Záhadný osud letu 621: Letadlo s fotbalovým týmem zmizelo z radarů, 50 let o něm nikdo nevěděl

Měl to být let jako každý jiný. Letoun Douglas DC-3 s kódovým označením 621 odstartoval spolu s druhým letadlem z chilského města Castro 3. dubna 1961. Na palubě se kromě jiného nacházela část profesionálních sportovců, kteří se vraceli domů ze zápasu. Druhá polovina fotbalového týmu letěla ve druhém letadle. Náhle se ale obě rozdělila a po letu 621 se slehla zem. Na více než 50 let.

Prvoligový chilský tým Green Cross odehrál zápas ve městě Osorno a následně se vracel z Castra do hlavního města Santiago de Chile. Hráči a jejich doprovod se proto rozdělili do dvou letů, a právě Douglas DC-3 bylo jedním ze dvou letadel používaných k přepravě fotbalového týmu.

Letadlo odstartovalo 3. dubna 1961 a let probíhal zpočátku klidně. Ve chvíli, kdy se letoun ocitl nad Andami, piloti ohlásili, že vrstva ledu začala pokrývat křídla a vrtule stroje. To bylo poslední hlášení, které z kokpitu přišlo. Do cílové destinace letadlo nikdy nedorazilo.

Na palubě bylo 24 lidí včetně osmi hráčů fotbalového týmu, co přesně se stalo ale v tu chvíli nikdo nevěděl. Rozběhly se proto první pátrací akce, které po týdnu přinesly první výsledky. 10. dubna 1961 našli horolezci ocas letadla a několik lidských pozůstatků. Oficiální zprávy uvádějí, že vrak byl nalezen na kopci La Gotera v Lastima-Pejerreymin Range.

Co přesně se s letadlem stalo nebylo možné určit. Stejně tak ale nikdo nedokázal říct, kde je zbytek letadla, tedy trup, kabina a zbylí pasažéři. A hlavně jestli někdo nehodu přežil. Jak už historie mnohokrát ukázala, nemožné by to nebylo. Následné čekání na záchranu by ale mohl vyústit například v kanibalismus.

S těmito myšlenkami pokračovalo pátrání dlouhé týdny. avšak bez úspěchu. Zbytky zříceného stroje nikdo najít nedokázal, stejně tak nešlo určit, co přesně se v letadle stalo. Následně proběhly symbolické pohřby všech zbylých pohřešovaných a případ byl odložen.

54 let o letadle nikdo neslyšel. Předpokládalo se, že pokud by někdo nehodu přežil, byl by už dávno po smrti. A přesto se objevila zpráva, která zaplnila novinové titulky po celém světě. Objevil se trup letadla.

Horolezci trosky nalezli na začátku února v roce 2015 a narazili na ně ve výšce asi 3200 metrů, zhruba 360 kilometrů jižně od Santiaga de Chile. Co je však podivné, nacházely se na úplně jiném místě, než na kterém byly údajně nalezeny některé pozůstatky a ocas letounu.

Letadlo se sice může ve vzduchu rozlomit a každá jeho část dopadnout jinam, v tomto případě se ale předpokládalo, že se stroj zřítil vcelku. A trosky by tedy měly být rozesety na poměrně malé části. Tak tomu ale nebylo. Původní prameny hovořící o pozici nalezených trosek tedy s největší pravděpodobností lhaly, ale proč? To zatím nikdo neví.

Související

August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 

Více souvisejících

Chile Letecké nehody Douglas DC-3

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy