Léto je ideální čas na grilování a pikniky. Jak se ale ujistit, že jsou vaše potraviny v bezpečí a vy se neotrávíte? Hlavně si dejte pozor na syrové maso.
Pro zpracovávání potravin v létě patří čtyři základní zásady. Udržujte čistotu, oddělujte potraviny, pečlivě tepelně zpracujte a včas uložte zbytky.
Čistota
Odborníci na hygienu nedoporučují omývat syrové maso před zpracováním. Bakterie přímo na mase zahubí horko. Při mytí se vám však může povést nechtěně bakterie rozšířit a kontaminovat ostatní potraviny či nástroje a plochy.
Umyjte veškeré povrchy a kuchyňské náčiní, které přišly s masem do kontaktu. Doporučené je užívat při práci gumové rukavice. Ať se je rozhodnete použít nebo ne, je rozhodně dobrý nápad si ruce pečlivě umýt teplou vodou a mýdlem. Pod vodou je nechte minimálně 20 vteřin.
Rozhodně rukama od syrového masa nesahejte na ostatní potraviny, hlavně ne ty, které chcete jíst za syrova. Jako například zeleninu, tu byste opravdu měli od syrového masa držet daleko. Nebezpečné můžou být i šťávy z masa.
Přestože je gril podle odborníků bezpečný a prakticky sterilní, není špatný nápad ho očistit. Sice by rošt měl být bezpečný díky vysokým teplotám, kterým je při grilování vystaven, odborníci však radí, že je dobrý nápad zbavit se alespoň napečených vrstev.
Rozdělit
Už Macchiaveli radil: „Rozděl a panuj“. Hygienici radí rozdělovat potraviny už od nákupu. Je podle nich dobrý nápad využít plastové sáčky, které by měly předejít tomu, aby šťáva z masa nakapala do jiných potravin.
Na syrové maso užijte jiné prkénko než na ostatní věci. Opláchnout ho vodou nestačí. Hygienici doporučují umýt ho horkou vodou nebo ho nechat umýt v myčce na nádobí. Na prkénku od syrového masa můžete krájet zeleninu, kterou hodláte grilovat spolu s masem.
Ani talíře a nože nepoužívejte na syrové a uvařené. Pokud maso marinujete, skladujte ho v ledničce a držte ho oddělené od ostatního. Marinádu nepoužívejte jinak než k dochucení přímo na grilu, kde horko zabije bakterie.
Tepelná úprava
Pokud máte maso mražené, nechte ho roztát v lednici či ponořené v horké vodě. Rozhodně ho nenechte tát venku. V horku se může maso zkazit i za krátkou dobu, natož za několik hodin. Pokud zůstane na pracovní ploše, mohou se bakterie rozšířit.
Maso na gril dejte až ve chvíli, kdy je oheň dostatečně rozpálený. Maso opečte z obou stran a dostatečně dlouho. Není od věci pořídit si na toto kuchyňský teploměr a sledovat vnitřní teplotu masa. U hamburgerů je bezpečná teplota 71 stupňů Celsia, u kuřecího 73. Vepřové a hovězí můžete z grilu stáhnout, když dosáhne teploty 63 stupňů. Nechte ho však minimálně tři minuty „odpočívat“.
Konzumace a uskladnění
Čerstvě připravené potraviny by měly být zkonzumovány či uskladněny v lednici maximálně 2 hodiny po přípravě. Pokud je opravdu horko, bezpečnější je uklidit jídlo už hodinu po zpracování. Pokud jste venku, skladujte jídlo v přenosném chladícím boxu.
Při pikniku v chladícím boxu skladujte nejen maso, ale také ostatní potraviny, které by se mohly zkazit. Mezi to patří dresingy, majonéza, saláty s jogurty či majonézou, rybí saláty a podobně. Chladící destičky v boxech fungují lépe, když jsou u nich ještě jiné mražené věci.
Chladící box či tašku skladujte ve stínu, pokud to jde, a otevírejte je co nejméně, abyste prodloužili jejich fungování. Lépe fungují ve chvíli, kdy jsou celé plné, místo zpola. Je proto dobrý nápad je naplnit co nejvíc. V rámci bezpečí je stejně vhodnější držet v chladu všechno od masa přes sendviče až po nakrájené ovoce.
Související
Počasí, jaké se nemusí opakovat. Je tady očekávané hodnocení meteorologů
Teplé počasí neskončí ani o víkendu, ukazuje předpověď
Léto , otrava , grilování , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 1 minutou
Změny počasí mění svět k nepoznání. O domov už přišly desítky milionů lidí
před 16 minutami
Co má KLDR ze spojenectví s Ruskem? Novináři odhalili, jak se Putin odměnil za vojáky na Ukrajině
před 1 hodinou
Kvůli ruskému útoku balistickou raketou se Kyjev sejde se zástupci NATO
před 1 hodinou
Putin vyhrožuje útokem na země podporující Ukrajinu
před 1 hodinou
BBC: Putin je auto brzd, které se řítí po dálnici. A Putinomobil jen tak nezpomalí
před 1 hodinou
Využití balistické rakety neodpovídá průběhu války. Hrozba jadernou zbraní je přehnaná, říká pro EZ Robinson
před 2 hodinami
Hypersonická zbraň nové generace? Naše raketa dosahuje rychlosti Mach 10, prohlásil Putin
před 2 hodinami
Ruský útok na Ukrajině už se nelíbí ani Číně
před 3 hodinami
Vlak vykolejil v České Třebové. Provoz je omezen, spoje nabírají zpoždění
před 3 hodinami
Rusko informovalo USA o odpalu balistické rakety. Přesto svět vrhlo do nové éry
před 5 hodinami
Počasí pod vlivem Caetana. Česko čeká první výrazná sněhová situace
včera
Rodinný konflikt v Plzni skončil vraždou a pokusem o další. Případ není uzavřen
včera
ANO válcuje českou politiku i podle dalšího průzkumu. Sahá po vlastní většině
včera
Obrana proti balistickým střelám je extrémně obtížná. Rusko se snaží Západ zastrašit, říká Drmola
včera
Putin přiznal, že Rusko na Ukrajině otestovalo novou raketu. Válka se mění v globální konflikt, varoval
včera
Mír, ale za jakou cenu? Ukrajinci, kteří utekli ze země, promluvili
včera
Klimatická dohoda padla. Summit COP29 přinesl jen zklamání a hořkou pachuť
včera
Vadí vám Trump? Prodáme vám dům za dolar, vyzývá italská vesnice Američany
včera
Útok balistickou střelou na Ukrajině: Západ zpochybnil použití ICBM, internetem kolují nové záběry
včera
Svět řeší podivnou ruskou tiskovku. Neříkejte nic o útoku balistickou střelou, nařídil někdo Zacharovové
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová byla ve čtvrtek při tiskové konferenci přistižena, jak přijímá telefonát, během kterého jí mužský hlas nařídil, aby se zdržela komentářů k údajnému raketovému útoku na Ukrajinu. Uvedl to server CNN.
Zdroj: Libor Novák