Léto je ideální čas na grilování a pikniky. Jak se ale ujistit, že jsou vaše potraviny v bezpečí a vy se neotrávíte? Hlavně si dejte pozor na syrové maso.
Pro zpracovávání potravin v létě patří čtyři základní zásady. Udržujte čistotu, oddělujte potraviny, pečlivě tepelně zpracujte a včas uložte zbytky.
Čistota
Odborníci na hygienu nedoporučují omývat syrové maso před zpracováním. Bakterie přímo na mase zahubí horko. Při mytí se vám však může povést nechtěně bakterie rozšířit a kontaminovat ostatní potraviny či nástroje a plochy.
Umyjte veškeré povrchy a kuchyňské náčiní, které přišly s masem do kontaktu. Doporučené je užívat při práci gumové rukavice. Ať se je rozhodnete použít nebo ne, je rozhodně dobrý nápad si ruce pečlivě umýt teplou vodou a mýdlem. Pod vodou je nechte minimálně 20 vteřin.
Rozhodně rukama od syrového masa nesahejte na ostatní potraviny, hlavně ne ty, které chcete jíst za syrova. Jako například zeleninu, tu byste opravdu měli od syrového masa držet daleko. Nebezpečné můžou být i šťávy z masa.
Přestože je gril podle odborníků bezpečný a prakticky sterilní, není špatný nápad ho očistit. Sice by rošt měl být bezpečný díky vysokým teplotám, kterým je při grilování vystaven, odborníci však radí, že je dobrý nápad zbavit se alespoň napečených vrstev.
Rozdělit
Už Macchiaveli radil: „Rozděl a panuj“. Hygienici radí rozdělovat potraviny už od nákupu. Je podle nich dobrý nápad využít plastové sáčky, které by měly předejít tomu, aby šťáva z masa nakapala do jiných potravin.
Na syrové maso užijte jiné prkénko než na ostatní věci. Opláchnout ho vodou nestačí. Hygienici doporučují umýt ho horkou vodou nebo ho nechat umýt v myčce na nádobí. Na prkénku od syrového masa můžete krájet zeleninu, kterou hodláte grilovat spolu s masem.
Ani talíře a nože nepoužívejte na syrové a uvařené. Pokud maso marinujete, skladujte ho v ledničce a držte ho oddělené od ostatního. Marinádu nepoužívejte jinak než k dochucení přímo na grilu, kde horko zabije bakterie.
Tepelná úprava
Pokud máte maso mražené, nechte ho roztát v lednici či ponořené v horké vodě. Rozhodně ho nenechte tát venku. V horku se může maso zkazit i za krátkou dobu, natož za několik hodin. Pokud zůstane na pracovní ploše, mohou se bakterie rozšířit.
Maso na gril dejte až ve chvíli, kdy je oheň dostatečně rozpálený. Maso opečte z obou stran a dostatečně dlouho. Není od věci pořídit si na toto kuchyňský teploměr a sledovat vnitřní teplotu masa. U hamburgerů je bezpečná teplota 71 stupňů Celsia, u kuřecího 73. Vepřové a hovězí můžete z grilu stáhnout, když dosáhne teploty 63 stupňů. Nechte ho však minimálně tři minuty „odpočívat“.
Konzumace a uskladnění
Čerstvě připravené potraviny by měly být zkonzumovány či uskladněny v lednici maximálně 2 hodiny po přípravě. Pokud je opravdu horko, bezpečnější je uklidit jídlo už hodinu po zpracování. Pokud jste venku, skladujte jídlo v přenosném chladícím boxu.
Při pikniku v chladícím boxu skladujte nejen maso, ale také ostatní potraviny, které by se mohly zkazit. Mezi to patří dresingy, majonéza, saláty s jogurty či majonézou, rybí saláty a podobně. Chladící destičky v boxech fungují lépe, když jsou u nich ještě jiné mražené věci.
Chladící box či tašku skladujte ve stínu, pokud to jde, a otevírejte je co nejméně, abyste prodloužili jejich fungování. Lépe fungují ve chvíli, kdy jsou celé plné, místo zpola. Je proto dobrý nápad je naplnit co nejvíc. V rámci bezpečí je stejně vhodnější držet v chladu všechno od masa přes sendviče až po nakrájené ovoce.
Související
Letní počasí se ještě jednou vrací. Po víkendu bude zase všechno jinak
Počasí o víkendu: Vrátí se letní teploty, ale bez tropů
Léto , otrava , grilování , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 16 minutami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 35 minutami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 1 hodinou
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 1 hodinou
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 2 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 2 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 3 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 4 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 4 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 5 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 6 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 6 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 7 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 8 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Belgický premiér Bart De Wever prohlásil, že je "naprostá iluze" věřit, že by Rusko mohlo ve válce na Ukrajině prohrát. Jeho nedávné komentáře, které odhalují hluboké neshody mezi evropskými lídry, zazněly v pondělí na akci deníku La Libre. Premiér si stěžoval na "neuvěřitelný" tlak ohledně otázky využití zmrazených ruských aktiv.
Zdroj: Libor Novák