Tři nejvyšší budovy Česka? Slováci nás stále nedohnali

Nejvyšší budovy Česka, pokud odmyslíme vysílače a komíny, se nacházejí v české a moravské metropoli. Brněnská nejvyšší AZ Tower pokořila pražskou City Tower až v roce 2013. Absolutně nejvyšší by ale i s anténou byla pankrácká City Empiria.

Česká republika není mrakodrapovou velmocí. V českých největších městech zkrátka nenaleznete věžáky, které jsou typické pro metropole Spojených států, pro Moskvu, Paříž nebo státy Perského zálivu. Nejvyšší budovy Česka dosahují skromných výšek. Možná je to dáno i historickou cenností našeho hlavního města. Vždyť nejvyšší budova se nenachází v Praze, ale v Brně. 

I přes ne příliš oslnivou statistiku nejvyšších staveb jsme na tom stále "lépe", než sousední Slováci. Vyšší budovy mají všichni naši sousedé, v Bratislavě nás ale nepřekonali. Jaké jsou tedy nejvyšší české budovy, a která je ta slovenská?

1. AZ Tower - Brno (výška 111 metrů)

Jenom o dva metry Brno trumflo Prahu v roce 2013. Současná nejvyšší budova Česka se nachází v městské části Brno-střed, náklady na její stavbu se měly vyšplhat na 800 milionů korun. AZ Tower se může pochlubit 30 podlažími a celkovou výškou 111 metrů. Většinu budovy tvoří kancelářské prostory, apartmány, ale i obchodní galerie, autoservis či fitness centrum. Původně se přitom nemělo jednat o mrakodrap, počítalo se totiž s výškou 85 metrů, následně 109,5 metrů (Brno chtělo předstihnout pražského rekordmana o 109 metrech), ale nakonec budova dosáhla konečné výšky 111 metrů díky své ocelové konstrukci. 

Co se týče velikosti plochy, tak celých 17 tisíc metrů čtverečních zaujímají obchodní, kancelářské a rezidenční prostory. Budova byla slavnostně otevřena na konci června před čtyřmi lety. 

2. City Tower - Praha (výška 109 metrů)

Ještě do roku 2013 byla oficiálně nejvyšší budovou Česka pankrácká City Tower. Má o tři patra méně než AZ Tower v Brně (tedy 27 nadzemních podlaží) a dosahuje výšky 109 metrů. Pokud bychom však připočetli i anténu budovy, dostaneme se na 116 metrů. Většinu prostor budovy tvoří kanceláře, původně se počítalo s tím, že by v ní měl sídlit Československý rozhlas. Stavba mrakodrapu začala ještě za dob komunismu v roce 1983, dokončena byla až o deset let později. Tehdy už Český rozhlas ale budovu považoval zejména díky velké koncentraci azbestu v materiálech za nežádoucí a prodal ji. 

V roce 2005 došlo k významné rekonstrukci věžáku. Dnes tvoří fasádu budovy 30 500 metrů čtverečních skleněných tabulí, v podzemních patrech se nachází 800 parkovacích míst a budova se pyšní celkem 18 výtahy, které dosahují rychlosti 6 metrů za sekundu! 

3. City Empiria - Praha (výška 104 metrů)

Třetí nejvyšší budova se nachází poblíž té druhé, hned vedle nákupního centra Praha Arkády. Pokud bychom do její výšky započetli i délku antény, budova by se umístila se 132 metry na první místo. Stejně jako City Tower i City Empiria má 27 podlaží. Původně nesla budova označení Motokov a byla vystavěna v letech 1975 až 1977 jako sídlo stejnojmenné firmy. V jejich prostorách se nachází výhradně kanceláře. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která skončila v roce 2005. Tehdy budova změnila i své jméno. 

Nejvyšší budova Slovenska: Panorama City - Bratislava (výška 108 metrů)

Současná nejvyšší budova Slovenska byla dokončena a otevřena v průběhu roku 2016. V komplexu sestávajícím ze dvou hlavních věžových staveb se nachází byty, apartmány a kanceláře. Co do počtu pater budovy předčí nejvyšší českou AZ Tower, Panorama City se může pochlubit 33 podlažími. Komplex zahrnuje přes 600 bytových jednotek.

Už samotný název budov evokuje výhled, který se naskytne lidem z obou věží na slovenskou metropoli. Projekt vytvořil španělský architekt Ricardo Bofill, postupně byla výška obou objektů snižovaná, počítalo se s vyšší stavbou. Komplex se nachází hned vedle budovy Tower 115, která je jednou z nejvyšších v celé zemi.

Související

Zámek v Benátkách nad Jizerou.

Benátky nad Jizerou. Místo, odkud se pozorovaly hvězdy a určoval osud

Malebné město Benátky nad Jizerou leží v okrese Mladá Boleslav asi 30 km od hlavního města Prahy. Historie místa spadá již do 14. století. Velké slávy se však město dočkalo především v období renesance, kdy na místním zámku na přání Rudolfa II. pobýval slavný alchymista a astronom Tycho Brahe.
Zámek Tloskov. (autor: Michal Mazanec)

Zámek Tloskov představuje pozdní dozvuk historismu

Zámek Tloskov, který leží ve stejnojmenné obci nedaleko Neveklova ve středních Čechách, patří k našim málo známým památkám. Dáno je to především tím, že zámek samotný není přístupný, neboť v něm sídlí Centrum sociálních služeb. Okolní zámecký park je však otevřený a láká k podzimním procházkám mezi pestrobarevnými korunami stromů.

Více souvisejících

architektura Praha Brno Bratislava Mrakodrap AZ Tower Mrakodrapy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy