Léto je ideální čas na grilování a pikniky. Jak se ale ujistit, že jsou vaše potraviny v bezpečí a vy se neotrávíte? Hlavně si dejte pozor na syrové maso.
Pro zpracovávání potravin v létě patří čtyři základní zásady. Udržujte čistotu, oddělujte potraviny, pečlivě tepelně zpracujte a včas uložte zbytky.
Čistota
Odborníci na hygienu nedoporučují omývat syrové maso před zpracováním. Bakterie přímo na mase zahubí horko. Při mytí se vám však může povést nechtěně bakterie rozšířit a kontaminovat ostatní potraviny či nástroje a plochy.
Umyjte veškeré povrchy a kuchyňské náčiní, které přišly s masem do kontaktu. Doporučené je užívat při práci gumové rukavice. Ať se je rozhodnete použít nebo ne, je rozhodně dobrý nápad si ruce pečlivě umýt teplou vodou a mýdlem. Pod vodou je nechte minimálně 20 vteřin.
Rozhodně rukama od syrového masa nesahejte na ostatní potraviny, hlavně ne ty, které chcete jíst za syrova. Jako například zeleninu, tu byste opravdu měli od syrového masa držet daleko. Nebezpečné můžou být i šťávy z masa.
Přestože je gril podle odborníků bezpečný a prakticky sterilní, není špatný nápad ho očistit. Sice by rošt měl být bezpečný díky vysokým teplotám, kterým je při grilování vystaven, odborníci však radí, že je dobrý nápad zbavit se alespoň napečených vrstev.
Rozdělit
Už Macchiaveli radil: „Rozděl a panuj“. Hygienici radí rozdělovat potraviny už od nákupu. Je podle nich dobrý nápad využít plastové sáčky, které by měly předejít tomu, aby šťáva z masa nakapala do jiných potravin.
Na syrové maso užijte jiné prkénko než na ostatní věci. Opláchnout ho vodou nestačí. Hygienici doporučují umýt ho horkou vodou nebo ho nechat umýt v myčce na nádobí. Na prkénku od syrového masa můžete krájet zeleninu, kterou hodláte grilovat spolu s masem.
Ani talíře a nože nepoužívejte na syrové a uvařené. Pokud maso marinujete, skladujte ho v ledničce a držte ho oddělené od ostatního. Marinádu nepoužívejte jinak než k dochucení přímo na grilu, kde horko zabije bakterie.
Tepelná úprava
Pokud máte maso mražené, nechte ho roztát v lednici či ponořené v horké vodě. Rozhodně ho nenechte tát venku. V horku se může maso zkazit i za krátkou dobu, natož za několik hodin. Pokud zůstane na pracovní ploše, mohou se bakterie rozšířit.
Maso na gril dejte až ve chvíli, kdy je oheň dostatečně rozpálený. Maso opečte z obou stran a dostatečně dlouho. Není od věci pořídit si na toto kuchyňský teploměr a sledovat vnitřní teplotu masa. U hamburgerů je bezpečná teplota 71 stupňů Celsia, u kuřecího 73. Vepřové a hovězí můžete z grilu stáhnout, když dosáhne teploty 63 stupňů. Nechte ho však minimálně tři minuty „odpočívat“.
Konzumace a uskladnění
Čerstvě připravené potraviny by měly být zkonzumovány či uskladněny v lednici maximálně 2 hodiny po přípravě. Pokud je opravdu horko, bezpečnější je uklidit jídlo už hodinu po zpracování. Pokud jste venku, skladujte jídlo v přenosném chladícím boxu.
Při pikniku v chladícím boxu skladujte nejen maso, ale také ostatní potraviny, které by se mohly zkazit. Mezi to patří dresingy, majonéza, saláty s jogurty či majonézou, rybí saláty a podobně. Chladící destičky v boxech fungují lépe, když jsou u nich ještě jiné mražené věci.
Chladící box či tašku skladujte ve stínu, pokud to jde, a otevírejte je co nejméně, abyste prodloužili jejich fungování. Lépe fungují ve chvíli, kdy jsou celé plné, místo zpola. Je proto dobrý nápad je naplnit co nejvíc. V rámci bezpečí je stejně vhodnější držet v chladu všechno od masa přes sendviče až po nakrájené ovoce.
Související
Počasí, jaké se nemusí opakovat. Je tady očekávané hodnocení meteorologů
Teplé počasí neskončí ani o víkendu, ukazuje předpověď
Léto , otrava , grilování , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 31 minutami
Počasí bez výkyvů až do prosince. Meteorologové poskytli delší výhled
včera
Co bude chtít Trump po Izraeli? Lednová změna v Bílém domě bude mít vliv i na Blízký východ
včera
RECENZE: Životopis The Apprentice naštval Donalda Trumpa a vykresluje jeho vzestup
včera
Dnešní počasí už připomínalo zimu. Zítra to může být jiné
včera
Trump poprvé od voleb opustil Floridu. Biden ho přijal v Bílém domě
včera
České trestní právo se má změnit. Blažek prosadil zásadní novelu
včera
Trump si vybírá tým a Kyjev má naději. Někteří lidé ale dělají Ukrajincům medvědí službu
včera
Tragický požár v Ostrově si vyžádal oběť. Hasičům stály v cestě obrovské plameny
včera
Vážná nehoda na D5. Na příjezdu do Prahy se utvořila dlouhá kolona
včera
Naše děti zemřely hlady a žízní, nemáme co jíst, zoufají si matky v Pásmu Gazy. USA to vidí jinak
včera
Cena, kterou za slibované odsuny přistěhovalců zaplatí americká společnost, bude obrovská, říká Březinová pro EZ
včera
COP29: Na boj s extrémním počasím potřebujeme obrovské finanční prostředky, shodli se lídři
včera
Mladík napsal spolužačce, že bude střílet. Policie zasahovala ve škole
včera
Melania Trumpová nechce být první dámou. Roli bude zastávat jen okrajově
včera
Zimní počasí je tady. Meteorologové řekli, kde bude padat sníh. Podívejte se na radar
včera
Skandál na COP29: Prezident Ázerbájdžánu obhajoval produkci plynu, předseda konference byl ve vedení ropné firmy
včera
Zachrání někdo rozvojové země, než je zničí počasí? Plamenné projevy Guterrese a spol. jsou bez činů k ničemu
včera
Trump začne za dva měsíce úřadovat. Seznam věcí, které po nástupu do Bílého domu udělá jako první
včera
Trumpův muž pro Pentagon. Ministrem obrany má být moderátor Fox News
včera
Hašek do reprezentace na Ligu národů poprvé nominoval Šína. Schick opět chybí
Českou fotbalovou reprezentaci čekají v listopadu další dva zápasy v Lize národů, přičemž tentokrát se představí nejprve v Albánii a pak doma s Gruzií. Není proto divu, že se kouč národního týmu Ivan Hašek musel opět rozhodnout, které hráče nominuje na tato utkání. Z nominace, kterou zveřejnil v pátek, vyplývá, že její součástí je poprvé pouze záložník ostravského Baníku Matěj Šín a také to, že i tentokrát mezi pětadvaceti nominovanými chybí kanonýr Patrik Schick, který ještě není zdravotně stoprocentně fit. Kouč Hašek už musel učinit změny v nominaci po omluvenkách několika hráčů.
Zdroj: David Holub