Kdy děti dostaly první adventní kalendář?

Adventní kalendáře jsou dnes již tradiční připomínkou blížících se Vánoc. Kdy však tato tradice vznikla? Kdy děti začaly dostávat od svých rodičů adventní kalendáře?

Jedná se jistě o velmi krásný adventní zvyk. Aby si děti příjemně zkrátily čekání na Štědrý den, ozdobený vánoční stromeček a dárky, dostávají adventní kalendář. Jistě si ze svého dětství většina z nás pamatuje, jak jsme každý den otevřeli jedno okénko adventního kalendáře a pochutnali si na malém kousku čokolády. Vůbec první adventní kalendář měl však jinou podobu.

S prvním adventním kalendářem přišel v roce 1908 majitel tiskárny v Mnichově jménem Gerhart Lang. Právě ve své tiskárně vyrobil jakýsi papírový kalendář, který nazval „V zemi Ježíškově“. Kalendář byl vystřihovací a skládal se ze dvou listů papíru – jeden z nich obsahoval malá okénka s básničkami, kterých bylo celkem 24 (tedy na období od 1. prosince do Štědrého dne). Druhý list papíru byl potištěný stejným počtem obrázků s vánoční a zimní tématikou. Každý den pak dítko vystřihlo jeden z obrázků a nalepilo jej k básničce.

Tento vystřihovací adventní kalendář nebyl zprvu moc oblíbeným artiklem na předvánočním trhu. Až po pěti letech se začal prodávat ve větším množství, mimo jiné také proto, že ho jako vhodnou vyučovací pomůcku při výuce náboženství označily církevní úřady i ministerstvo školství. Postupem času začali návrhy adventních kalendářů malovat známí umělci, což také přispělo k oblibě těchto dětských vystřihovánek.

Krizové období představovala pro obrázkové adventní kalendáře první světová válka. Kalendáře se tehdy přestaly tisknout. Po skončení války byly opět k dostání, ovšem pouze na krátkou dobu. Když se k moci dostal Adolf Hitler, pozastavil výrobu adventních kalendářů kvůli údajnému nevhodnému náboženskému obsahu.

Až v roce 1942 se kalendáře vrátily na scénu, avšak v pozměněné podobě. Cenzura nahradila slova „Kristus“ a „křesťanský“ pojmy „germánský“ a „národní“, namísto vánočních obrázků pak děti vystřihovaly malůvky vojáků slavících Štědrý den na frontě. Tyto „válečné“ adventní kalendáře patří dnes k vzácným sběratelským kouskům.

Konec druhé světové války s sebou přinesl i původní podobu adventních kalendářů. Zároveň se tyto dětské vánoční vystřihovánky rozšířily z Německa do dalších částí Evropy, kde se v podobě kalendářů odráželo národní cítění daných zemí.

Němečtí přistěhovalci s sebou přinesli tradici obrázkových adventních kalendářů do Ameriky. Šířily se zde také díky návratu amerických vojáků z Evropy domů. Na amerických kalendářích pochopitelně nechyběl Santa Claus, kterého třeba v 50. letech doprovázel oblíbený Mickey Mouse. Návrhy některých adventních kalendářů vznikly tedy ve studiu Walta Disneye. Na americkém trhu se však v roce 1972 objevil i kousek s názvem „Apollo“, který připomínal úspěchy amerických kosmonautů.

V sedmdesátých letech dvacátého století se vedle vystřihovacích adventních kalendářů začaly vyrábět i kalendáře obsahující malé čokolády nebo bonbony. Jejich podoba se dodnes mění spolu s dobovým vkusem či módou.

Dnes nejsou adventní kalendář jenom pro děti. K dostání jsou kousky obsahující nejen sladkosti, ale i alkohol nebo třeba kosmetické produkty.

Související

Adventní věnec

Adventní věnec. Kde se vzal symbol vánočního času?

Na adventním věnci již hoří svíce značící adventní neděle a odpočítávající čas do Štědrého dne. Zatímco dnes si předvánoční dobu bez adventního věnce nedokážeme představit, dříve ho lidé neznali. Věnec se svíčkami se stal symbolem adventu teprve v 19. století.

Více souvisejících

advent Vánoce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy