celé řadě seriálů. Hrával vysokoškolsky vzdělané muže, historické osobnosti i důstojníky, kupříkladu v titulech Andělská tvář, Svatby pana Voka, Můj brácha má prima bráchu či F. L. Věk.

Každý si vybaví jeho typický hlas. Daboval například Albuse Brumbála v Harrym Potterovi. Za dabing získal v roce 1996 Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. Otakar Brousek starší byl také zakladatelem hereckého klanu, profesi se věnují jak jeho syn Otakar Brousek mladší tak dcera Jaroslava Brousková a také jejich partneři Ladislav Potměšil a Zuzana Mixová (první manželka).

MIROSLAV ŠTĚPÁN

"Ten, který poslal na studenty vodní děla, ZEMŘEL! Komunista Štěpán se dožil 68 let" - tímto titulkem oznámila redakce TN.cz 23. března smrt komunisty Miroslava Štěpána. Ten zemřel po krátké těžké nemoci. Miroslav Štěpán byl zemědělský inženýr a zarytý komunista, který od sedmdesátých let procházel mnoha stranickými funkcemi.

V roce 1988 se stal členem Ústředního výboru Komunistické strany Československa a členem předsednictva ÚV KSČ. Federální shromáždění opustil až do prosince 1989. Jeho jméno pak bylo skloňováno s potlačováním demonstrací během Sametové revoluce. Pomyslný hřebíček do rakve své kariéry v politice zatloukl, když v pražské továrně ČKD pronesl větu: "Neexistuje to, aby patnáctiletý děti určovaly, kdy má odejít prezident."

Duben

IVETA BARTOŠOVÁ

Zpráva, která přišla 29. dubna, byla šokující: Zpěvačka Iveta Bartošová spáchala sebevraždu skokem pod vlak v Uhříněvsi, kde bydlela. Ještě dlouhé týdny a měsíce se nejen v médiích spekulovalo, co nebo kdo ji k takovému činu donutil. Ze strany zpěvaččiných fanoušků se ozývaly hlasy zejména proti manželovi Bartošové Josefovi Rychtářovi. Patrně však labilní zpěvačku k sebevraždě dohnala závislost na alkoholu a lécích a deprese.

Květen

JIŘÍ BRUDER

Po dlouhém boji s nemocemi 31. května zemřel herec a dabér Jiří Bruder. Známý byl především jeho hlas, který propůjčil nejenom animovaným postavičkám. Výrazný komediální herec a dabér Jiří Bruder se narodil v roce 1928. Do paměti se zapsal hlavně divadelními rolemi. Dlouhá léta byl členem Městských divadel pražských. Hostoval také v Divadle ABC.

Na filmových plátnech ztvárnil převážně epizodní role. Zahrál si například ve filmu Brácha za všechny peníze, V podstatě jsme normální nebo Saturnin. Objevil se i v seriálech Panoptikum města pražského, Nemocnice na kraji města či Arabela.

Nejvíce ale prosul dabingem, za který v roce 1998 dostal cenu Františka Filipovského. Daboval například slavného francouzského komika Bourvila. Svůj hlas propůjčil i zkrachovalému klaunovi Krustymu z animovaného seriálu Simpsonovi. Jeho hlas se objevil i v animovaných pohádkách Méďa Béďa, Včelka Mája nebo Tom a Jerry.

Červenec

VÁCLAV SLOUP

V 78 letech zemřel známý český herec a dabér Václav Sloup. Lidé ho znali především coby traktoristu z oblíbeného seriálu Chalupáři. Sloup pocházel z dělnické rodiny, ačkoliv původně se měl stát tesařem, nakonec vystudoval gymnázium. Nicméně po maturitě pracoval v berounských slévárnách. K herectví se dostal až po vojně, když se přihlásil na DAMU.

Po absolutoriu prošel pražskými Divadlem Na zábradlí, Divadlem S. K. Neumana, Divadlem na Vinohradech, poté ještě bez stálého angažmá hostoval v několika dalších pražských scénách, například v Hudebním divadle Karlín. Václav Sloup většinou hrál bodré a prostoduché muže. Na plátně debutoval malou rolí ve filmu Král Šumavy. Diváků je ale nejvíce znám ze seriálu Chalupáři, kde hrál traktoristu JZD.

Srpen

ROBIN WILLIAMS

Depresím podlehl slavný americký oscarový herec Robin Williams. 11. srpna ho mrtvého objevili v jeho domě v severní Kalifornii. Zabil se sám - oběšením. Herec, který v poslední době bojoval s návykovými látkami, byl v červenci přijat do rehabilitačního centra ve státě Minnesota, uvedla agentura Reuters. Podle jeho přátel ale v té době nebral žádné drogy a neholdoval ani alkoholu. Léčba byla prý zaměřena na odstranění příznaků přepracovanosti. Podle amerických novinářů propadal Williams těžkým depresím.

Robin Williams, který pocházel z bohatých poměrů a před herectvím studoval politologii, získal první oscarovou nominaci v roce 1987 za roli ve filmu Dobré ráno, Vietname. Další nominaci mu přinesla o dva roky později dramatická role ve filmu Společnost mrtvých básníků a v roce 1991 úloha bezdomovce ve snímku Král rybář. Oscara získal v roce 1997 za roli psychiatra v psychologickém dramatu Dobrý Will Hunting. Slávu si vydobyl i v oblíbených televizních seriálech.

Září

PETER SKOUMAL

Ve věku 76 let zemřel 28. září v nemocnici v pražských Střešovicích po těžké nemoci hudebník Petr Skoumal. Skoumal napsal například znělku k večerníčku Maxipes Fík nebo Bob a Bobek. Dlouhou dobu také spolupracoval se zpěvákem Michalem Prokopem.

Zemřel známý hudební k Petr Skoumal. Bylo mu 76 let, podle jeho dlouholetého spolupracovníka Michala Prokopa podlehl těžké nemoci. Skoumal například napsal hudbu pro jednu z nejznámějších Prokopových písní Kolej Yesterday. Byl ale známý nejenom psaním písniček pro dospělé i děti, ale také například tvorbou filmové hudby.

Říjen

PAVEL LANDOVSKÝ

Po dlouhé nemoci odešel do hereckého nebe také herec Pavel Landovský. Zemřel 10. října ve věku 78 let. Pavel Landovský byl jedním z nejznámějších českých filmových a divadelních herců. Objevil se v legendárních filmech jako Ostře sledované vlaky, Černí Baroni či Vratné Lahve.

Původně vyučený nástrojář s maturitou se čtyřikrát nedostal na herectví na DAMU, takže to zkusil "odspodu." Nejprve jako statista divadla v Šumperku. Po několika dalších divadlech se dostal do pražského Činoherního klubu, pro který napsal několik her.

Po podpisu Charty 77 byl jako součást pověstné akce Asanace vypuzen do Rakouska, kde zůstal až do roku 1989. Po návratu se hojně angažoval v tuzemském filmu a divadle. V posledních letech ho ale již trápilo podlomené zdraví a na veřejnost příliš nevycházel.

NINA JIRÁNKOVÁ

4. října zemřela i herečka Nina Jiránková. Diváci ji znají například z filmu Jak básníkům chutná život nebo ze seriálu Malý pitaval z velkého města.

Listopad

ANNA VEJVODOVÁ

Anna Vejvodová nebyla herečkou celý život, ale pouze na jeho sklonku. Proslavil ji v roce 2003 Kameňák Zdeňka Trošky. Filmoví diváci si ji pamatují jako vitální babku, která díky zázračnému elixíru naháněla snad všechny chlapy ve filmu. Zemřela 2. listopadu v 88 letech.

PETR HAPKA

V 70. letech odešel na věčnost i populární hudebník Petr Hapka. Skladatel a zpěvák zemřel 25. listopadu. Hapka trpěl Azheimerovou chorobou, kvůli které byl nějakou dobu hospitalizován v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Zařízení pak zhruba před rokem opustil. Vrátil se domů na Okoř, kde o něj pečovala jeho dcera Petra.

Hudebník v posledních letech nejvíce spolupracoval s textařem Michalem Horáčkem, se kterým složil několik nezapomenutelných písní například pro Hanu Hegerovou, Lucii Bílou, Richard Müllera nebo Janu Kirschner.

Se zpěvačkou Hanou Hegerovou nazpíval slavný hit Levandulová. Hapka se ale věnoval i filmové hudbě. Složil písně pro filmy režiséra Juraje Herze, například Deváté srdce nebo Panna a netvor.

Prosinec

PŘEMEK PODLAHA

Rakovině na sklonku roku podlehl i známý moderátor Přemek Podlaha. Stalo se tak 23. prosince - v jeho 76 letech. Přemek Podlaha se proslavil jako oblíbený moderátor kutilského pořadu v Československé televizi.

V Československé televizi uváděl pravidelný televizní pořad Zemědělský magazín, od roku 1975 spolumoderoval televizní soutěž Deset stupňů ke zlaté. Českým televizním divákům je velmi dobře znám především jako autor a moderátor populárního televizního pořadu Receptář vysílaného v Československé televizi od roku 1987.

Poslední rozloučení s Přemkem Podlahou se uskuteční 2. ledna ve 13 hodin ve velké obřadní síni pražského strašnického krematoria.

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

Iveta Bartošová Petr Hapka Robin Williams -

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy