Intimnosti ve středověku? Takhle vypadal prastarý návod na milování

Návody a rady na cokoli, od vládnutí státu přes správné chování až po záležitosti ložnice, byly oblíbeným tématem středověkých autorů. V roce 1503 na psal student medicíny spis s názvem Loď cnostných dam, který obsahuje soupis slavných žen a jejich skutků, které měly sloužit za vzor všem ženám. Vzhledem k tomu, že jako správný středověký lékař Champier studoval Galéna a Hippokrata, tak do spisu přihodil navíc i několik rad, jak správně počít potomka, a přitom neohrozit svoje zdraví. Tady je seznam těch nejzajímavější rad příručky.

Správný věk

Stejně jako Platón, Champier doporučuje jako ideální věk pro svatbu u dívek mezi 16-20 a u mužů mezi 30-35. Pokud si muž vezme mladší dívku, podle Champiera hrozí, že dívka bude celé manželství nemocná a místo toho, aby se starala o manžela bude se muset manžel starat o ni. To ale platí pouze pokud žena není vysoká, takové se mohou provdat i dříve. Pokud už oběma manželům bylo 21 mohou s klidem počít, jejich „děti budou atraktivní a budou mít dobrou povahu, dobře rostlé údy a zdravou mysl.“

Správný čas

Stejně tak důležité je podle Champiera roční období, ve kterém má ke styku dojít. Stejně jako spousta jiných zdravotních záležitostí, i při početí potomka je potřeba se řídit teorií čtyř humorů. Proto je nejlepší počít na jaře, které je teplé a vlhké, druhým nejlepším obdobím je potom trochu překvapivě zima a nejhorším obdobím je potom podzim. Stejně tak důležitá je pro zdravý sex denní hodina.

Champier důrazně varuje, že by se na to nemělo jít po jídle, protože „pokud muž, který je plně nasycený vstoupí do světa tělesných potěšení, oslabuje své tělo a nervy a způsobí si bolest v nohou a kolenou. Zároveň si způsobí zácpy všude ve svém těle, což podporuje husté šťávy a pokud tak činí pravidelně, jeho tělo bude obsahovat příliš mnoho vody a kvůli tomu bude mít problémy s dýcháním a třesem končetin.“ Ale hladový muž na tom není o moc lépe, protože své tělo přílišně vysuší. To zase podle Champiera zhoršuje zrak a někdy může způsobit dokonce paralýzu.  Jediná opravdu bezpečná doba je hned po ráno po dostatečném spánku.

Správná strava

Jestli se na něčem středověcí lékaři s těmi dnešními shodnou, je to důraz na správné stravování. Velmi se už liší jejich názory na to, jak by taková strava měla vypadat. Podle Champiera může špatná strava velice snadno způsobit neplodnost, například když někdo pije příliš mnoho studené vody nebo jí mnoho hořkého jídla. Sterilitu může způsobit i nedostatek jídla nebo naopak jeho nemírná konzumace.

Správné množství

Jako většina středověkých myslitelů i Champier varuje před příliš častým sexem, který může poškodit nervy, oslabuje žaludek, zrychluje stárnutí, způsobuje vypadávání vlasů a zhoršuje zrak. Champier dává i konkrétní příklady nemírného holdování postelovým radovánkám: „Samci vrabčáků žijí pouhé dva roky kvůli svému smilnění… a jak můžeme často vidět, ti kteří si berou nádherné ženy, často umírají mladí a někdy dokonce hned po sňatku, z důvodů požívání nadměrné rozkoše.“ I pokud člověk nezemře okamžitě, tak nemírné smilnění vede ve stáří ke dně a zmalátnění končetin. Oproti středověké tradici, která měla ženu za hlavní zdroj chtíče, Champier roli v ženy v tomto ohledu kupodivu oceňuje: „Ženy, které milují své muže a chtějí s nimi žít po velmi dlouhý čas, krotí jejich nemírné sexuální touhy, protože myslí na nebezpečí, které z nich plynou.“

Správný temperament

Ne každý člověk je ale podle Champiera stavěný na sex, ideální temperament mají lidé, u kterých dominuje horkost a vlhkost, tedy sangvinici a dobře jsou na tom i flegmatici. Ovšem někteří lidé by se měli sexu vyhnout úplně: „Ti, kteří jsou sušší a mají hubené tělo by měli před tělesnými choutkami prchat, tak jako každý prchá před vrahy a loupežníky. Není pro ně nic nebezpečnějšího.“ Sex také není dobrý pro osoby se zrakovým postižením nebo slabým žaludkem, ale vyhnout by se sexu měli i ti, kteří na něj nejsou zvyklí nebo ho neprovozovali po delší dobu.

Související

První antikoncepční pilulka způsobila před 60 lety revoluci

První antikoncepční pilulka způsobila před 60 lety revoluci

Antikoncepce v různých podobách je stará jako lidstvo samo. Listy akácií, vymačkaný citron, hovězí žluč či dokonce krokodýlí trus už před mnoha sty lety používaly ženy, aby zabránily svému početí. Až začátkem 20. století se zrodila myšlenka podáním hormonů ošálit tělo ženy a zastavit tak její ovulaci. Před 60 lety, 11. května 1960, byl pak v USA schválen k prodeji první hormonální antikoncepční preparát Enovid.

Více souvisejících

sex historie Lidé

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy