Skutečný příběh Pocahontas: Zajali ji Angličané, stala se křesťankou a zemřela mladá za nejasných okolností

Pocahontas. Při vyslovení tohoto jména se většině z nás vybaví animovaná disneyovka, která vznikla v roce 1995. Indiánka Pocahontas sice opravdu žila a dodnes je součástí indiánských legend, zmíněný kreslený film se ale od skutečného života této hrdinky velmi liší, tuto hrdinku totiž v reálném světě nečekal šťastný konec.

Datum narození indiánky přezdívané Pocahontas není známo, obvykle se uvádějí roky 1595 nebo 1596. Původní jméno této slavné dcery indiánského náčelníka Powhatana bylo Matoaka, což v jejich jazyce znamenalo „květina mezi dvěma potoky, uvádí server Indian Country Today. Později byla známá také jako Amonute, Pocahontas byla pouze přezdívka.

Matka Pocahontas podle některých zdrojů zemřela při porodu, podle jiných odešla k dalšímu muži. V kmeni byl totiž zvyk, že pokud manželka náčelníka porodila dítě, na její místo nastoupila další. Malá dívka se stala Powhatanovým oblíbeným dítětem, protože mu prý matku velmi připomínala. Byla vychována jejími tetami a dalšími ženami z kmene a měla mnoho bratrů a sester.

Když jí bylo asi 10 let dorazili do oblasti Tsenacomoca v dnešním státě Virginia, kde kmen žil, muž jménem John Smith a další angličtí kolonisté. To se stalo na jaře 1607, Smithovi v té době bylo 27 let. Podle legend Smith, který byl kmenem zajat, zachránila, když zabránila svému otci popravit jej položením vlastní hlavy na hruď zajatce. Alespoň tak to později ve svých pamětech tvrdil sám Smith. Tato historka je však podle serveru smyšlená a nikdy se nestala. Jisté ale je, že od té doby se vztahy mezi indiány a osadníky, kteří založili město Jamestown, zlepšily.

Když byl Smith v roce 1609 zraněn, odplul do Anglie, kde se měl léčit. Angličané řekli Pocahontas, že zemřel.  Podle domorodých pověstí se za tři roky dívka vdala za indiána Kocouma, s nímž měla dcerku Ka-Okee. Její sňatek s indiánem Kocoumem ale celá řada historiků zpochybnila.

Konflikty mezi oběma stranami však opět rostly a situace se zdramatizovala v roce 1613, kdy mladou ženu zajali Angličané a od Powhatana požadovali výkupné. V zajetí strávila téměř rok, za ten čas se naučila anglicky, nechala se pokřtít a přijala jméno Rebecca. Výběr tohoto jména měl být symbolickým gestem podle Rebeccy z Knihy Genesis, která jako matka Jakuba a Ezaua byla matkou dvou národů.

Když získala možnost odejít zpět k vlastním lidem, rozhodla se zůstat s Angličany. V roce 1614 si vzala anglického pěstitele tabáku Johna Rolfa a jejich svatba se stala prvním uskutečněným sňatkem mezi bělochem a Indiánkou v americké historii. S Johnem Rolfem měla syna Thomase. Jejich manželství alespoň načas uklidnilo vztahy mezi kolonisty a Indiány.

V roce 1616 odcestovala s rodinou do Londýna, kde byla prezentována lidem jako výsledek „zcivilizovaného divošství", za účelem zvýšení investic v Jamestownu. Po příchodu do Anglie se Pocahontas dozvěděla, že údajně mrtvý John Smith je živý. Tento neváhal a napsal královny Anne, aby byla Pocahontas respektována jako královská návštěvnice.

Ačkoliv Pocahontas nebyla ve své vlasti žádnou princeznou, anglické veřejnosti byla jako princezna představena. V podstatě byla dcerou významného indiánského náčelníka a to zřejmě stačilo. Objevovala se v divadlech, na slavnostních večeřích a dokonce 5. ledna 1617 se setkala s králem Jakubem I. V Anglii se tedy stala celebritou, ovšem v roce 1617, ve věku pouhých 21 let, na cestě zpět do Ameriky zemřela za nejasných okolností na lodi u Gravesendu v Kentu. Není známo, co způsobilo její smrt, ale podle různých teorií mohlo jít o zápal plic, neštovice nebo tuberkulózu, jiní mluví o otravě.

Byla pohřbena v místním kostele. Přesné umístění jejího hrobu je však neznámé. Mnozí slavní lidé pak v průběhu času tvrdili, že jsou potomky jejího syna Thomase Rolfa. Jde například o herce George Glenna Strange, astronoma Percivala Lowella či Edith Wilsonovou, druhou manželku 28. amerického prezidenta Woodrowa Wilsona.

Související

Více souvisejících

indiáni historie USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 49 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy