Nejstaršími bojovníky nebyli samurajové. Dříve světu vládly ženy

Nejlepšími japonskými bojovníky byli samurajové, to je poměrně obvyklá představa. Samurajové se stali populárními subjekty japonské kultury a objevují se v knihách a filmech. Ještě před samuraji však vznikl jiný druh bojovníků – onna-bugeisha.

Ještě před tím, než vznikl známý a oblíbený archetyp mužského bojovníka, dominovaly japonské historii ženy. Tento druh ženského samuraje se jmenoval Onna-bugeisha, což v japonštině znamená „ženská bojovnice“. Onna-bugeisha dostávaly vzdělání ve vědě, matematice a literatuře. Kromě toho se učily různé bojové techniky. Ve své době patřily k nejvznešenějším sociálním třídám a v čase války bojovaly spolu s mužskými vojáky.

Onna-bugeisha většinou nevyužívaly katany, které využívali právě samurajové. Pro většinu z nich byly katany nepraktické. Ženy raději využívaly naginatu, která je tvořena dlouhou dřevěnou tyčí s lehce prohnutou čepelí. Čepel může být dlouhá mezi 30 a 60 centimetry, délka dře byla obvykle stejná jako výška bojovníka. Naginata je podobná středověké evropské glévě. Onna-bugeisha užívaly verzi ko-naginata, která byla trochu menší a lépe se jim vyvažovala.

Kromě naginaty užívaly dlouhou dýku kaiken s dvojitým ostřím a délkou 25 centimetrů. Kaiken se užíval především v uzavřených prostorách a ženy trénovaly techniku Tantojutsu, který je s dýkou naučil bojovat. Kromě boje se dýka užívala také pro rituální sebevraždu. Každá Onna-bugeisha, která byla vdaná, u sebe musela svůj kaiken nosit.

Slavné Onno-bugeisha

Bojovnice měly za úkol chránit svou rodinu v dobách války či nepokoje. Na rozdíl od většiny žen nepodléhaly mužské nadvládě. Neočekávalo se od nich, že se budou starat o děti a rodinný majetek.

Jednou z Onna-bugeisha byla císařovna Jingu, která po smrti císaře vedla japonskou invazi do Korey v roce 200 bez prolití kapky krve. O jejím životě bohužel existuje jen minimální záznamy. V roce 1881 se stala první ženou zobrazenou na japonské bankovce.

Mezi lety 1180 a 1185 bylo rozděleno mezi dvěma rodinami. Pětiletá válka Genpei odstartovala Minamoto šogunát a éru Kamakura. Ve Válce Genpei proti sobě stály klany Minamoto a Taira. Pro klan Minamoto bojovala Onna-bugeisha jménem Tomoe Gozen.

Tomoe Gozen byla skvělou bojovnicí. Jednou vedla do boje 300 samurajů proti 2000 bojovníkům. A byla jedna z pěti přeživších. V roce 1184 v bitvě o Awazu porazila a usekla hlavu slavného válečníka Honda no Moroshige. Podle knihy Příběh Heike založila svou vlastní školu, kde učila ženy bojovat. Po bitvě o Awazu se o ní mnoho neví. Přesto zůstává inspirací a symbolem Onna-bugeisha.

V roce 1201 vedla Hangaku Gozen 3000 mužů v obraně tvrze Torisakayama. Protivníků bylo 10 000 a brzy se dostali do tvrze. Hangaku byla během bitvy zraněna, její protivníci jí však byli oslnění a mnoho z nich ji během boje požádalo o ruku.

Úpadek

V období Sengoku se změnil status ženské populace podle filosofie neo-konfucianismu. Samurajové byli místo válečníků jen byrokraty a ženy z jejich rodiny byly silně omezeny. Ženy tedy byly donuceny přijmout roli poslušných rodiček připravených obětovat svůj život pro rodinu.

V polovině 17. století nastalo období návratu ženských samurajů. S příchodem šogunátu Tokugawa se lidé zaměřili na ozbrojování a trénování bojovníků. Nakrátko se ženy staly ochránkyněmi svých vesnic, které chránily svými životy. Často se pohybovaly v malých skupinách a staraly se o hrozby samy.

V 18. století spolu začaly válčit klan Tokugawa a císařský dvůr. V reakci vznikla speciální ženská vojenská jednotka. Vedla ji Nakano Takeko, která byla velmi inteligentní, mistrně ovládala bojové umění a boj s ko-naginatou. Tato jednotka měla po boku samurajů bojovat v bitvě o Aizu. Takeko v bitvě zemřela, když ji zasáhla kulka do srdce. Než k tomu však došlo, využila svoje schopnosti a zabila množství nepřátelských samurajů.

Krátce před smrtí Takeko požádala svou sestru Yuko, aby jí usekla hlavu. Nechtěla se totiž stát trofejí nepřátel. Její hlavu pohřbili u kořenů borovice ve chrámu Aizu Bangemachi, kde byl vztyčen monument na její počest.

Bitva o Aizu znamenala nejen smrt Takeko, ale také konec šogunátu a začátek období Meiji, v němž došlo k mnohým reformám. Bitva byla zároveň posledním bojištěm Onna-Bugeisha, věk ženských válečnic skončil.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie Japonsko samuraj ženy ženské bojovnice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy