Americký, německý, britský... Cestovní pas jiného státu pořídíte všude na světě

Peníze vám nepořídí jen luxusní plážovou vilu v Karibiku nebo rozlehlý apartmán v Quebecu, pokud se vám zdá, že jste se narodili do špatné země a váš cestovní pas není příliš lukrativní, není nic jednoduššího, než si nové občanství pořídit. A pokud máte hodně peněz, obejdete se i bez předstíraného manželství.

Zatímco britští občané nyní čekají frontu, aby mohli získat irský pas, který jim otevře dveře v Evropské unii i po Brexitu, bohatá elita má jiné způsoby. Tzv. "citizenship by investments programms" (CIPs) funguje v každé zemi jinak, ale ve své podstatě je stejný - stačí investovat do státní ekonomiky a získáte nejen povolení k pobytu a práci pro sebe a pro vaše blízké, kupujete si tím i zcela nové občanství.

Peníze mluví za vás a je jedno, zda jste bohatý arabský šejk s početnou rodinou nebo čínský realitní magnát, s americkým pasem v kapse se vám bude snáze cestovat a vyhnete se zbytečným frontám na letištích. "Obecně je CIPs vhodné pro ty, kteří jsou držitelé nepříliš žádaných pasů jako je Čína, Rusko nebo Blízký východ," řekl Nuri Katz, zakladatel firmy Apex Capital Partners, která se zabývá mezinárodním finančním poradenstvím.

Henley & Partners se sídlem v Londýně, kteří se zabývají poradenstvím v oblasti migrace, vyhlásili německý pas jako ten nejcennější v roce 2017, protože jeho držitelům zajišťuje bezvízový styk ve 177 zemích. Obecně se hodnota pasu určuje podle toho, kolik dveří ve světě máte otevřené a každoročně jsou evropské pasy (britské, francouzské či německé) mezi těmi nejžádanějšími.

Pro získání nového občanství musíte splnit dvě základní podmínky. Za prvé, měli byste mít nějaké zkušenosti s podnikáním. Za druhé, bude vás to něco stát. Ve skutečnosti se jedná o spoustu peněz, cena se pohybuje od desítek tisíc dolarů až po miliony liber ve Velké Británie. Podle Nuri Katze získá tímhle způsobem každoročně kolem 5000 lidí nový vysněný pas.

Princip je jednoduchý, investujete peníze do již existujícího podniku v zemi, ať už soukromého nebo státního, nebo vytvoříte zcela novou firmu a se stabilním kapitálem zaměstnáte alespoň deset lidí. Na oplátku dostanete pas, který vás oprávní k cestování, koupě domů a budov. Stát si cení každého podnikatele, který bude prospěšný pro jejich ekonomiku.

Pravidla jsou v každé zemi trochu jiná a lidé mají unikátní důvody k tomu, proč touží po dalším občanství. ať už to může být v případě Číňanů, pro které německý či americký pas představuje výhodu bezvízové styku, nebo pro movitější Američany, kteří si vyhlédli luxusní prázdninové vily v Karibských státech. Mnohdy je investice lepším způsobem, než jít složitě přes byrokracii a žádat o legální povolení k pobytu.

O americké pasy je největší zájem v Číně, ale spousta lidí také přichází z Ruska, Mexika, Nigérie nebo Egypta. USA nemají žádná pravidla ohledně národností, které můžou do jejich země přinést kapitál, platí zde pouze limit na minimální investici, a to momentálně činí 500 tisíc dolarů (skoro 11 milionů korun).

Americký pas je v porovnání třeba s britským prakticky zadarmo, ve Spojeném království požadují minimální vklad ve výši 2,6 milionů dolarů. Pokud však stojíte o evropský pas, pak je možná nejlevnější variantou Portugalsko, kde požadují investice ve výši 419 160 amerických dolarů, povolení však získáte i pro nejbližší příbuzné.

Na druhé straně žebříčku se pohybuje Dominikánská republika (100 tisíc dolarů) či Karibské ostrovy, kde stačí mít 200 tisíc dolarů. Pasy z téhle oblasti nejsou příliš lukrativní, ale pokud již jeden ceněný pas vlastníte a máte dostatek peněz na výstavbu plážové vily v tropickém ráji, pak možná zavítáte právě sem.

O vložené peníze ale nepřicházíte, jedná se o investice do firem, což znamená, že kromě požadovaného pasu můžete svůj vklad i několikanásobně zhodnotit. Program se setkává i s řadou kritiků, kteří upozorňují na kontroverzi. CIPs jen v podstatě diskriminuje chudé a naopak zvýhodňuje bohaté. Úřady taky ne vždy dokážou ověřit, z jakých zdrojů pochází nabízená investice. Velmi často se tak stává, že pas je koupen špinavými penězi. 

Související

Více souvisejících

cestování Cestovní pasy peníze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy