Léto je ideální čas na grilování a pikniky. Jak se ale ujistit, že jsou vaše potraviny v bezpečí a vy se neotrávíte? Hlavně si dejte pozor na syrové maso.
Pro zpracovávání potravin v létě patří čtyři základní zásady. Udržujte čistotu, oddělujte potraviny, pečlivě tepelně zpracujte a včas uložte zbytky.
Čistota
Odborníci na hygienu nedoporučují omývat syrové maso před zpracováním. Bakterie přímo na mase zahubí horko. Při mytí se vám však může povést nechtěně bakterie rozšířit a kontaminovat ostatní potraviny či nástroje a plochy.
Umyjte veškeré povrchy a kuchyňské náčiní, které přišly s masem do kontaktu. Doporučené je užívat při práci gumové rukavice. Ať se je rozhodnete použít nebo ne, je rozhodně dobrý nápad si ruce pečlivě umýt teplou vodou a mýdlem. Pod vodou je nechte minimálně 20 vteřin.
Rozhodně rukama od syrového masa nesahejte na ostatní potraviny, hlavně ne ty, které chcete jíst za syrova. Jako například zeleninu, tu byste opravdu měli od syrového masa držet daleko. Nebezpečné můžou být i šťávy z masa.
Přestože je gril podle odborníků bezpečný a prakticky sterilní, není špatný nápad ho očistit. Sice by rošt měl být bezpečný díky vysokým teplotám, kterým je při grilování vystaven, odborníci však radí, že je dobrý nápad zbavit se alespoň napečených vrstev.
Rozdělit
Už Macchiaveli radil: „Rozděl a panuj“. Hygienici radí rozdělovat potraviny už od nákupu. Je podle nich dobrý nápad využít plastové sáčky, které by měly předejít tomu, aby šťáva z masa nakapala do jiných potravin.
Na syrové maso užijte jiné prkénko než na ostatní věci. Opláchnout ho vodou nestačí. Hygienici doporučují umýt ho horkou vodou nebo ho nechat umýt v myčce na nádobí. Na prkénku od syrového masa můžete krájet zeleninu, kterou hodláte grilovat spolu s masem.
Ani talíře a nože nepoužívejte na syrové a uvařené. Pokud maso marinujete, skladujte ho v ledničce a držte ho oddělené od ostatního. Marinádu nepoužívejte jinak než k dochucení přímo na grilu, kde horko zabije bakterie.
Tepelná úprava
Pokud máte maso mražené, nechte ho roztát v lednici či ponořené v horké vodě. Rozhodně ho nenechte tát venku. V horku se může maso zkazit i za krátkou dobu, natož za několik hodin. Pokud zůstane na pracovní ploše, mohou se bakterie rozšířit.
Maso na gril dejte až ve chvíli, kdy je oheň dostatečně rozpálený. Maso opečte z obou stran a dostatečně dlouho. Není od věci pořídit si na toto kuchyňský teploměr a sledovat vnitřní teplotu masa. U hamburgerů je bezpečná teplota 71 stupňů Celsia, u kuřecího 73. Vepřové a hovězí můžete z grilu stáhnout, když dosáhne teploty 63 stupňů. Nechte ho však minimálně tři minuty „odpočívat“.
Konzumace a uskladnění
Čerstvě připravené potraviny by měly být zkonzumovány či uskladněny v lednici maximálně 2 hodiny po přípravě. Pokud je opravdu horko, bezpečnější je uklidit jídlo už hodinu po zpracování. Pokud jste venku, skladujte jídlo v přenosném chladícím boxu.
Při pikniku v chladícím boxu skladujte nejen maso, ale také ostatní potraviny, které by se mohly zkazit. Mezi to patří dresingy, majonéza, saláty s jogurty či majonézou, rybí saláty a podobně. Chladící destičky v boxech fungují lépe, když jsou u nich ještě jiné mražené věci.
Chladící box či tašku skladujte ve stínu, pokud to jde, a otevírejte je co nejméně, abyste prodloužili jejich fungování. Lépe fungují ve chvíli, kdy jsou celé plné, místo zpola. Je proto dobrý nápad je naplnit co nejvíc. V rámci bezpečí je stejně vhodnější držet v chladu všechno od masa přes sendviče až po nakrájené ovoce.
Související
Letní počasí se ještě jednou vrací. Po víkendu bude zase všechno jinak
Počasí o víkendu: Vrátí se letní teploty, ale bez tropů
Léto , otrava , grilování , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Lidé si přejí, aby původce zla zemřel, vzkázal Zelenskyj ve vánočním projevu Putinovi
včera
Nejvlivnější osobou v Evropě je Trump, ukazuje prestižní žebříček
včera
Ukrajinská armáda provedla raketami Storm Shadow masivní úder na ruskou energetickou infrastrukturu
včera
Pentagon: Čína v roce 2027 rozpoutá válku s Tchaj-wanem
včera
Izraelská policie zatkla palestinského muže. Převlékl se za Santa Clause
včera
Předvánoční úspěchy českých sportovců, které dávají naději směrem k Zimním olympijským hrám
včera
Ještě v neděli závodil, před Štědrým dnem ho našli v hotelu. Zemřel biatlonista Bakken
včera
Zůna ukázal SPD tvrdou realitu. Bohužel však skončil dříve, než vůbec začal
včera
Na Kilimandžáru se zřítil vrtulník s pěti lidmi na palubě. Mezi mrtvými jsou čeští turisté
včera
Papež vyzval Ukrajinu a Rusko, aby zasedly k jednomu stolu a začaly jednat
včera
Soud poslal MMA zápasníka Karlose Vémolu do vazby
včera
Turecko zadrželo stovku sympatizantů Islámského státu. Chystali teroristické útoky během novoročních oslav
včera
Islámský stát v tichosti opět sílí. Vytváří statisíce nových uprchlíků
včera
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
včera
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
včera
Počasí bude mrazivé i po svátcích, o víkendu se přidá sněžení
24. prosince 2025 21:48
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
24. prosince 2025 21:26
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
24. prosince 2025 19:52
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
24. prosince 2025 18:44
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal najevo novou ochotu ke kompromisům v klíčových bodech, které dosud brzdily mírový proces s Moskvou. Během úterního setkání s novináři detailně popsal dvacetibodový plán, který označil za základní politický dokument mezi Ukrajinou, Amerikou, Evropou a Ruskem. Podle jeho slov je nyní míč na straně Kremlu, od kterého Kyjev očekává vyjádření po středečním jednání amerických zástupců s ruskou stranou.
Zdroj: Libor Novák